Warzywa i owoce wolne od pestycydów

Są na świecie takie warzywa i owoce, które nawet jeśli nie pochodzą  z upraw ekologicznych, są niemal wolne od chemii. A wszystko za sprawą ich szczególnych właściwości, dzięki którym nie chłoną pestycydów.

Warzywa i owoce wolne od pestycydówWarzywa i owoce wolne od pestycydów
Źródło zdjęć: © Źródło:123RF

Co pewien czas listę takich warzyw i owoców (tzw. czystą piętnastkę) publikuje amerykańska organizacja pożytku publicznego o nazwie Environmental Working Group (EWG). Ranking tworzony jest w Stanach Zjednoczonych, gdzie regulacje prawne dotyczące dopuszczalnych norm stosowania środków ochrony roślin są trochę bardziej liberalne niż w Europie, jednak możemy założyć, że analogiczne badania na naszym kontynencie dałyby zbliżone rezultaty. Kumulowanie środków ochrony roślin uzależnione jest bowiem od pewnych cech warzyw i owoców związanych z ich budową.

Oto najnowsza lista. - tzw. czysta piętnastka owoców i warzyw:

  • szparagi;
  • awokado;
  • mango;
  • cebula;
  • kapusta;
  • melon;
  • kalafior;
  • bakłażan;
  • grejpfrut;
  • kiwi;
  • papaja;
  • ananas;
  • kukurydza;
  • bataty;
  • zielony groszek.

Uwaga jednak na opublikowane zestawienie warzyw i owoców, ponieważ:

  • metoda tworzenia listy przez EWG nie jest do końca zrozumiała – np. brana pod uwagę jest średnia pozostałość pestycydów a nie toksyczność poszczególnych z nich, a należy zrozumieć, że nie wszystkie pestycydy są niebezpieczne dla ludzi. Dane na podstawie, których została stworzona lista pochodzą sprzed 2-3 lat i zostały zebrane na innym kontynencie;
  • mniej niż 0,5% warzyw i owoców przekracza dopuszczalne normy pestycydów;
  • podobny raport odnośnie pestycydów przygotowuje EFSA European Food Safety Authority, który dotyczy warzyw i owoców w Europie;
  • na podstawie raportu EWG można zrozumieć, że należy jeść tylko produkty organiczne, a przecież w rolnictwie ekologicznym również używa się pestycydów;
  • błędne zrozumienie listy może skutkować zaprzestaniem jedzenia niektórych warzyw i owoców, a jednak ich niespożywanie jest groźniejsze niż narażenie na niewielkie ilości pestycydów.

Co jednak z pozostałymi warzywami i owocami, których najczęściej używamy w naszej kuchni? Pamiętajmy też, że już samo mycie, obieranie czy gotowanie warzyw i owoców stanowi skuteczne metody zmniejszania pozostałości pestycydów. Jeśli nie mamy dostępu do sklepów ani targowisk z żywnością organiczną, możemy posłużyć się sprawdzoną metodą pasjonatów zdrowego żywienia, dzięki której pozbędziemy się pestycydów i innych substancji chemicznych z warzyw i owoców.

Wersja droższa polega na kupieniu w sklepie ze zdrową żywnością specjalnego płynu służącego do tego celu – za półlitrową butelkę musimy zapłacić 25-30 zł.

Można też podobny efekt uzyskać domowymi sposobami. Najpierw owoce i warzywa myjemy dokładnie w ciepłej wodzie, a następnie zanurzamy na 2-3 minuty w roztworze o odczynie kwaśnym - na 1 litr wody dodajemy  ok. pół szklanki octu (najlepiej winnego lub jabłkowego, ale może być też zwykły) albo 2-3 łyżki kwasku cytrynowego (warto kupować  go w dużych opakowaniach – za 1 kg zapłacimy wówczas  8-10 zł).

Po wyjęciu warzyw z wody kwaśnej umieszczamy je w roztworze o odczynie alkalicznym przez kolejne 2-3 minuty – tym razem na 1 litr wody dodajemy  czubatą łyżkę sody oczyszczonej.  I na sam koniec spłukujemy warzywa lub owoce zwykłą ciepłą wodą.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka