Czy słodziki są bezpieczne?
Niskokaloryczne substancje słodzące, czyli tak zwane słodziki, to związki o minimalnej lub zerowej energetyczności. Ich słodki smak jest niezwykle intensywny, dlatego są dodawane do żywności w niewielkich ilościach. Najczęściej słodziki znajdują się w słodyczach, napojach bezalkoholowych, mrożonych deserach i lekach. W ostatnim czasie coraz głośniej mówi się o szkodliwości substancji słodzących tego typu, a w mediach pojawiają się kolejne doniesienia na temat potencjalnych skutków ubocznych słodzików. W związku z brakiem rzetelnych i sprawdzonych informacji dotyczących bezpieczeństwa stosowania substancji słodzących o niskiej kaloryczności, swoje stanowisko zajęły Towarzystwa Naukowe Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością (PTBO) oraz Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego (PTD).
1. Badania nad bezpieczeństwem słodzików
W Unii Europejskiej dopuszczono do stosowania 11 substancji słodzących o niskiej lub zerowej kaloryczności, w tym aspartam, sukralozę, sacharynę, acesulfam oraz cyklaminian. Każda z tych substancji ma określone dzienne dopuszczalne spożycie (ADI – acceptable daily intake), czyli ilość, która nie wpływa negatywnie na stan zdrowia przy codziennym przyjmowaniu przez całe życie. Przeprowadzone w Europie badania wykazały, że osoby, które regularnie konsumują produkty zawierające słodziki, przyjmują dużo mniej substancji słodzących niż wynosi ich ADI (np. 5% ADI dla aspartamu, 7% dla sukralozy, 11% dla sacharyny, 17% dla acesulfamu i 25% dla cyklaminianu). Produkty te są więc całkowicie bezpieczne dla osób, które je spożywają.
Polskie Towarzystwo Badań nad Otyłością i Polskie Towarzystwo Diabetologiczne nie tylko potwierdzają, że niskokaloryczne substancje słodzące są bezpieczne, ale i precyzyjnie określają rekomendacje odnośnie do ich stosowania. Słodziki są zalecane osobom zmagającym się z nadwagą i otyłością, zwłaszcza przy zaburzeniach gospodarki węglowodanowej. Nie wszystkie niskokaloryczne substancje słodzące mogą być jednak stosowane przez kobiety spodziewające się dziecka, czego przykładem jest sacharyna. Substancja ta przenika przez łożysko, a jej wpływ na rozwijający się płód nie jest jeszcze do końca znany, dlatego w czasie ciąży spożywanie produktów, które mają ją w swoim składzie jest niewskazane.
2. Słodziki a odchudzanie
PTD i PTBO podkreślają, że włączenie do jadłospisu produktów o obniżonej kaloryczności, do których zamiast cukru dodawane są słodziki, nie wystarczy, by zmienić swój tryb życia na zdrowy. Niskokaloryczne produkty to bardzo dobre rozwiązanie, gdy zależy nam na kontroli glikemii i utracie wagi bez rezygnacji ze słodkiego smaku. Należy jednak pamiętać, że w trakcie odchudzania konieczne jest również ograniczenie spożycia tłuszczów (szczególnie tłuszczów nasyconych). Dzięki zmniejszeniu kaloryczności diety tracimy bowiem na wadze, ale wraz z tkanką tłuszczową zmniejsza się także masa mięśniowa. Sylwetka staje się bardziej smukła, ale i mniej jędrna, dlatego zaleca się, by nieodłącznym elementem odchudzania były ćwiczenia fizyczne. Aktywność ruchowa powinna mieć miejsce co najmniej 5 razy w tygodniu przez pół godziny. Szczególnie godne polecenia są ćwiczenia tlenowe (pływanie, jazda na rowerze, marsz).
Artykuł powstał na podstawie materiałów Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością i Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego.