Czym przyprawiać potrawy zamiast soli?
Sól to nieodłączny element wielu spożywanych przez nas posiłków. Składnik ten wzbogaca smak potraw i dodaje im wyrazistości. Niestety, w większości gospodarstw domowych jest wykorzystywana w zbyt dużej ilości. To z kolei niekorzystnie wpływa na stan zdrowia. Nadmiar soli w diecie jest czynnikiem predysponującym do nadciśnienia, udaru mózgu, osteoporozy czy kamicy nerkowej. Podpowiadamy, czym możesz ją zastąpić.
Normy dotyczące spożycia soli
Dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na sól wynosi ok. 5 g. Niestety, ilość ta w wielu przypadkach jest przekraczana nawet trzykrotnie. Jest to związane nie tylko z nadmiernym soleniem przyrządzanych przez nas potraw, ale również z obecnością dużej ilości tego składnika w gotowych produktach spożywczych.
Szczypiorek
Ta niezwykle aromatyczna roślina stanowi doskonały dodatek do wędlin, jaj, ziemniaków, sosów czy warzyw. Zawarte w jej składzie silne przeciwutleniacze zmniejszają ryzyko zachorowania na raka oraz choroby układu sercowo-naczyniowego.
Curry
Za pomocą curry można znacząco poprawić smak wielu potraw. Wszystko dzięki zawartej w jego składzie mieszance wielu przypraw indyjskich, takich jak kurkuma, kolendra, pieprz czarny czy imbir. Stanowi doskonały dodatek do kurczaka, ryżu oraz pieczonych ziemniaków. Warto wiedzieć, że spożywanie curry zapobiega stanom zapalnym, uszkodzeniom wątroby oraz chorobie Alzheimera.
Oregano i bazylia
Cudowny aromat oregano i bazylii idealnie komponuje się z pomidorami, makaronami oraz kurczakiem. Poza doskonałym smakiem przyprawy te wykazują właściwości rozluźniające mięśnie. Dzięki temu zmniejszają dyskomfort związany z menstruacją oraz zespołem jelita drażliwego.
Chili
Ta niezwykle pikantna przyprawa stanowi doskonały dodatek do mięs, sosów pomidorowych czy ziemniaków. W jej składzie znajduje się kapsaicyna, która pobudza procesy przemiany materii, a tym samym wspomaga odchudzanie.
Cynamon
Cynamon idealnie pasuje do słodkich dań typu owsianka, szarlotka, pieczone jabłka oraz ryż. Badania naukowców z Ball State University w Stanach Zjednoczonych potwierdzają, że przyprawa ta może się przyczynić do zmniejszenia poziomu cukru we krwi. Poza tym cynamon stymuluje pracę układu immunologicznego, a tym samym zwiększa odporność organizmu na choroby.
Imbir
Imbir to roślina o niezwykle intensywnym, pieprzowym smaku i zapachu. Regularne spożywanie świeżego lub sproszkowanego imbiru może znacząco złagodzić bóle mięśni spowodowane intensywną aktywnością fizyczną. Ponadto składnik ten może zmniejszyć ryzyko wystąpienia raka jelita grubego.
Czosnek
Czosnek stanowi popularny dodatek do sosów, makaronów oraz mięs. Przyprawa ta wyraźnie poprawia smak potraw. Warto wiedzieć, że częste spożywanie świeżego ząbka czosnku korzystnie wpływa na układ krążenia oraz serce.
Ocet winny
To idealny składnik sosów do sałatek. W celu przyrządzenia smacznego dressingu wystarczy połączyć odrobinę octu z oliwą i miodem. Ocet winny stanowi również doskonały element marynaty do mięs.