Dereń jadalny – polskie superfood
Zapomnij o jagodach goji i acai – polski dereń to prawdziwy „superowoc”. Jest źródłem antyoksydantów, minerałów oraz witaminy C. Idealnie sprawdzi się zwłaszcza jesienią i zimą, gdy potrzebujemy każdej dodatkowej porcji składników wzmacniających odporność organizmu. Jakie właściwości ma dereń i jak go stosować?
Czym jest dereń?
Czerwone owoce derenia są podłużne, mają duże pestki i cierpko-kwaśny smak – przypominający nieco żurawinę czy wiśnie. Krzewy derenia najłatwiej spotkać w lasach, ale coraz częściej traktuje się je jako rośliny ozdobne i sadzi w ogrodach. Owoce zbiera się od lipca do października. Warto je zamrozić, by straciły cierpki posmak i posłużyły jako surowiec do zimowych przetworów.
Dereń pochodzi z rejonów Kaukazu, rośnie również w Azji Mniejszej i na terenie Europy. Czerwone owoce od wieków wykorzystywano jako lekarstwo na wiele dolegliwości oraz do przyrządzania potraw.
Na odporność i przeziębienie
Owoce derenia zawierają żelazo, wapń, potas, fosfor i cynk, a także witaminy C, A i P. Taki zestaw składników pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu immunologicznego. Dereń jadalny ma właściwości przeciwwirusowe, antybakteryjne i przeciwzapalne. Podczas przeziębienia i grypy warto sięgnąć po herbatę z derenia lub konfiturę, aby szybciej pozbyć się dolegliwości i wrócić do formy. Spożywanie tego produktu uzupełnia niedobory składników mineralnych i wzmacnia organizm.
Czerwony kolor owoców to zasługa przeciwutleniaczy – antocyjanów. Antyoksydanty niszczą wolne rodniki, chronią przed nowotworami i niwelują skutki stresu oksydacyjnego. Dereń jest też źródłem flawonoli, które zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia.
Na problemy trawienne
Dereń zawiera kwasy organiczne, które pozytywnie wpływają na układ pokarmowy. Działają przeciwzapalnie i szybko redukują nieprzyjemne dolegliwości, takie jak ból brzucha, kolki czy niestrawność. Szczególnie pomocny jest przy biegunkach i zatruciach pokarmowych.
Sok z derenia przyspiesza przemianę materii. Polecany jest więc osobom, które próbują zrzucić kilka kilogramów i mają problem z otyłością.
Naturalny lek na anemię
Dzięki dużej zawartości żelaza, dereń to świetny produkt dla osób cierpiących na anemię. Regularnie spożywany uzupełnia braki ważnego pierwiastka. Niedobór żelaza jest przyczyną nadmiernego zmęczenia, senności, osłabienia, bladości skóry, osłabienia włosów i paznokci oraz powracających bólów głowy. Przetwory z derenia mogą też stosować kobiety, które mają obfite miesiączki. Co ważne, dereń jest też źródłem witaminy C, która ułatwia wchłanianie żelaza.
Na problemy z nerkami
Tradycyjna medycyna chińska od wieków stosuje dereń jako środek moczopędny. Jedzenie owoców pomaga na dolegliwości nerek i układu moczowego. Owoce działają przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Poza tym, dzięki zwiększeniu produkcji moczu, z organizmu usuwane są toksyny i szkodliwe substancje, które zakłócają prawidłowe funkcjonowanie.
Jak stosować dereń?
Obecnie w delikatesach i sklepach ze zdrową żywnością dostępne są różne przetwory z derenia. Warto jednak przygotować je samodzielnie, by mieć pewność, że nie zawierają żadnych zbędnych dodatków.
Owoce derenia można jeść na surowo, ale warto wcześniej je przemrozić, aby straciły charakterystyczny cierpko-gorzki posmak. Po kilku dniach w zamrażalniku nadają się do przyrządzania różnych przetworów – soków, nalewek, syropów, konfitur. Idealnie sprawdzą się też jako sos do pieczonych mięs.
Owoce warto suszyć, by zimą przygotowywać z nich aromatyczną herbatę, idealną do walki z przeziębieniem. Jej przygotowanie jest bardzo proste – jedną łyżeczkę suszu należy zalać szklanką wrzącej wody i parzyć przez kilkanaście minut. Napar wzmacnia odporność, rozgrzewa i niweluje typowe objawy infekcji, takie jak katar, kaszel i osłabienie.