Czym grozi przedawkowanie witamin?

W aptekach i hipermarketach bez problemu można kupić preparaty witaminowe. Polecane są na wzmocnienie odporności, łagodzenie skutków stresu i dodanie energii. Często nie zastanawiamy się nawet, czy faktycznie cierpimy na ich niedobór. Mało kto decyduje się na wykonanie testów laboratoryjnych w celu określenia poziomu witamin. A to z kolei może okazać się dla nas bardzo niebezpieczne.

Do suplementacji witamin należy podchodzić bardzo rozważnie Do suplementacji witamin należy podchodzić bardzo rozważnie
Źródło zdjęć: © 123RF
Agnieszka Gotówka

Dla naszego organizmu niekorzystny jest zarówno niedobór witamin (awitaminoza), jak i ich nadmiar (hiperwitaminoza). Najłatwiej przedawkować witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E i K). Są one kumulowane w tkance tłuszczowej.

Nietrudno o nadmiar witamin w sytuacji, gdy sięgamy po preparaty witaminowe bez wcześniejszej konsultacji z lekarzem. Kupujemy tabletki, bo wydaje się nam, że męczące nas objawy są skutkiem niedoborów witaminowych. Może się tymczasem okazać, że to wcale nie brak składników odżywczych wywołuje niepokojące symptomy, a np. choroba.

Przeczytaj również:

Czy można przedawkować witaminę D?

Decyzja o stosowaniu witamin w kapsułce powinna uwzględniać wiek pacjenta, jego ogólny stan zdrowia, sposób odżywiania i styl życia, a także schorzenia przewlekłe i płeć.

Wpływ nadmiaru witamin na zdrowie

Są witaminy, które wyróżniają się niską toksycznością. Należy do nich witamina E, w przypadku której nawet kilkudziesięciokrotne przekroczenie zalecanej dziennej dawki najczęściej nie wywołuje objawów zatrucia. Uważać na nią jednak muszą kobiety w ciąży, gdyż w tym przypadku nadmiar witaminy E może spowodować wady rozwojowe płodu.

Przedawkować nie można również witaminy B7 (biotyny), gdyż jej nadmiar usuwany jest z organizmu wraz z moczem.

Ostrożnie z witaminą C

Choć witamina C kojarzy nam się ze zdrowiem, w skrajnych przypadkach może być przyczyną wielu problemów. Szczególnie uważać na nią powinny osoby zmagające się z kamicą nerkową, gdyż kwas askorbinowy w dawce powyżej 1000 mg sprzyja powstawaniu złogów.

Gdy witaminy C jest w diecie za dużo, mogą pojawić się problemy ze strony układu pokarmowego: bóle brzucha, zaparcia, nudności. U niektórych osób występuje również wysypka.

Niebezpieczny nadmiar witaminy A

Bardzo niebezpieczny jest również nadmiar witaminy A, która w organizmie pełni szereg istotnych funkcji. Ma właściwości antyoksydacyjne i jest niezbędna w procesie widzenia. Możliwe jest jednak jej przedawkowanie. Dochodzi do niego najczęściej w wyniku suplementowania diety preparatami witaminowymi, szczególnie zalecanymi dla osób chcących poprawić stan skóry i włosów oraz swoją odporność.

Objawy nadmiaru witaminy A to łuszcząca się skóra, łamliwe paznokcie, nadmierne zmęczenie, bóle głowy, bóle brzucha i nudności. Przedawkowanie w tym przypadku jest toksyczne dla organizmu, gdyż witamina A jest kumulowana w różnych tkankach, w tym w komórkach wątroby.

Przeczytaj również:

Czy można przedawkować witaminę D?

Wokół witaminy D wiele jest kontrowersji. Jedni mówią, że witaminę tę bardzo trudno przedawkować, inni są zdania, że to bardzo możliwe, a przy tym niebezpieczne.

Faktem jest, że zarówno niedobór witaminy D, jak i jej nadmiar mogą powodować zaburzenia funkcjonowania wielu układów naszego organizmu.

Przedawkowanie "witaminy słońca" najczęściej objawia się nadmiernym poceniem, silnym pragnieniem, osłabieniem, wymiotami, biegunką, bólem głowy. Gdy taki stan będzie utrzymywać się przez dłuższy czas, może dojść do zaburzenia pracy układu krwionośnego.

Zanim decydujemy się suplementować witaminę D, co w ostatnim czasie stało się bardzo popularne, najlepiej jest wykonać badanie jej poziomu w organizmie.

Wielu ludzi niepotrzebnie wydaje pieniądze (a nie są to małe sumy) na preparaty multiwitaminowe. A przecież wystarczy lepiej przyjrzeć się spożywanym na co dzień produktom, zwłaszcza że witaminy dostarczane wraz z warzywami i owocami organizm lepiej przyswaja.

Źródła

  1. Pasternak K., "Biochemia dla studentów medycznych studiów licencjackich", Czelej, Lublin 2005

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka