6 z 7Jak jeść daktyle?
W Polsce trudno o świeże daktyle, ale w większości sklepów spożywczych można kupić suszone owoce. Najtańsze są dostępne w sklepach internetowych – kilogram można zamówić już za około 10 złotych. W marketach sprzedawane są w mniejszych opakowaniach, a cena wynosi około 20 złotych za kilogram. Do wyboru mamy twarde i miękkie odmiany.
Jak wykorzystać daktyle w kuchni? Można jeść je samodzielnie – stanowią wtedy zdrową i sycącą przekąskę, zwłaszcza gdy mamy ochotę na coś słodkiego. Można nimi zastąpić cukier w wypiekach i deserach. Wystarczy je namoczyć lub zalać wrzątkiem, a następnie zmiksować. Suszone idealnie sprawdzą się jako dodatek do owsianki, koktajli, sałatek. Dobrze komponują się z korzennymi przyprawami. Daktyle w kuchni arabskiej stosuje się nie tylko do deserów, ale również dań wytrawnych, np. z kaszą kuskus, warzywami i mięsem.