Dlaczego warto jeść koper włoski?

Ma lekko słodki, anyżkowy smak. Warzywo uprawia się w rejonie Morza Śródziemnego i często wykorzystuje w kuchni włoskiej, greckiej i hiszpańskiej. Wszystkie elementy rośliny są jadalne – bulwa, nasiona, natka i łodygi. W naszym kraju wciąż jest mało popularny, chociaż bez problemu można go kupić w dużych sklepach spożywczych i na bazarkach. Sezon trwa od października do kwietnia, dlatego warto jeść zimą i wczesną wiosną, gdy ma najwięcej wartości.

Koper włoski, czyli fenkuł, warto wykorzystać nie tylko ze względu na wyjątkowy smak, ale również właściwości zdrowotne, które były znane już w starożytności. Zarówno bulwa kopru, jak i nasiona są cenionym surowcem leczniczym. Na jakie dolegliwości pomoże fenkuł?

Przeczytaj także: Olejek z kopru włoskiego hamuje tworzenie się komórek nowotworowych

Obraz
Źródło zdjęć: © Zdjęcie fenkułu / Shutterstock
Sylwia Stachura

/ 6Bogactwo witamin i minerałów

Średniej wielkości bulwa kopru włoskiego ma zaledwie 73 kalorie, a przy tym sporo cennego błonnika pokarmowego. Wystarczy zjeść jedno warzywo dziennie, aby dostarczyć organizmowi porcję potasu, magnezu, żelaza, a także witamin A, B6 i C.
To jednak nie wszystko, ponieważ w świeżym warzywie znajduje się wiele antyoksydantów, które chronią przed groźnymi chorobami i hamują procesy starzenia. Ponadto olejki eteryczne znajdujące się w fenkule mają wiele prozdrowotnych właściwości.

/ 6Koper na sezonowe infekcje

Obraz
© Zdjęcie kobiety / Shutterstock

Świeże warzywo lub nasiona można wykorzystać w sezonie przeziębień i grypy. Dzięki temu, że działa wykrztuśnie, pomaga na uporczywy kaszel. Znajdujące się w nim olejki eteryczne łagodzą katar oraz objawy towarzyszące infekcjom zatok.

Jeśli masz ból gardła, kaszel i katar, zrób sobie napar z nasion kopru włoskiego i pij go 3-4 razy w ciągu dnia. Wystarczy łyżeczkę zioła zalać wrzątkiem i zaparzyć przez kilka minut. Napar nadaje się również do płukania gardła.

Podczas przeziębienia można też zrobić inhalacje z olejku z kopru włoskiego. W ten sposób oczyścisz drogi oddechowe i odblokujesz zatkany nos.

/ 6Fenkuł na trawienie

Obraz
© Zdjęcie nasion kopru włoskiego / Shutterstock

Duża zawartość błonnika sprawia, że fenkuł jest polecany osobom cierpiącym na zaparcia. Roślina wspomaga trawienie i łagodzi wiele dolegliwości układu pokarmowego, takich jak wzdęcia, niestrawność, zgaga. Posiada działanie rozkurczowe, dlatego może pomóc na ból brzucha (również kobietom podczas menstruacji).

Warto jeść go regularnie, aby zapobiec nieprzyjemnym problemom z trawieniem. W podręcznej apteczce przyda się herbata z kopru włoskiego, którą można wykorzystać po przejedzeniu i bólu żołądka.

/ 6Chroni przed chorobami

Obraz
© Zdjęcie lekarza / Shutterstock

Niepozorne bulwy kopru włoskiego są skarbnicą składników o działaniu antynowotworowym. Przeciwutleniacze niszczą wolne rodniki, które wywołują stany zapalne w organizmie i są odpowiedzialne za wiele groźnych chorób. Fenkuł pozytywnie działa też na układ krążenia. Zawiera potas, magnez i wapń, czyli związki mineralne, które w naturalny sposób redukują ciśnienie krwi.

Poza tym błonnik pomaga w redukowaniu cholesterolu, którego wysoki poziom wiąże się z wyższym ryzykiem zawału serca i udaru. Koper włoski jest źródłem wielu witamin i minerałów, które wzmacniają odporność organizmu i pozwalają mu samodzielnie bronić się przed szkodliwymi czynnikami wywołującymi choroby.

/ 6Na problemy z cerą

Obraz
© Zdjęcie kobiety / Shutterstock

Fenkuł dodaje urody! Można go stosować wewnętrznie – dostarczy witaminy C i innych przeciwutleniaczy, które zapobiegają zmarszczkom i utracie jędrności skóry.

Z nasion warto przygotować napar, którym można przemywać twarz. Szczególnie sprawdzi się w przypadku cer tłustych. Ma właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne, dlatego ogranicza błyszczenie i przyspiesza gojenie wyprysków.

/ 6Koper włoski w kuchni

Obraz
© Zdjęcie sałatki / Shutterstock

W jaki sposób przygotować koper włoski, by cieszyć się jego smakiem i aromatem? Świeży można pokroić w bardzo cienkie plasterki i podać w formie sałatki. Świetnie smakuje z dodatkiem pomarańczy i innych cytrusów.

Można go też piec, grillować i gotować – traci wtedy swój anyżkowy posmak. Dobrze komponuje się zwłaszcza z rybami, owocami morza i drobiem.

Nasion kopru włoskiego można używać jako aromatycznej przyprawy. Sprawdzą się w marynatach, sosach sałatkowych oraz do przyprawiania makaronów. Posłużą też do przygotowania leczniczych naparów na problemy trawienne czy przeziębienie.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka