Dlaczego warto włączyć do diety biały ser?
Twaróg jest produktem niezwykle wartościowym. Znany jest niemal na terenie całej Polski. Dawniej gospodynie domowe wyrabiały go samodzielnie. Biały ser podawały na śniadanie, dodając do niego dużą ilość szczypiorku. Był on niezbędny, by przygotować leniwe kluski lub pierogi ruskie.
Z czasem biały ser zaczął stanowić bazę do past kanapkowych oraz farszu do naleśników. Bez niego ponadto niemożliwe jest przygotowanie sernika według tradycyjnej receptury.
I choć nikt już prawie dzisiaj twarogu nie wyrabia w domu, produkt ten nadal często gości w naszych kuchniach. To cenne źródło wielu składników odżywczych.
Trudno jednak znaleźć biały ser w pełni naturalny, a przy tym wartościowy i smaczny. Jaki wobec tego powinien być dobrej jakości twaróg? Wybierać chudy czy półtłusty? Kupować go na targu czy w sklepie? Wyjaśniamy.
Na kolejnej stronie zobaczysz WIDEO
Zobacz także: Częste jedzenie mięsa zwiększa ryzyko 8 chorób. Jakich?
Właściwości twarogu
Najważniejszym składnikiem twarogu jest białko mleka, kazeina. Jest to białko pełnowartościowe, z trawieniem którego zdrowy organizm nie ma większego problemu. Stanowi ważny budulec tkanek i kości. Jest niezbędny także do wytwarzania enzymów, hormonów i ciał odpornościowych.
Biały ser zawiera ponadto niezbędne aminokwasy, których organizm nie jest w stanie sam wyprodukować. I dlatego też konieczne jest ich dostarczenie wraz z pożywieniem. Biorą one bowiem udział w produkcji nowych i odbudowywaniu uszkodzonych komórek.
- Tradycyjny twaróg zawiera ok. 0,8–0,9 proc. składników mineralnych. Królują wśród nich wapń oraz fosfor. W twarogu znajdziemy ok. 1 mg cynku na 100 g produktu oraz w mniejszych ilościach sód, jod, potas i magnez. Spożycie 100 g twarogu półtłustego pokrywa dzienne zalecane spożycie dla dorosłej osoby na witaminę B2 w ok. 37 proc., a na witaminę B12 – w ok. 33 proc. Znajdziemy w nim również witaminy B1, B6, PP, A, D i E – wymienia Monika Konieczna, dietetyk.
I choć produkt ten najbardziej ceni się za wysoką zawartość wapnia, okazuje się, że wcale nie ma go w nim tak dużo. By pokryć dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek, trzeba zjeść blisko kilogram twarogu.
Twaróg idealny na śniadanie
- Twaróg warto łączyć z produktami zbożowymi, gdyż w ten sposób uzupełnia się skład aminokwasów i w pełni umożliwiamy naszemu organizmowi wykorzystanie białka pochodzenia roślinnego – mówi Monika Konieczna, dietetyk.
Biały ser to bowiem źródło lizyny, aminokwasu egzogennego. Jego niedobór odpowiada za zmęczenie, brak koncentracji i rozdrażnienie. Lizyna zapobiega ponadto miażdżycy i rozwojowi nowotworów.
Gdy kładziemy na dobrej jakości pieczywo biały ser, wówczas takie połączenie sprawia, że lizyna z twarogu uzupełnia skład aminokwasów białka pochodzenia roślinnego. Tym samym staje się ono lepiej przyswajalne.
Na kolejnej stronie zobaczysz WIDEO
Zobacz także: Jakie są pierwsze objawy raka trzustki?
Twaróg – chudy czy półtłusty?
W twarogu obecnych jest wiele różnego rodzaju kwasów tłuszczowych. Znajdziemy wśród nich m.in. kwas oleinowy, linolowy oraz linolenowy. A są to składniki, które powinny być obecne w naszej diecie.
Dzięki tłuszczom zawartym w białym serze o wiele łatwej przyswajane są witaminy A, D oraz E.
Zdecydowanie lepszym wyborem jest więc sięgniecie po twaróg półtłusty. Dla osób na diecie odchudzającej polecany jest ser chudy. – Warto wówczas pamiętać, by wzbogacać posiłek oliwą z oliwek – podpowiada Monika Konieczna, dietetyk.
I dodaje: Trzeba też mieć na względzie, że sery twarogowe nie mogą być spożywane przez wszystkich. Niektóre osoby są uczulone na składniki mleka (białko) lub ich organizm nie toleruje laktozy (cukier mleczny). Dla takich osób wyprodukowano odpowiedniki mleka i jego produktów, które nie zawierają alergenów, ale niestety, nie smakują już jak prawdziwy nabiał.
Najlepiej również wybierać twaróg pozbawiony dodatków. Smak białego sera można wzbogacić świeżymi ziołami (szczypiorkiem, koperkiem, pietruszką) lub miodem.
Przeczytaj również: Nigdy nie łącz tych produktów. Powodują poważne problemy ze zdrowiem
Jak powinien wyglądać twaróg?
Jeśli twaróg jest bardzo miękki, wówczas zawiera za dużo serwatki. Z kolei zbity w grudki lub kaszkowaty świadczy o przegrzaniu skrzepu. Idealny ser tego typu ma gładką i zwartą konsystencję.
Twaróg w smaku powinien być lekko kwaśny, nie może jednak szczypać w język. Świeży ser jest biały lub kremowy, nigdy żółty.
Zobacz także: 5 nawyków, które niszczą kolana
Jak kupić dobrej jakości biały ser?
Tradycyjny twaróg, który w smaku przypomina ten z okresu dzieciństwa, kupić już można jedynie na ekologicznych jarmarkach. Produkowany jest on w sposób naturalny.
Z ostrożnością należy podchodzić do twarogu sprzedawanego na lokalnych targowiskach. Nie wiadomo, w jakich warunkach był robiony i przechowywany. Trudno też jednoznacznie stwierdzić, czy jest świeży.
Można również sięgnąć po twaróg ze sklepu. Przed zakupem sprawdźmy datę przydatności do spożycia i jego skład.
Zobacz także: Nie tylko ból w klatce piersiowej. Jak rozpoznać zawał?