Dlaczego warto jeść koper włoski?
Ma lekko słodki, anyżkowy smak. Warzywo uprawia się w rejonie Morza Śródziemnego i często wykorzystuje w kuchni włoskiej, greckiej i hiszpańskiej. Wszystkie elementy rośliny są jadalne – bulwa, nasiona, natka i łodygi. W naszym kraju wciąż jest mało popularny, chociaż bez problemu można go kupić w dużych sklepach spożywczych i na bazarkach. Sezon trwa od października do kwietnia, dlatego warto jeść zimą i wczesną wiosną, gdy ma najwięcej wartości.
Koper włoski, czyli fenkuł, warto wykorzystać nie tylko ze względu na wyjątkowy smak, ale również właściwości zdrowotne, które były znane już w starożytności. Zarówno bulwa kopru, jak i nasiona są cenionym surowcem leczniczym. Na jakie dolegliwości pomoże fenkuł?
Przeczytaj także: Olejek z kopru włoskiego hamuje tworzenie się komórek nowotworowych
Bogactwo witamin i minerałów
Średniej wielkości bulwa kopru włoskiego ma zaledwie 73 kalorie, a przy tym sporo cennego błonnika pokarmowego. Wystarczy zjeść jedno warzywo dziennie, aby dostarczyć organizmowi porcję potasu, magnezu, żelaza, a także witamin A, B6 i C.
To jednak nie wszystko, ponieważ w świeżym warzywie znajduje się wiele antyoksydantów, które chronią przed groźnymi chorobami i hamują procesy starzenia. Ponadto olejki eteryczne znajdujące się w fenkule mają wiele prozdrowotnych właściwości.
Przeczytaj także: Olejki eteryczne, dzięki którym schudniesz
Koper na sezonowe infekcje
Świeże warzywo lub nasiona można wykorzystać w sezonie przeziębień i grypy. Dzięki temu, że działa wykrztuśnie, pomaga na uporczywy kaszel. Znajdujące się w nim olejki eteryczne łagodzą katar oraz objawy towarzyszące infekcjom zatok.
Jeśli masz ból gardła, kaszel i katar, zrób sobie napar z nasion kopru włoskiego i pij go 3-4 razy w ciągu dnia. Wystarczy łyżeczkę zioła zalać wrzątkiem i zaparzyć przez kilka minut. Napar nadaje się również do płukania gardła.
Podczas przeziębienia można też zrobić inhalacje z olejku z kopru włoskiego. W ten sposób oczyścisz drogi oddechowe i odblokujesz zatkany nos.
Przeczytaj także: Problem z zatokami? Pomoże szczypta tej przyprawy
Fenkuł na trawienie
Duża zawartość błonnika sprawia, że fenkuł jest polecany osobom cierpiącym na zaparcia. Roślina wspomaga trawienie i łagodzi wiele dolegliwości układu pokarmowego, takich jak wzdęcia, niestrawność, zgaga. Posiada działanie rozkurczowe, dlatego może pomóc na ból brzucha (również kobietom podczas menstruacji).
Warto jeść go regularnie, aby zapobiec nieprzyjemnym problemom z trawieniem. W podręcznej apteczce przyda się herbata z kopru włoskiego, którą można wykorzystać po przejedzeniu i bólu żołądka.
Chroni przed chorobami
Niepozorne bulwy kopru włoskiego są skarbnicą składników o działaniu antynowotworowym. Przeciwutleniacze niszczą wolne rodniki, które wywołują stany zapalne w organizmie i są odpowiedzialne za wiele groźnych chorób. Fenkuł pozytywnie działa też na układ krążenia. Zawiera potas, magnez i wapń, czyli związki mineralne, które w naturalny sposób redukują ciśnienie krwi.
Poza tym błonnik pomaga w redukowaniu cholesterolu, którego wysoki poziom wiąże się z wyższym ryzykiem zawału serca i udaru. Koper włoski jest źródłem wielu witamin i minerałów, które wzmacniają odporność organizmu i pozwalają mu samodzielnie bronić się przed szkodliwymi czynnikami wywołującymi choroby.
Zobacz także: Czy jesteś narażony na zawał serca [TEST]
Na problemy z cerą
Fenkuł dodaje urody! Można go stosować wewnętrznie – dostarczy witaminy C i innych przeciwutleniaczy, które zapobiegają zmarszczkom i utracie jędrności skóry.
Z nasion warto przygotować napar, którym można przemywać twarz. Szczególnie sprawdzi się w przypadku cer tłustych. Ma właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne, dlatego ogranicza błyszczenie i przyspiesza gojenie wyprysków.
Przeczytaj także: Zapomnij o botoksie. Te produkty naturalnie wypełniają zmarszczki
Koper włoski w kuchni
W jaki sposób przygotować koper włoski, by cieszyć się jego smakiem i aromatem? Świeży można pokroić w bardzo cienkie plasterki i podać w formie sałatki. Świetnie smakuje z dodatkiem pomarańczy i innych cytrusów.
Można go też piec, grillować i gotować – traci wtedy swój anyżkowy posmak. Dobrze komponuje się zwłaszcza z rybami, owocami morza i drobiem.
Nasion kopru włoskiego można używać jako aromatycznej przyprawy. Sprawdzą się w marynatach, sosach sałatkowych oraz do przyprawiania makaronów. Posłużą też do przygotowania leczniczych naparów na problemy trawienne czy przeziębienie.
Zobacz także: Nasiona, które powinieneś jeść codziennie