- dietetyk Monika Papuga-Sobczak
- Artykuł zweryfikowany przez eksperta
Czerwone pomarańcze – naturalny zastrzyk witaminy C
Na pierwszy rzut oka niczym się nie wyróżniają. Pomarańczowa skóra i średnia wielkość nie przykuwają uwagi podczas zakupów.
Warto jednak skusić się na czerwone pomarańcze – ich miąższ ma intensywny kolor i przyjemny aromat. W smaku są mniej kwaśne od zwykłych pomarańczy i da się w nich wyczuć nutę... owoców jagodowych.
Warto po nie sięgnąć nie tylko z ciekawości, ale również ze względu na wiele dobroczynnych właściwości.
Te owoce są prawdziwą bombą witamin i antyoksydantów.
Na następnej stronie obejrzysz WIDEO
Źródło witaminy C
Tak jak wszystkie cytrusy, czerwone pomarańcze są świetnym źródłem witaminy C.
Wystarczy zjeść jeden średniej wielkości owoc, aby pokryć dzienne zapotrzebowanie na ten składnik. Czerwona odmiana ma najwięcej witaminy C ze wszystkich gatunków pomarańczy.
Warto jeść je zwłaszcza zimą, aby chronić organizm przed atakami wirusów i bakterii.
Pamiętajmy jednak, że witaminy C potrzebujemy przez cały rok – jest ważna dla zdrowia układu krwionośnego, a także pozytywnie wpływa na stan skóry.
Dawka antyoksydantów
Czerwony kolor miąższu to zasługa naturalnych barwników – antocyjanów.
Przeciwutleniacze te mają właściwości przeciwzapalne i są przydatne w profilaktyce wielu chorób, takich jak nowotwory, cukrzyca, schorzenia układu krążenia.
Antocyjany regulują również poziom cholesterolu we krwi oraz spowalniają procesy starzenia się organizmu.
To właśnie te barwniki odpowiadają za głęboki kolor borówek, uważanych za jedne z najzdrowszych owoców na świecie.
Kwas foliowy z pomarańczy
Czerwone pomarańcze to jedne z niewielu owoców, które zawierają kwas foliowy – najwięcej znajduje się bowiem w zielonych warzywach oraz roślinach strączkowych.
Niedobór kwasu foliowego jest groźny nie tylko dla kobiet w ciąży, ale też dla każdego z nas.
Może prowadzić do zwiększenia ryzyka wystąpienia nowotworów, chorób serca czy udaru.
Jedzenie czerwonych pomarańczy to dobry sposób na uzupełnienie braków kwasu foliowego. Jeden średni owoc pokrywa ok. 10 proc. dziennego zapotrzebowania na ten składnik.
Bogactwo błonnika
Błonnik to najlepsze lekarstwo na problemy trawienne, takie jak zaparcia czy wzdęcia.
Nie powinniśmy o nim zapominać w codziennej diecie, ponieważ obniża cholesterol, reguluje poziom cukru we krwi, a przy tym ułatwia odchudzanie.
Okazuje się, że czerwone pomarańcze to świetne źródło błonnika – w jednym średniej wielkości owocu znajdują się ok. 3 g (czyli ok. 12 proc. dziennego zapotrzebowania organizmu na ten składnik).
Nie takie egzotyczne
Pomarańcze o czerwonym miąższu wcale nie pochodzą z dalekiej Azji czy ciepłego wybrzeża Stanów Zjednoczonych. Najwięcej smacznych i pięknych owoców uprawia się we Włoszech, a konkretnie – na Sycylii.
Spotkać można je również w Hiszpanii. W Europie najczęściej występują trzy odmiany: Moro, Tarocco i Sanguinello.
Sezon na te cytrusy zaczyna się późną jesienią i trwa aż do wiosny.
Antocyjany, które nadają krwistoczerwonej barwy, potrzebują niskich temperatur w nocy, dlatego czerwone pomarańcze można spotkać w sklepach tylko w zimie i na początku wiosny.
W Polsce są dostępne w dużych supermarketach oraz dyskontach. Kilogram owoców kosztuje ok. 5-6 złotych.
Czerwone pomarańcze w kuchni
Czerwone pomarańcze świetnie smakują jedzone solo – są mniej kwaśne i gorzkie od zwykłych odmian. Dzięki temu, że owoce są bardzo soczyste, można z nich wyciskać zdrowy sok.
Sycylijczycy często wykorzystują czerwone pomarańcze w sałatkach – ich smak dobrze komponuje się w połączeniu z koprem włoskim, oliwkami, burakami i oliwą z oliwek.
Używa się ich również do robienia dżemów, marmolad, sorbetów i deserów.
ok z czerwonych pomarańczy można też wykorzystać do sosu sałatkowego – zamiast soku z cytryny czy octu winnego, warto użyć właśnie tego aromatycznego składnika.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.