Trwa ładowanie...

Czy zawijanie surowego mięsa i ryb w folię aluminiową jest bezpieczne? Ekspert wyjaśnia

 Katarzyna Grzęda-Łozicka
29.06.2020 17:43
Uwaga na pieczenie mięsa w folii aluminiowej. Nie można takich potraw przyrządzać zbyt często
Uwaga na pieczenie mięsa w folii aluminiowej. Nie można takich potraw przyrządzać zbyt często (East News)

Jedno z badań wykazało, że podczas pieczenia mięsa i ryb w folii aluminiowej do żywności może przenikać niebezpieczna dla zdrowia dawka aluminium. Ekspert wyjaśnia, czy rzeczywiście powinniśmy zrezygnować ze stosowania folii aluminiowej.

1. Pieczenie w folii aluminiowej groźne dla zdrowia?

Wiele osób podczas pieczenia ryb, mięsa, czy warzyw owija je w folię aluminiową przed włożeniem do piekarnika. Dzięki temu mięso jest bardziej soczyste i aromatyczne. Niestety, okazuje się, że owijanie żywności w folię aluminiową nie zawsze jest bezpieczne. Dotyczy to przede wszystkim produktów kwaśnych. Jedno z badań wykonane pod przewodnictwem prof. Ghada Bassoni z egipskiego Uniwersytetu w Ain Shams wykazało, że podczas pieczenia w foli do żywności, do żywności może trafiać więcej aluminium niż wynosi bezpieczna dawka wskazana przez WHO.

- Aluminium dociera do naszego organizmu z różnych źródeł, a to może powodować jego kumulowanie. Światowa Organizacja Zdrowia uznała za bezpieczną dzienną dawkę poboru aluminium 1mg na 1 kg masy ciała. Z kolei Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) podszedł do tego bardziej restrykcyjnie i określił tolerowany pobór - do 1 mg na kilogram masy ciała, ale na tydzień - mówi prof. dr hab. Danuta Kołożyn-Krajewska, technolog żywności i żywienia z SGGW.

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

Dr inż. Jacek Słoma z Katedry Inżynierii Produkcji SGGW podchodzi do badań na temat szkodliwości folii aluminiowej z rezerwą i przyznaje, że opinie naukowców na temat szkodliwości aluminium nie są jednoznaczne.

- Na pewno samo przechowywanie żywności w niskich temperaturach w folii aluminiowej czy ogólnie w tworzywach aluminiowych nie powinno stanowić zagrożenia. Z wyjątkiem potraw kwaśnych, bo kwasy organiczne mają to do siebie, że niszczą powłokę tlenku aluminium i to rzeczywiście stanowi ryzyko. Co do pieczenia - te badania nie są jednoznaczne - wyjaśnia dr Jacek Słoma.

2. Aluminium w połączeniu z miedzią mogą sprzyjać rozwojowi choroby Alzheimera

Wcześniejsze analizy badaczy z innych ośrodków naukowych wykazywały z kolei, że wysokie stężenie aluminium w organizmie może m.in. sprzyjać rozwojowi alzheimera i negatywnie oddziaływać na układ nerwowy.

- Rzeczywiście pojawiły się takie doniesienia. Było to związane z tym, że w mózgach osób, które zmarły na chorobę Alzheimiera odkryto podwyższony poziom tlenku aluminium. Po analizie uwzględniającej czas rozwoju choroby uznano, że młodość tych osób przypadała na okres boomu na aluminium, z którego były wtedy wykonane wszystkie naczynia i sztućce. I powiązano oba te zjawiska - tłumaczy specjalista z Katedry Inżynierii Produkcji SGGW.

Ekspert przyznaje, że późniejsze analizy podały te rewelacje w wątpliwość, bo mimo spadku ilości stosowanego aluminium, zachorowanie na alzheimera utrzymywało się na podobnym poziomie.

- W tej chwili naukowcy widzą innego wroga - czyli miedź. Najnowsze dane mówią, że kluczową rolę musiało odegrać współdziałanie aluminium i miedzi, bo w analizowanym okresie zaczęto stosować rudy miedziane do transportu wody pitnej. Aktualnie zdania naukowców na temat szkodliwości samego aluminium są podzielone - dodaje.

3. Aluminium - bezpieczne czy nie?

Dr Słoma przypomina, że z aluminium jest wykonana nie tylko folia, ale również część garnków, patelni czy sztućców. Chodź w zdecydowanej większości zastąpiły je produkty wykonane z innych tworzyw, to wciąż funkcjonują na rynku. Ekspert podkreśla, że kluczową zasadą jest umiar i zdrowy rozsądek również w przypadku folii aluminiowej. Jej zastosowanie raz na jakiś czas nie powinno mieć znaczącego wpływu na nasze zdrowie, ale zdecydowanie odradza jej częste używanie w wysokich temperaturach.

- Żaden produkt w nadmiarze nie jest dobry dla naszego zdrowia, to jest zasada Paracelsusa - wszystko może być trucizną, zależy to od dawki, więc jeśli cokolwiek kumuluje się w naszym organizmie, to nigdy nie jest dobrze, dotyczy to też innych zwiazków - mówi dr Słoma. - Nie widzę przeciwwskazań, żeby stosować folię aluminiową czy produkty z aluminium do przechowywania żywności, natomiast na pewno nie powinniśmy korzystać ze starego typu garnków czy sztuców wykonanych z aluminium, bo aluminium jest mało odporne na ścieranie i na pewno jego drobinki dostają się do żywności - podsumowuje ekspert.

Zamiast folii możemy do pieczenia użyć po prostu naczyń żaroodpornych.

Zobacz także: Uwaga na artykuły z czarnego nylonu. Przybory kuchenne wykonane z tej substancji mogą być niebezpieczne dla zdrowia

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze