10 produktów, które uratują twoją wątrobę
To jeden z najważniejszych organów. Wątroba neutralizuje toksyny, usuwa szkodliwe substancje, wytwarza żółć, a także magazynuje energię oraz witaminy. Stres, używki, niezdrowa dieta, przyjmowanie lekarstw - to wszystko ją uszkadza, przez co nie może pracować na pełnych obrotach.
Pierwsze objawy problemów z wątrobą łatwo pomylić z sezonowym spadkiem formy. Ciągłe zmęczenie, senność, osłabienie odporności, przygnębienie, bóle brzucha, brak apetytu i kłopoty ze snem mogą świadczyć o zaburzeniach pracy tego ważnego narządu. Nigdy nie jest za późno, aby zadbać o wątrobę. Oto produkty, które usuwają toksyny i wspomagają prawidłową pracę narządu.
Przeczytaj także: Na chorobę cierpią milony osób rocznie. Nowy czynnik ryzyka
Lukrecja
Lukrecja to produkt od wieków wykorzystywany w tradycyjnej medycynie indyjskiej na różne choroby wątroby. Pozytywne działanie zostało potwierdzone w badaniach.
Irańscy naukowcy udowodnili, że przyjmowanie suplementów zawierających ekstrakt z korzenia lukrecji lub picie naparów z tego zioła pomaga przy niealkoholowym stłuszczeniowym zapaleniu wątroby.
Przeczytaj także: Cierpisz po urlopie? Wystarczy jogurt i pomidory
Woda z cytryną
Złe samopoczucie często jest wynikiem niedostatecznego nawodnienia organizmu. Woda nie tylko transportuje substancje odżywcze do komórek, ale również wypłukuje toksyny. Tylko dzięki piciu odpowiedniej ilości wody można pozbyć się szkodliwych substancji z organizmu i poczuć się lepiej.
Zacznij dzień od szklanki ciepłej wody z sokiem z cytryny. Mikstura świetnie pobudza i dodaje energii, a przy okazji wspomaga pracę układu pokarmowego.
Sok z cytryny stymuluje produkcję enzymów w wątrobie, dzięki czemu może efektywnie pracować. Poza tym, kwaśny sok ma odczyn zasadowy, dlatego odkwasza organizm i odciąża wątrobę.
Przeczytaj także: Niebanalne rozwiązanie, które wzbogaci każde wnętrze
Kurkuma
Kolejny powód, aby włączyć kurkumę do codziennej diety. Potwierdzają to naukowcy z uniwersytetu w Bangkoku. Odkryli oni, że kurkumina (substancja czynna zawarta w przyprawie) regeneruje uszkodzone tkanki wątroby.
Od dawna wiadomo, że intensywnie żółty proszek to jeden z najzdrowszych produktów spożywczych. Działa przeciwzapalnie, niszczy bakterie i wirusy, opóźnia starzenie się organizmu i wzmacnia odporność.
Przeczytaj także: Młody spotowiec opowiada o zmaganiach z ciężką chorobą. "trzeba było mnie trzymać"
Ostropest plamisty
Jeden z najlepszych produktów dla przeciążonej wątroby. Ostropest plamisty często jest składnikiem suplementów i leków na problemy z tym narządem. Nic dziwnego – roślina zawiera sylimarynę, która odtruwa, oczyszcza z toksyn i wspomaga regenerację wątroby.
Pozytywne właściwości ostropestu plamistego zostały potwierdzone w wielu badaniach naukowych. Zioło pomaga przy marskości wątroby, poprawia trawienie, wspomaga produkcję żółci. Jest stosowane przy ostrych zatruciach (np. grzybami) oraz leczeniu wirusowego zapalenia wątroby typu A, B i C.
Jak stosować ostropest? Warto kupić nasiona, aby dodawać je do jogurtów, musli, koktajli, sałatek. Z mielonego ostropestu można przygotować napój oczyszczający z toksyn. Wystarczy łyżeczkę produktu zalać jedną szklanką gorącej wody. Na rynku dostępny jest też olej z ostropestu, który można stosować do sałatek zamiast oliwy z oliwek.
Przeczytaj także: Pomysł, który ma zniechęcić do jedzenia słodyczy. Kontrowersyjny?
Awokado
Owoc awokado to nie tylko porcja zdrowych kwasów tłuszczowych i witamin, ale również substancji, które regenerują uszkodzoną wątrobę.
Japońscy naukowcy z Uniwersytetu Shizuoka wykazali, że wystarczy jeść 1-2 awokado na tydzień, aby po miesiącu zauważyć pierwsze rezultaty. Badacze porównali aż 21 różnych owoców i warzyw, aby dowiedzieć się, jaki produkt najlepiej wpływa na wątrobę. Okazało się, że awokado zabezpiecza organ przed galaktozaminą – toksyną, która uszkadza komórki.
Przeczytaj także: Sery, które zawierają najwięcej tłuszczów nasyconych
Buraki
Alkohol, tłuste jedzenie, słodycze i papierosy negatywnie działają na wątrobę, która nie jest w stanie zneutralizować wszystkich toksyn. Aby jej w tym pomóc, warto sięgnąć po buraki.
Warzywa znane są z właściwości oczyszczających. Szczególnie skuteczna jest betanina – przeciwutleniacz, który nadaje burakom intensywny kolor, pomaga również w usuwaniu zbędnych produktów z organizmu. Buraki mają najwięcej wartości jedzone na surowo, dlatego warto dodawać je do sałatek albo wyciskać z nich sok.
Mięta pieprzowa
Herbata z mięty pieprzowej to skuteczny lek na niestrawność, nudności czy zatrucia pokarmowe.
Okazuje się, że aromatyczne zioło może też pomóc przy problemach z wątrobą. Łagodzi ból, pobudza wytwarzanie żółci, a także pomaga w trawieniu tłuszczy. Warto zaparzyć filiżankę mięty po obfitym obiedzie.
Karczoch
Nie bez powodu ekstrakt z karczochów znajduje się w wielu suplementach wspomagających pracę wątroby.
Cynaryna znajdująca się w warzywie pozytywnie wpływa na pracę dróg żółciowych, obniża poziom cholesterolu i chroni przed uszkodzeniami wątroby. W rejonie basenu Morza Śródziemnego karczochy są częstym dodatkiem do potraw. W naszym kraju trudno je dostać, ale można sięgnąć po suszone ziele lub sok z karczochów dostępne w aptekach.
Przeczytaj także: Biorą leki uspokajające, żeby schudnąć. Śpią po 20 godzin na dobę
Grejpfrut
Chcesz przeprowadzić detoks wątroby? Koniecznie jedz częściej grejpfruty. Te niskokaloryczne owoce o gorzkim smaku ułatwiają oczyszczanie i pomagają usuwać zbędne produkty przemiany materii z organizmu. Na tym jednak zalety grejpfrutów się nie kończą.
Naukowcy z Massachusetts General Hospital odkryli, że jeden ze składników owoców – naringenina – może pomóc w leczeniu wirusowego zapalenia wątroby typu C.
Przeczytaj także: Frytki belgijskie na celowniku. Komisja Europejska twierdzi, że są rakotwórcze
Dziurawiec
Działa żółciopędnie, oczyszcza z toksyn, łagodzi niestrawność, odkaża układ pokarmowy. Napar z dziurawca pomoże przy zatruciach, przejedzeniu, bólach brzucha.
Osoby, które mają problemy z wątrobą, na pewno docenią właściwości tego zioła. Regularne picie naparu usprawnia wydalanie toksyn i chroni wątrobę przed uszkodzeniami.
Przeczytaj także: Najbardziej niebezpieczne są jajka. Łatwo się zarazić