Czy trzeba myć grzyby przed gotowaniem? Ważne wskazówki

Istnieje przekonanie, że grzyby kupione w sklepie zostały wcześniej oczyszczone, więc nie trzeba ich myć. Okazuje się jednak, że nawet takie grzyby przed ugotowaniem należy poddać obróbce. W jaki sposób oczyścić je prawidłowo?

Czy trzeba myć grzyby przed gotowaniem? Ważne wskazówkiCzy trzeba myć grzyby przed gotowaniem? Ważne wskazówki
Źródło zdjęć: © East News
Katarzyna Gałązkiewicz

W jaki sposób czyścić grzyby?

Czyszczenie grzybów należy rozpocząć od zdjęcia nożykiem pozostałości z lasu: igieł, listków czy ziemi. Następnie należy szybko opłukać je pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem kuchennym. Mycie grzybów w połączeniu z obróbką termiczną (zwłaszcza gotowaniem) pozwala pozbyć się zgromadzonych bakterii.

Ważne, aby grzyby opłukać dokładnie, ale szybko. Wtedy zwiększa się szansa, że grzyby nie zgubią swojej struktury i nie staną się miękkie. Najlepiej myć je tuż przed spożyciem, ponieważ po umyciu nie przechowują się dobrze i nawet w lodówce mogą bardzo szybko zgnić.

Grzyby, które zbierałeś samodzielnie zawsze przed spożyciem należy umyć. Nie wiadomo, w jakim środowisku rosły i ile bakterii zawierają. Wyjątek stanowią kupne pieczarki – tych nie trzeba myć. Wystaczy je obrać.

Grzyby zawsze trzeba myć
Grzyby zawsze trzeba myć © East News

Jak poznać, że grzyby się psują?

Jeżeli po zebraniu grzybów, nie oczyściłeś ich od razu i umieściłeś w lodówce, możesz zastanawiać się, czy są bezpieczne do spożycia. Aby się upewnić, że wciąż są dobre, zwróć uwagę na:

  • Kolor – te, które długo leżą będą ciemnieć. To pierwszy sygnał, który informuje, że tracą na jakości. W dalszym ciągu nadają się do gotowania.
  • Konsystencja – z czasem stają się gąbczaste i papkowate. W tym wypadku przed obróbką należy im się dokładnie przyjrzeć.
  • Śluz – jeśli zewnętrzna warstwa grzybów wytworzyła śliską i mokrą warstwę, oznacza to, że grzyby się zepsuły i należy je wyrzucić.

Gdy grzyby leżą po zebraniu zbyt długo, mikroorganizmy odpowiedzialne za ich rozkład wydzielają toksyny, które mogą spowodować zatrucie pokarmowe lub inne choroby. Takich grzybów nie wolno suszyć, gotować, czy mrozić. Należy je wyrzucić.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka