3 z 5Nie daj się nabrać
Świeża wołowina ma kolor ciemnoczerwony a nawet lekko purpurowy. Za czerwony kolor mięsa odpowiada specyficzny rodzaj białka: mioglobina. Jak to działa?
Kupujesz opakowanie surowej wołowiny. Kolor czerwony. Przychodzisz do domu, otwierasz i …. mięso zrobiło się szare. Co robisz? Najczęściej stwierdzasz, że jest zepsute i je wyrzucasz. To błąd. Szary kolor nie oznacza, że produkt nie nadaje się do spożycia. Ponownie powracamy do dobrze nam znanej mioglobiny. Spakowane próżniowo mięso nie jest narażone na oddziaływanie tlenu, stąd kolor ciemnoczerwony. Po otwarciu tlen wchodzi w reakcję z białkiem i następuje zmiana koloru mięsa. To jednak nie powinno cię martwić, zmiana koloru nie oznacza zmiany smaku.
Świeża wieprzowina powinna mieć kolor ciemnoróżowy, chociaż młode mięso będzie znacznie jaśniejsze. Jeśli zauważysz żółty odcień mięsa, to znak, że produkt nie jest świeży lub zawiera chemiczne dodatki.
Na kolejnym slajdzie zobaczysz WIDEO i dowiesz się, w jakie mięso jest najlepsze na steki.
Sprawdź koniecznie: Czy będąc w ciąży możemy jeść wszystkie rodzaje mięs?