Moc ukryta w owocach żurawiny

Od wieków używana przez rdzennych mieszkańców Ameryki Południowej – jako pokarm, lekarstwo, a nawet barwnik do farbowania tkanin. W kulturze Indian była symbolem pokoju i przyjaźni. Obecnie suszoną żurawinę można kupić prawie w każdym sklepie. Jej świeże owoce są cierpkie w smaku, dlatego najczęściej robi się z nich przetwory i konfitury, dodając odrobinę cukru. Pięknie pachnie, a jej właściwości zdrowotne wciąż odkrywamy na nowo.

Owoce żurawiny, bo o nich mowa, są jednymi z najzdrowszych na świecie. Chociaż rośnie w naszym kraju – głównie na Pojezierzu Mazurskim, Lubelszczyźnie, Podkarpaciu i Pomorzu – wciąż nie jest zbyt popularna. A szkoda, bo naturalna żurawina może zastąpić wiele drogich leków i suplementów diety. Powinna częściej pojawiać się w naszych domach – nie tylko jako dodatek do potraw, ale także składnik kosmetyków pielęgnacyjnych.

Obraz
Źródło zdjęć: © Zdjęcie leków / Shutterstock
Katarzyna Krupka

/ 5Właściwości lecznicze

Sekret właściwości zdrowotnych żurawiny tkwi w bogactwie cennych witamin i składników odżywczych, jakich dostarcza. Jej owoce zapobiegają rozwijaniu się grzybicy ze względu na działanie antybakteryjne, wzmacniają organizm, pomagają w leczeniu chorób jamy ustnej, są polecane osobom chorym na cukrzycę, ponieważ skutecznie pobudzają pracę trzustki, trawienie i pracę jelit.

Od lat żurawina jest wykorzystywana w celach leczniczych chorób pęcherza i dróg moczowych. Spożywana regularnie pomaga o nich zapomnieć na długie lata. Wpływa również na wątrobę, działa przeciwgorączkowo, pomaga pozbyć się nadprogramowych kilogramów, wykazuje właściwości uspokajające, działa oczyszczająco, usuwając szkodliwe substancje z organizmu, a antyoksydanty w niej zawarte obniżają poziom złego cholesterolu LDL.

Wszystkie te właściwości żurawina zawdzięcza witaminom A, C, P, B1, B2, a także składnikom mineralnym takim jak żelazo, wapń, fosfor, jod, potas oraz magnez. Dodatkowo owoce tej rośliny są bogatym źródłem flawanoidów – tych samych związków, które występują w czerwonym winie i dobroczynnie wpływają na pracę naszego serca. Cenne właściwości żurawiny możesz wykorzystać na wiele sposobów.

/ 5Żurawinowe kosmetyki

Obraz
© Źródło: 123RF

Żurawina znalazła swoje miejsce również w przemyśle kosmetycznym – zwłaszcza dzięki ogromnej zawartości przeciwutleniaczy, które skutecznie zwalczają wolne rodniki odpowiedzialne za procesy starzenia się skóry. Antocyjany znajdujące się w żurawinie poprawiają wygląd włosów i paznokci. Cenione są przez kobiety zwłaszcza za to, że uszczelniają ściany naczyń krwionośnych i pobudzają produkcję kolagenu.

Żurawina w kosmetykach powinna zostać doceniona zwłaszcza przez kobiety dojrzałe – ujędrnia i nawilża skórę, dlatego często wchodzi w skład kosmetyków stosowanych podczas zabiegów odmładzających. Cenną informacją jest również to, że zawartość żurawiny w kremach do twarzy pomaga złagodzić objawy trądziku. Kosmetyki z jej dodatkiem polecane są również kobietom, których cera jest zniszczona lub przesuszona np. po długim przebywaniu na słońcu.

/ 5Niezbędna w kuchni

Obraz
© Zdjęcie kanapki / Shutterstock

Czerwone owoce żurawiny – zarówno te świeże, jak i suszone – są znakomitym dodatkiem do potraw tradycyjnej kuchni staropolskiej. Świetnie smakuje jako aromatyczny dodatek do sosów w towarzystwie pieczonej kaczki czy dzika. Żurawinę warto dodawać do ulubionych sałatek, ciast czy po prostu do jogurtu greckiego, urozmaicając smak naszych ulubionych, zdrowych przekąsek. Wyjątkowe połączenie stanowi żurawina z serem pleśniowym, pierogami oraz grillowanymi potrawami.

Na nadchodzące, chłodne wieczory warto przygotować np. domowy kisiel żurawinowy – potrawę tradycyjnie podawaną podczas wigilii na terenie Białorusi. Przygotowanie jej jest prostsze, niż ci się wydaje, a jest prawdziwą bombą witaminową, która wzmocni i rozgrzeje organizm. Owoce żurawiny chronią układ pokarmowy – zapobiegają rozwojowi bakterii wywołujących chorobę wrzodową żołądka typu B, pomagają zwalczyć biegunki i zatrucia pokarmowe.

/ 5Sok żurawinowy

Obraz
© Zdjęcie kobiety / Shutterstock

Zaledwie jedna szklanka świeżych owoców żurawiny dostarcza 3,2 g błonnika, 30 mg witaminy C, witaminę A, B1 oraz B2. To również porcja pełna flawonoidów, soli mineralnych i kwasów: cytrynowego, chinowego, jabłkowego i benzoesowego. Soki, herbaty, napary i napoje żurawinowe powinny włączyć do swojej diety osoby z problemami sercowymi. Dodatkowo zapobiegają powstawaniu zakrzepów krwi. To jednak nie wszystko! Sok żurawinowy jest polecany pacjentom przechodzącym okres rekonwalescencji po zawale.

Naukowcy z University of Massachusetts Dartmouth udowodnili, że regularne picie soku z żurawiny podnosi dwukrotnie poziom przeciwutleniaczy w organizmie, dzięki czemu wykazuje również właściwości antyrakowe. Jest również polecane osobom dbającym o higienę jamy ustnej, które chcą utrzymać piękny, biały uśmiech. Jeśli wciąż męczysz się z przetłuszczającą się cerą, zacznij dodawać sok z żurawiny do domowych maseczek. Specyfik ten leczy również jaskrę.

/ 5Same zalety?

Obraz
© Źródło: 123RF

Podczas stosowania żurawiny warto pamiętać, żeby nie przesadzić z jej ilością lub stosować w połączeniu z odpowiednimi artykułami spożywczymi. Żurawina zawiera dużą ilość kwasu szczawiowego. Aby zmniejszyć jego wchłanianie, warto spożywać ją w towarzystwie produktów bogatych w wapń, takich jak sery czy przetwory mleczne.

Należy również pamiętać, że suszona żurawina dostępna w sklepach jest często mocno dosładzana. Czytaj etykiety, sprawdzaj skład, wybieraj ekologiczne owoce, bo tylko wtedy będziesz mieć pewność, że kupujesz właściwy produkt, a twoje zdrowie i uroda są pod właściwą opieką.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka