Częste jedzenie mięsa zwiększa ryzyko 8 chorób. Jakich? (WIDEO)
Naukowcy z National Cancer Institute przeprowadzili badania nad wpływem spożywanego mięsa na zdrowie człowieka. Wyniki ich obserwacji mogą zaskoczyć. Jak mięso wpływa na nasz organizm? Jakie dolegliwości mogą grozić w przypadku spożywania jego dużej ilości?
Im więcej czerwonego mięsa w diecie tym większe ryzyko śmierci na jedną z ośmiu chorób, tak wynika z badań opublikowanych w British Medical Journal, naukowcy z National Cancer Institute objęli badaniem ponad pięćset trzydzieści tysięcy kobiet i mężczyzn w wieku od pięćdziesięciu do siedemdziesięciu jeden lat.
Przez szesnaście lat śledzili ich codzienny jadłospis oraz monitorowali stan zdrowia. Zwracali szczególną uwagę na spożywanie czerwonego mięsa, w tym wieprzowiny, wołowiny, jagnięciny oraz białego, czyli drobiu i ryb.
Raport z badań wykazał, że osoby, które spożywały najwięcej czerwonego mięsa mają aż o dwadzieścia sześć procent większe ryzyko zachorowania na niebezpieczne choroby, takie jak choroby serca, nowotwory, choroby układu oddechowego, udar mózgu, cukrzyca, choroby nerek i choroby wątroby. Badania wykazały także, że spożywanie białego mięsa wpływa korzystnie na zdrowie.
Osoby, biorące udział w badaniu, które jadły najwięcej białego mięsa przy niskim spożyciu czerwonego, miały o dwadzieścia pięć procent niższe ryzyko zachorowania na wymienione wcześniej choroby. Epidemiolog z National Cancer Institute, który był szefem zespołu naukowego powiedział jednak, że są to badania obserwacyjne i nie można jednoznacznie stwierdzić, że to tylko czerwone mięso odpowiada za zachorowania.
Po szesnastu latach obserwacji jednak jest przekonany, że spożywanie go w dużych ilościach ma bardzo istotny wpływ na wysoką liczbę zgonów, spowodowanych śmiertelnymi chorobami.