Trwa ładowanie...

Czy zawijanie surowego mięsa i ryb w folię aluminiową jest bezpieczne? Ekspert wyjaśnia

Jedno z badań wykazało, że podczas pieczenia mięsa i ryb w folii aluminiowej do żywności może przenikać niebezpieczna dla zdrowia dawka aluminium. Ekspert wyjaśnia, czy rzeczywiście powinniśmy zrezygnować ze stosowania folii aluminiowej.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

1. Pieczenie w folii aluminiowej groźne dla zdrowia?

Wiele osób podczas pieczenia ryb, mięsa, czy warzyw owija je w folię aluminiową przed włożeniem do piekarnika. Dzięki temu mięso jest bardziej soczyste i aromatyczne. Niestety, okazuje się, że owijanie żywności w folię aluminiową nie zawsze jest bezpieczne. Dotyczy to przede wszystkim produktów kwaśnych. Jedno z badań wykonane pod przewodnictwem prof. Ghada Bassoni z egipskiego Uniwersytetu w Ain Shams wykazało, że podczas pieczenia w foli do żywności, do żywności może trafiać więcej aluminium niż wynosi bezpieczna dawka wskazana przez WHO.

- Aluminium dociera do naszego organizmu z różnych źródeł, a to może powodować jego kumulowanie. Światowa Organizacja Zdrowia uznała za bezpieczną dzienną dawkę poboru aluminium 1mg na 1 kg masy ciała. Z kolei Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) podszedł do tego bardziej restrykcyjnie i określił tolerowany pobór - do 1 mg na kilogram masy ciała, ale na tydzień - mówi prof. dr hab. Danuta Kołożyn-Krajewska, technolog żywności i żywienia z SGGW.

Dr inż. Jacek Słoma z Katedry Inżynierii Produkcji SGGW podchodzi do badań na temat szkodliwości folii aluminiowej z rezerwą i przyznaje, że opinie naukowców na temat szkodliwości aluminium nie są jednoznaczne.

- Na pewno samo przechowywanie żywności w niskich temperaturach w folii aluminiowej czy ogólnie w tworzywach aluminiowych nie powinno stanowić zagrożenia. Z wyjątkiem potraw kwaśnych, bo kwasy organiczne mają to do siebie, że niszczą powłokę tlenku aluminium i to rzeczywiście stanowi ryzyko. Co do pieczenia - te badania nie są jednoznaczne - wyjaśnia dr Jacek Słoma.

2. Aluminium w połączeniu z miedzią mogą sprzyjać rozwojowi choroby Alzheimera

Wcześniejsze analizy badaczy z innych ośrodków naukowych wykazywały z kolei, że wysokie stężenie aluminium w organizmie może m.in. sprzyjać rozwojowi alzheimera i negatywnie oddziaływać na układ nerwowy.

- Rzeczywiście pojawiły się takie doniesienia. Było to związane z tym, że w mózgach osób, które zmarły na chorobę Alzheimiera odkryto podwyższony poziom tlenku aluminium. Po analizie uwzględniającej czas rozwoju choroby uznano, że młodość tych osób przypadała na okres boomu na aluminium, z którego były wtedy wykonane wszystkie naczynia i sztućce. I powiązano oba te zjawiska - tłumaczy specjalista z Katedry Inżynierii Produkcji SGGW.

Ekspert przyznaje, że późniejsze analizy podały te rewelacje w wątpliwość, bo mimo spadku ilości stosowanego aluminium, zachorowanie na alzheimera utrzymywało się na podobnym poziomie.

- W tej chwili naukowcy widzą innego wroga - czyli miedź. Najnowsze dane mówią, że kluczową rolę musiało odegrać współdziałanie aluminium i miedzi, bo w analizowanym okresie zaczęto stosować rudy miedziane do transportu wody pitnej. Aktualnie zdania naukowców na temat szkodliwości samego aluminium są podzielone - dodaje.

3. Aluminium - bezpieczne czy nie?

Dr Słoma przypomina, że z aluminium jest wykonana nie tylko folia, ale również część garnków, patelni czy sztućców. Chodź w zdecydowanej większości zastąpiły je produkty wykonane z innych tworzyw, to wciąż funkcjonują na rynku. Ekspert podkreśla, że kluczową zasadą jest umiar i zdrowy rozsądek również w przypadku folii aluminiowej. Jej zastosowanie raz na jakiś czas nie powinno mieć znaczącego wpływu na nasze zdrowie, ale zdecydowanie odradza jej częste używanie w wysokich temperaturach.

- Żaden produkt w nadmiarze nie jest dobry dla naszego zdrowia, to jest zasada Paracelsusa - wszystko może być trucizną, zależy to od dawki, więc jeśli cokolwiek kumuluje się w naszym organizmie, to nigdy nie jest dobrze, dotyczy to też innych zwiazków - mówi dr Słoma. - Nie widzę przeciwwskazań, żeby stosować folię aluminiową czy produkty z aluminium do przechowywania żywności, natomiast na pewno nie powinniśmy korzystać ze starego typu garnków czy sztuców wykonanych z aluminium, bo aluminium jest mało odporne na ścieranie i na pewno jego drobinki dostają się do żywności - podsumowuje ekspert.

Zamiast folii możemy do pieczenia użyć po prostu naczyń żaroodpornych.

Zobacz także: Uwaga na artykuły z czarnego nylonu. Przybory kuchenne wykonane z tej substancji mogą być niebezpieczne dla zdrowia

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.