Czekolada a zdrowie

Metodą na poprawienie humoru przez niejednego z nas jest sięgnięcie po kawałek, a nawet po tabliczkę czekolady. Pierwszą gorącą czekoladę stworzyli Majowie, lecz była to „gorzka szumowina”. Francuzi zwykli mawiać, że dziewięć na dziesięć osób przyznaje, że uwielbia czekoladę, jednak ta dziesiąta nie mówi prawdy.

Czekolada a zdrowieCzekolada a zdrowie

Lubimy tak bardzo czekoladę, gdyż jej spożycie prowadzi do bezpośredniego wzrostu poziomu serotoniny w mózgu, tzw. hormonu szczęścia. Serotonina jest hormonem odpowiedzialnym również za rytm snu, nasz nastrój, pociąg seksualny, a także temperaturę ciała. Do produkcji hormonów szczęścia potrzebne są składniki mineralne, takie jak: magnez czy mangan oraz witamina C. Z tego powodu powinniśmy również często sięgać po świeże warzywa, owoce i orzechy.

Zdrowotne właściwości czekolady

Podczas spożycia czekolady wytwarzana jest także fenyloetyloamina, która jest odpowiedzialna za pobudzanie w umysłach zakochanych ośrodków przyjemności. Jest to endogenna pochodna amfetaminy, neuroprzekaźnik zwany „hormonem miłościˮ.

To dlatego czekoladowy przysmak wywołuje w nas uczucie łagodnego szczęścia i stymuluje przypływ pozytywnej energii. Czekolada zawiera również pewną ilość innych substancji wykazujących na działanie psychoaktywne: kofeinę – ten sam stymulant, który zawarty jest w kawie, występujący jednak w czekoladzie w niewielkich ilościach (5–10 mg w tabliczce, co odpowiada zawartości kofeiny w 1/12 szklanki kawy) oraz teobrominę – aktywną biologicznie pochodną ksantyny, główną substancję uzależniającą charakterystyczną dla czekolady.

Czekolada króluje w diecie wielu osób. Umiarkowane spożycie tego słodkiego produktu może uszczęśliwiać, a nawet w przypadku czekolady gorzkiej – pozytywnie wpływać na organizm.

Czekolada gorzka a czekolada mleczna

Gorzka czekolada o dużej zawartości kakao, powyżej 60%, bogata jest w przeciwutleniacze, które mają korzystny wpływ na serce. Antyoksydanty, w które obfituje ziarno kakaowe, neutralizują wolne rodniki, zapobiegając tym samym procesom starzenia się organizmu, a także zapadaniu na choroby serca i nowotwory. Ponadto masło kakaowe ma znakomite oddziaływanie na cerę, dlatego na jego bazie powstaje coraz więcej produktów kosmetycznych. Czekoladowa tabliczka zawiera w sobie mnóstwo magnezu, żelaza i potasu.

Co ciekawe, w odróżnieniu od ludzi u zwierząt czekolada nie powoduje błogiego stanu. Dla wielu zwierząt jest ona szkodliwa. Organizmy koni, psów, kotów i papug nie są zdolne do metabolizmu zawartego w czekoladzie alkaloidu – teobrominy. Spożycie czekolady może powodować u nich drgawki, zawał serca, krwotok wewnętrzny, a nawet śmierć. Średniej wielkości psu (20 kg) szkodzi 1/4–1/2 kg czekolady lub 25 g kakao spożywczego w proszku; dawka śmiertelna gorzkiej czekolady dla psa to 6 g na kilogram masy ciała.

Zajadając się czekoladą, pamiętajmy, że cała mleczna czekolada zawiera średnio 550 kcal, co czyni z niej pokaźną bombę kaloryczną. Czekolada nigdy nie powinna być zatem zjadana za jednym razem, tylko rozłożona na uczciwe porcje. W przeciwnym razie nadużywanie pozytywów czekolady może się uwidocznić, gdy staniemy na wadze.

Źródła

  1. Stanway P. Zdrowa dieta - zdrowe życie, Medium, Warszawa 1998, ISBN 83-87863-15-7
  2. Biernat J. Żywienie a uroda, Astrum, Wrocław 2006, ISBN 83-7277-239-8
  3. Biernat J. Żywienie, żywność a zdrowie, Astrum, Wrocław 2001, ISBN 83-7249-075-9
  4. Kahlau S. 100 pomysłów na diety i smukłą sylwetkę, Muza, Warszawa 2005, ISBN 83-7079-761-X

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka