Czego nie jeść przy nadciśnieniu?
Zwiększona pobudliwość nerwowa, zaburzenia snu, kołatanie serca i zawroty oraz bóle głowy - to mogą być objawy nadciśnienia. Nieleczone schorzenie uszkadza wzrok, mózg i serce. Zwiększa ryzyko zawału i udaru.
Wpływ na podwyższony poziom ciśnienia ma wiele czynników. Powodem jest otyłość, nadwaga, brak aktywności fizycznej, palenie papierosów, zły styl życia i nieodpowiednia dieta. Lekarze wskazują, że nadmiar sodu w jedzeniu podnosi ciśnienie krwi.
Jakie produkty zatem powinniśmy wyeliminować z naszej diety?
Na następnej stronie obejrzysz WIDEO
Polecamy: Liczba chorych wzrasta. Coraz częściej diagnozowany nowotwór u mężczyzn
Wpływ soli na ciśnienie
Osoby, które mają problem z wysokim ciśnieniem nie powinny jeść soli. Polskie Towarzystwo Nadciśnienia Tętniczego zaleca ograniczenie spożycia tego produktu. Maksymalna dawka wynosi do 5-6 g na dobę, czyli jedną łyżeczkę. To trudne do wykonania zalecenie, biorąc pod uwagę, że sól znajduje się w niemal każdym produkcie.
Okazuje się, że niewskazane w diecie osób z nadciśnieniem są pikle. Bogate w w sól są ogórki kiszone. Jeden średniej wielkości ogórek kiszony zawiera około 570 mg sodu. Ta ilość pokrywa aż 1/3 dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek.
Tłuste mięsa i frytki
Niewskazane są także produkty tłuste, zawierajace cholesterol, który m.in znajduje się w maśle, tłustych mięsach i produktach mlecznych z wysoką zawartością tłuszczu, takich jak: sery, twaróg oraz mleko.
Osoby z wysokim ciśnieniem wystrzegać powinny się smażonych mięs, boczku, bekonu i frytek. Średnia porcja frytek to aż 270 mg sodu. Poza tym są tłuste i bardzo kaloryczne. Ograniczyć należy również słodycze, batony, cukierki, wyroby cukiernicze. Jeden pączek to 200 kcal i 12 g tłuszczu.
Biały chleb i bułki
Wysokiemu ciśnieniu sprzyja spożywanie pieczywa z białej mąki oraz makaronów. Co szkodzi? Pszenica, a w niej gluten oraz skrobia. Substancje te podnoszą ciśnienie krwi, szczególnie u osób z problemami sercowymi.
Unikać powinniśmy także kanapek z białego chleba z wędliną. To powszechna i szybka w przygotowaniu przekąska, ale niekoniecznie zdrowia. Niestety, współczesne wędliny zawierają zbyt dużo konserwantów i sodu, po którym wzrasta ciśnienie. Dietetycy radzą, by zamiast wędliny na chleb położyć pieczonego kurczaka, tuńczyka czy pastę rybną
Zobacz także: Przez rok codziennie jadł ryby. Jak zareagował organizm?
Alkohol
Na temat alkoholu i jego wpływu na ciśnienie wiele napisano. Niektórzy uważają, że trunki wysokoprocentowe nie mają żadnego wpływu na wzrost ciśnienia. Jednak naukowcy zauważyli, że alkohol nie jest obojętny.
Rozszerza naczynia krwionośne i wywołuje skoki ciśnienia. Na początku po wypiciu ciśnienie spada o ok. 4 mmHg, ale po kolejnych godzinach wzrasta o 7 mmHg i utrzymuje się na tym poziomie. Lepiej więc ograniczyć ilość alkoholu.
Sposoby obniżenia ciśnienia
Co powinny jeść osoby z nadciśnieniem? Lekarze zalecają warzywa i owoce. Poziom ciśnienia obniżą takie produkty jak: żurawina, rodzynki, pomidory, buraki. Sprzymierzeńcami w walce z wysokim ciśnieniem są także rzodkiewka, cebula, czosnek, a także brokuł. Warzywa zawierają sporo potasu,a pierwiastek ten obniża ciśnienie skurczowe o ok. 5 mmHg, a rozkurczowe o blisko 4 mmHg. Według zaleceń dietetyków powinniśmy spożywać dziennie pięć porcji warzyw i owoców.
Do diety powinniśmy włączyć także oliwę z oliwek, która zawiera antyoksydanty i polifenole. Nie tylko regulują one ciśnienie, ale chronią też przed chorobami serca.
Badania wykazały, że osoby, które dziennie piły 30 mg oliwy miały niższe ciśnienie skurczowe o 7,91 mmHg, a rozkurczowego o 6,65 mmHg.
Ciśnienie obniżają także produkty z wysoką zawartością witaminy C, szczególnie cytrusy. Efektywnie działa także kiwi.
Polecamy: Pojawia się jeszcze przed diagnozą. Może być objawem Alzheimera