Czekolada dobra dla serca. Warto jeść regularnie

Rozpoczynając dietę w pierwszej kolejności wykluczamy słodycze. Uznawane za tuczące i niezdrowe, powinny zostać całkowicie wyeliminowane lub znacznie ograniczone w jadłospisie. Jest jednak jeden wyjątek – gorzka czekolada.

Wysoka zawartość kakao sprawia, że jest niezwykle dobra dla naszego zdrowia – szczególnie dla układu krążenia. Oto siedem powodów, aby włączyć ją do codziennego menu.

Na następnej stronie obejrzysz WIDEO

Redakcja poleca: Jednodniowy detoks. Można pozbyć się złogów z jelita grubego

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock

/ 7Zapobiega chorobom serca

Po raz pierwszy związek między chorobami serca a dietą bogatą w kakao zaobserwowano u plemion Indian w Panamie. Dzięki spożywaniu dużej ilości nieprzetworzonego, surowego kakao nie występowały u nich typowe dla zachodniej populacji choroby i dolegliwości, takie jak np. podwyższone ciśnienie krwi. Po przeprowadzce do miast i zmianie codziennego jadłospisu, występowanie chorób układu krążenia u obu grup stało się porównywalne.

Najlepsze efekty osiągniemy, korzystając z jak najmniej przetworzonego kakao lub gorzkiej czekolady z jego wysoką zawartością (80-90 proc.). To produkt idealny również dla osób cierpiących na migreny – łagodzi dolegliwości bólowe.

/ 7Wzmacnianie serca i naczyń krwionośnych

Obraz
© Shutterstock

Gorzka czekolada jest znakomitym źródłem antyoksydantów, flawonoidów i teobrominy. Składniki wzmacniają komórki serca oraz naczynia krwionośne.

Najwięcej cennych substancji znajduje się w ciemnej, gorzkiej czekoladzie, której dodatkowym plusem jest to, że ma najmniej kalorii.

Im mniej kakao w czekoladzie, tym mniej pozytywnych efektów dla zdrowia. Lepiej zrezygnować więc z czekolad mlecznych i białych, które zawierają sporą dawkę tłuszczu i cukru.

Na następnej stronie obejrzysz WIDEO

Zobacz także: Raz w miesiacu zwija się z bólu. Przeszła już osiem operacji

/ 7Poprawia krążenie

Zawarte w gorzkiej czekoladzie antyoksydanty mają bardzo dobry wpływ na usprawnienie krążenia w naczyniach krwionośnych. Może to mieć duże znaczenie szczególnie dla osób dotkniętych chorobą tętnic obwodowych.

Opublikowane w 2014 roku na łamach "Journal of the American Heart Association" badania dowodzą, że osoby spożywające 40 g gorzkiej czekolady dziennie miały dużo mniejsze problemy zdrowotne związane z chorobą, niż te, które w tym samym czasie jadły podobne ilości czekolady mlecznej lub białej.

/ 7Obniżenie ciśnienia krwi

Obraz
© 123RF

Jedzenie już kilku gramów gorzkiej czekolady dziennie może znacząco poprawić ciśnienie krwi. Do takich wniosków doszli specjaliści po analizie wyników 20 różnych badań.

Efekty pojawiają się bardzo szybko – już podczas eksperymentów medycznych trwających 18 tygodni zaobserwowano obniżenie ciśnienia krwi u większości osób spożywających gorzką czekoladę. Ciśnienie skurczowe spadło o około trzy jednostki, a rozkurczowe średnio o dwie jednostki.

/ 7Zmniejszenie ryzyka udaru

Obraz
© Shutterstock

Badania przeprowadzone przez fińskich naukowców pokazały, że osoby spożywające regularnie gorzką czekoladę są mniej narażone na wystąpienie udaru niż te, w których diecie brakowało tego produktu. Wyniki te potwierdzają również inne badania kliniczne.

Udar mózgu to trzecia najczęstsza przyczyna śmierci wśród Polaków - co roku zabija 30 tysięcy osób. Warto więc zadbać o zdrowie i profilaktycznie sięgnąć po dobrej jakości czekoladę.

/ 7Obniżenie cholesterolu

Obraz
© 123RF

Włączenie gorzkiej czekolady do diety może pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu, a co za tym idzie – w zmniejszeniu ryzyka chorób spowodowanych jego zbyt wysokim poziomem.

Holenderskie badania dowodzą, że gorzka czekolada pomaga w zwiększeniu poziomu tzw. dobrego cholesterolu, czyli HDL, przy jednoczesnym obniżeniu złego cholesterolu – LDL.

/ 7Zmniejszenie stresu

Obraz
© 123RF

Na choroby serca wpływa nie tylko nasza dieta, ale również styl życia. Stresujące, nerwowe sytuacje odbijają się na stanie zdrowia.

To nie mit, że czekolada poprawia nastrój - zjedzenie kilku kostek gorzkiej czekolady może być dobrym rozwiązaniem w chwilach zwiększonego napięcia. Zawarte w niej substancje pomagają w obniżeniu hormonu stresu (kortyzolu) i adrenaliny, a w efekcie prowadzą do poprawy samopoczucia, a przy okazji również zdrowia.

Polecamy: Wygląd skóry zdradza, czy nie jesteśmy żywicielami pasożytów

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka