Czym przyprawiać potrawy zamiast soli?

Sól to nieodłączny element wielu spożywanych przez nas posiłków. Składnik ten wzbogaca smak potraw i dodaje im wyrazistości. Niestety, w większości gospodarstw domowych jest wykorzystywana w zbyt dużej ilości. To z kolei niekorzystnie wpływa na stan zdrowia. Nadmiar soli w diecie jest czynnikiem predysponującym do nadciśnienia, udaru mózgu, osteoporozy czy kamicy nerkowej. Podpowiadamy, czym możesz ją zastąpić.

Obraz
Źródło zdjęć: © Zdjęcie autorstwa onefox / CC BY

/ 9Normy dotyczące spożycia soli

Obraz
© Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / CC BY

Dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na sól wynosi ok. 5 g. Niestety, ilość ta w wielu przypadkach jest przekraczana nawet trzykrotnie. Jest to związane nie tylko z nadmiernym soleniem przyrządzanych przez nas potraw, ale również z obecnością dużej ilości tego składnika w gotowych produktach spożywczych.

/ 9Szczypiorek

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Sage Tyrtle / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/)

Ta niezwykle aromatyczna roślina stanowi doskonały dodatek do wędlin, jaj, ziemniaków, sosów czy warzyw. Zawarte w jej składzie silne przeciwutleniacze zmniejszają ryzyko zachorowania na raka oraz choroby układu sercowo-naczyniowego.

/ 9Curry

Obraz
© Zdjęcie autorstwa byrev / CC BY

Za pomocą curry można znacząco poprawić smak wielu potraw. Wszystko dzięki zawartej w jego składzie mieszance wielu przypraw indyjskich, takich jak kurkuma, kolendra, pieprz czarny czy imbir. Stanowi doskonały dodatek do kurczaka, ryżu oraz pieczonych ziemniaków. Warto wiedzieć, że spożywanie curry zapobiega stanom zapalnym, uszkodzeniom wątroby oraz chorobie Alzheimera.

/ 9Oregano i bazylia

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Hans / CC BY

Cudowny aromat oregano i bazylii idealnie komponuje się z pomidorami, makaronami oraz kurczakiem. Poza doskonałym smakiem przyprawy te wykazują właściwości rozluźniające mięśnie. Dzięki temu zmniejszają dyskomfort związany z menstruacją oraz zespołem jelita drażliwego.

/ 9Chili

Obraz
© Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / CC BY

Ta niezwykle pikantna przyprawa stanowi doskonały dodatek do mięs, sosów pomidorowych czy ziemniaków. W jej składzie znajduje się kapsaicyna, która pobudza procesy przemiany materii, a tym samym wspomaga odchudzanie.

/ 9Cynamon

Obraz
© Zdjęcie autorstwa weinstock / CC BY

Cynamon idealnie pasuje do słodkich dań typu owsianka, szarlotka, pieczone jabłka oraz ryż. Badania naukowców z Ball State University w Stanach Zjednoczonych potwierdzają, że przyprawa ta może się przyczynić do zmniejszenia poziomu cukru we krwi. Poza tym cynamon stymuluje pracę układu immunologicznego, a tym samym zwiększa odporność organizmu na choroby.

/ 9Imbir

Obraz
© Zdjęcie autorstwa PDPics / CC BY

Imbir to roślina o niezwykle intensywnym, pieprzowym smaku i zapachu. Regularne spożywanie świeżego lub sproszkowanego imbiru może znacząco złagodzić bóle mięśni spowodowane intensywną aktywnością fizyczną. Ponadto składnik ten może zmniejszyć ryzyko wystąpienia raka jelita grubego.

/ 9Czosnek

Obraz
© Zdjęcie autorstwa bykst / CC BY

Czosnek stanowi popularny dodatek do sosów, makaronów oraz mięs. Przyprawa ta wyraźnie poprawia smak potraw. Warto wiedzieć, że częste spożywanie świeżego ząbka czosnku korzystnie wpływa na układ krążenia oraz serce.

/ 9Ocet winny

Obraz
© Zdjęcie autorstwa stux / CC BY

To idealny składnik sosów do sałatek. W celu przyrządzenia smacznego dressingu wystarczy połączyć odrobinę octu z oliwą i miodem. Ocet winny stanowi również doskonały element marynaty do mięs.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka