Czekolada dobra dla serca. Warto jeść regularnie
Rozpoczynając dietę w pierwszej kolejności wykluczamy słodycze. Uznawane za tuczące i niezdrowe, powinny zostać całkowicie wyeliminowane lub znacznie ograniczone w jadłospisie. Jest jednak jeden wyjątek – gorzka czekolada.
Wysoka zawartość kakao sprawia, że jest niezwykle dobra dla naszego zdrowia – szczególnie dla układu krążenia. Oto siedem powodów, aby włączyć ją do codziennego menu.
Na następnej stronie obejrzysz WIDEO
Redakcja poleca: Jednodniowy detoks. Można pozbyć się złogów z jelita grubego
Zapobiega chorobom serca
Po raz pierwszy związek między chorobami serca a dietą bogatą w kakao zaobserwowano u plemion Indian w Panamie. Dzięki spożywaniu dużej ilości nieprzetworzonego, surowego kakao nie występowały u nich typowe dla zachodniej populacji choroby i dolegliwości, takie jak np. podwyższone ciśnienie krwi. Po przeprowadzce do miast i zmianie codziennego jadłospisu, występowanie chorób układu krążenia u obu grup stało się porównywalne.
Najlepsze efekty osiągniemy, korzystając z jak najmniej przetworzonego kakao lub gorzkiej czekolady z jego wysoką zawartością (80-90 proc.). To produkt idealny również dla osób cierpiących na migreny – łagodzi dolegliwości bólowe.
Wzmacnianie serca i naczyń krwionośnych
Gorzka czekolada jest znakomitym źródłem antyoksydantów, flawonoidów i teobrominy. Składniki wzmacniają komórki serca oraz naczynia krwionośne.
Najwięcej cennych substancji znajduje się w ciemnej, gorzkiej czekoladzie, której dodatkowym plusem jest to, że ma najmniej kalorii.
Im mniej kakao w czekoladzie, tym mniej pozytywnych efektów dla zdrowia. Lepiej zrezygnować więc z czekolad mlecznych i białych, które zawierają sporą dawkę tłuszczu i cukru.
Na następnej stronie obejrzysz WIDEO
Zobacz także: Raz w miesiacu zwija się z bólu. Przeszła już osiem operacji
Poprawia krążenie
Zawarte w gorzkiej czekoladzie antyoksydanty mają bardzo dobry wpływ na usprawnienie krążenia w naczyniach krwionośnych. Może to mieć duże znaczenie szczególnie dla osób dotkniętych chorobą tętnic obwodowych.
Opublikowane w 2014 roku na łamach "Journal of the American Heart Association" badania dowodzą, że osoby spożywające 40 g gorzkiej czekolady dziennie miały dużo mniejsze problemy zdrowotne związane z chorobą, niż te, które w tym samym czasie jadły podobne ilości czekolady mlecznej lub białej.
Obniżenie ciśnienia krwi
Jedzenie już kilku gramów gorzkiej czekolady dziennie może znacząco poprawić ciśnienie krwi. Do takich wniosków doszli specjaliści po analizie wyników 20 różnych badań.
Efekty pojawiają się bardzo szybko – już podczas eksperymentów medycznych trwających 18 tygodni zaobserwowano obniżenie ciśnienia krwi u większości osób spożywających gorzką czekoladę. Ciśnienie skurczowe spadło o około trzy jednostki, a rozkurczowe średnio o dwie jednostki.
Zmniejszenie ryzyka udaru
Badania przeprowadzone przez fińskich naukowców pokazały, że osoby spożywające regularnie gorzką czekoladę są mniej narażone na wystąpienie udaru niż te, w których diecie brakowało tego produktu. Wyniki te potwierdzają również inne badania kliniczne.
Udar mózgu to trzecia najczęstsza przyczyna śmierci wśród Polaków - co roku zabija 30 tysięcy osób. Warto więc zadbać o zdrowie i profilaktycznie sięgnąć po dobrej jakości czekoladę.
Obniżenie cholesterolu
Włączenie gorzkiej czekolady do diety może pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu, a co za tym idzie – w zmniejszeniu ryzyka chorób spowodowanych jego zbyt wysokim poziomem.
Holenderskie badania dowodzą, że gorzka czekolada pomaga w zwiększeniu poziomu tzw. dobrego cholesterolu, czyli HDL, przy jednoczesnym obniżeniu złego cholesterolu – LDL.
Warto wiedzieć: Zjadł najostrzejszą papryczkę na świecie. Szybko pożałował
Zmniejszenie stresu
Na choroby serca wpływa nie tylko nasza dieta, ale również styl życia. Stresujące, nerwowe sytuacje odbijają się na stanie zdrowia.
To nie mit, że czekolada poprawia nastrój - zjedzenie kilku kostek gorzkiej czekolady może być dobrym rozwiązaniem w chwilach zwiększonego napięcia. Zawarte w niej substancje pomagają w obniżeniu hormonu stresu (kortyzolu) i adrenaliny, a w efekcie prowadzą do poprawy samopoczucia, a przy okazji również zdrowia.
Polecamy: Wygląd skóry zdradza, czy nie jesteśmy żywicielami pasożytów
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.