Czekolada czy wyrób czekoladopodobny – jak je rozróżnić?

Każdy z nas lubi czekoladę, jedni wolą gorzką, inni – mleczną, a jeszcze inni – taką z dodatkami. Mało jest osób, o ile w ogóle istnieją, które nie darzą czekolady wyjątkowym uczuciem. Niestety na rynku obok wyśmienitych produktów pojawiły się wyroby czekoladopodobne, które często koło czekolady nawet nie leżały. Jak zatem nie dać się nabrać?

Czekolada czy wyrób czekoladopodobny – jak je rozróżnić?Czekolada czy wyrób czekoladopodobny – jak je rozróżnić?
Źródło zdjęć: © Zdjęcie czekolady / Shutterstock

Skład na pierwszym miejscu

Pierwszym etapem walki o dobrą czekoladę jest czytanie składu. Na pierwszym miejscu powinno być kakao – im więcej, tym lepiej. Najlepsze są te z zawartością powyżej 75% dla czekolady gorzkiej, dla deserowej – powyżej 70%, a dla mlecznej – powyżej 30%. Prawdziwa czekolada zawiera miazgę kakaową, a jedyny tłuszcz, jaki może się w niej znaleźć, to masło kakaowe. Niestety często, aby obniżyć koszty, producenci dodają tłuszcze roślinne.

Skład prawdziwej czekolady powinien być krótki i zrozumiały, im więcej dziwnych składników, tym zachodzi większe prawdopodobieństwo, że producent próbuje nas oszukać.

Wygląd też się liczy

Gdy otworzymy opakowanie czekolady, naszym oczom powinna ukazać się jednolita, gładka i błyszcząca tafla. Nie powinna być matowa ani pokryta białym nalotem. Po przełamaniu tabliczki powinniśmy usłyszeć charakterystyczny trzask, powinien on być wyraźnie słyszalny. W przypadku czekolady gorzkiej będziemy mieli niewielkie trudności z jej przełamaniem, powinna być twarda. Na przełomie czekolady nie może być widocznych bąbelków i pęcherzyków, chyba że jest to typ czekolady wypełnionej powietrzem. Zwróćmy również uwagę na zapach, powinien być lekki, kakaowy, nie kawowy.

Podobno ,,życie jest zbyt krótkie, aby jeść marną czekoladę”. Dlatego lepiej czasem wydać więcej pieniędzy i rozkoszować się dobrym produktem, niż jeść marny zamiennik, który nie zapewni nam pełni smakowych doznań.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka