Dereń jadalny – polskie superfood

Zapomnij o jagodach goji i acaipolski dereń to prawdziwy „superowoc”. Jest źródłem antyoksydantów, minerałów oraz witaminy C. Idealnie sprawdzi się zwłaszcza jesienią i zimą, gdy potrzebujemy każdej dodatkowej porcji składników wzmacniających odporność organizmu. Jakie właściwości ma dereń i jak go stosować?

Obraz
Źródło zdjęć: © Źródło: 123RF
Sylwia Stachura

/ 6Czym jest dereń?

Czerwone owoce derenia są podłużne, mają duże pestki i cierpko-kwaśny smak – przypominający nieco żurawinę czy wiśnie. Krzewy derenia najłatwiej spotkać w lasach, ale coraz częściej traktuje się je jako rośliny ozdobne i sadzi w ogrodach. Owoce zbiera się od lipca do października. Warto je zamrozić, by straciły cierpki posmak i posłużyły jako surowiec do zimowych przetworów.

Dereń pochodzi z rejonów Kaukazu, rośnie również w Azji Mniejszej i na terenie Europy. Czerwone owoce od wieków wykorzystywano jako lekarstwo na wiele dolegliwości oraz do przyrządzania potraw.

/ 6Na odporność i przeziębienie

Obraz
© Źródło: 123RF

Owoce derenia zawierają żelazo, wapń, potas, fosfor i cynk, a także witaminy C, A i P. Taki zestaw składników pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu immunologicznego. Dereń jadalny ma właściwości przeciwwirusowe, antybakteryjne i przeciwzapalne. Podczas przeziębienia i grypy warto sięgnąć po herbatę z derenia lub konfiturę, aby szybciej pozbyć się dolegliwości i wrócić do formy. Spożywanie tego produktu uzupełnia niedobory składników mineralnych i wzmacnia organizm.

Czerwony kolor owoców to zasługa przeciwutleniaczy – antocyjanów. Antyoksydanty niszczą wolne rodniki, chronią przed nowotworami i niwelują skutki stresu oksydacyjnego. Dereń jest też źródłem flawonoli, które zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia.

/ 6Na problemy trawienne

Obraz
© Zdjęcie kobiety / Shutterstock

Dereń zawiera kwasy organiczne, które pozytywnie wpływają na układ pokarmowy. Działają przeciwzapalnie i szybko redukują nieprzyjemne dolegliwości, takie jak ból brzucha, kolki czy niestrawność. Szczególnie pomocny jest przy biegunkach i zatruciach pokarmowych.

Sok z derenia przyspiesza przemianę materii. Polecany jest więc osobom, które próbują zrzucić kilka kilogramów i mają problem z otyłością.

/ 6Naturalny lek na anemię

Obraz
© Źródło: 123RF

Dzięki dużej zawartości żelaza, dereń to świetny produkt dla osób cierpiących na anemię. Regularnie spożywany uzupełnia braki ważnego pierwiastka. Niedobór żelaza jest przyczyną nadmiernego zmęczenia, senności, osłabienia, bladości skóry, osłabienia włosów i paznokci oraz powracających bólów głowy. Przetwory z derenia mogą też stosować kobiety, które mają obfite miesiączki. Co ważne, dereń jest też źródłem witaminy C, która ułatwia wchłanianie żelaza.

/ 6Na problemy z nerkami

Obraz
© Źródło: 123RF

Tradycyjna medycyna chińska od wieków stosuje dereń jako środek moczopędny. Jedzenie owoców pomaga na dolegliwości nerek i układu moczowego. Owoce działają przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Poza tym, dzięki zwiększeniu produkcji moczu, z organizmu usuwane są toksyny i szkodliwe substancje, które zakłócają prawidłowe funkcjonowanie.

/ 6Jak stosować dereń?

Obraz
© Źródło: 123RF

Obecnie w delikatesach i sklepach ze zdrową żywnością dostępne są różne przetwory z derenia. Warto jednak przygotować je samodzielnie, by mieć pewność, że nie zawierają żadnych zbędnych dodatków.

Owoce derenia można jeść na surowo, ale warto wcześniej je przemrozić, aby straciły charakterystyczny cierpko-gorzki posmak. Po kilku dniach w zamrażalniku nadają się do przyrządzania różnych przetworów – soków, nalewek, syropów, konfitur. Idealnie sprawdzą się też jako sos do pieczonych mięs.

Owoce warto suszyć, by zimą przygotowywać z nich aromatyczną herbatę, idealną do walki z przeziębieniem. Jej przygotowanie jest bardzo proste – jedną łyżeczkę suszu należy zalać szklanką wrzącej wody i parzyć przez kilkanaście minut. Napar wzmacnia odporność, rozgrzewa i niweluje typowe objawy infekcji, takie jak katar, kaszel i osłabienie.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka