Moc ukryta w owocach żurawiny
Od wieków używana przez rdzennych mieszkańców Ameryki Południowej – jako pokarm, lekarstwo, a nawet barwnik do farbowania tkanin. W kulturze Indian była symbolem pokoju i przyjaźni. Obecnie suszoną żurawinę można kupić prawie w każdym sklepie. Jej świeże owoce są cierpkie w smaku, dlatego najczęściej robi się z nich przetwory i konfitury, dodając odrobinę cukru. Pięknie pachnie, a jej właściwości zdrowotne wciąż odkrywamy na nowo.
Owoce żurawiny, bo o nich mowa, są jednymi z najzdrowszych na świecie. Chociaż rośnie w naszym kraju – głównie na Pojezierzu Mazurskim, Lubelszczyźnie, Podkarpaciu i Pomorzu – wciąż nie jest zbyt popularna. A szkoda, bo naturalna żurawina może zastąpić wiele drogich leków i suplementów diety. Powinna częściej pojawiać się w naszych domach – nie tylko jako dodatek do potraw, ale także składnik kosmetyków pielęgnacyjnych.
Właściwości lecznicze
Sekret właściwości zdrowotnych żurawiny tkwi w bogactwie cennych witamin i składników odżywczych, jakich dostarcza. Jej owoce zapobiegają rozwijaniu się grzybicy ze względu na działanie antybakteryjne, wzmacniają organizm, pomagają w leczeniu chorób jamy ustnej, są polecane osobom chorym na cukrzycę, ponieważ skutecznie pobudzają pracę trzustki, trawienie i pracę jelit.
Od lat żurawina jest wykorzystywana w celach leczniczych chorób pęcherza i dróg moczowych. Spożywana regularnie pomaga o nich zapomnieć na długie lata. Wpływa również na wątrobę, działa przeciwgorączkowo, pomaga pozbyć się nadprogramowych kilogramów, wykazuje właściwości uspokajające, działa oczyszczająco, usuwając szkodliwe substancje z organizmu, a antyoksydanty w niej zawarte obniżają poziom złego cholesterolu LDL.
Wszystkie te właściwości żurawina zawdzięcza witaminom A, C, P, B1, B2, a także składnikom mineralnym takim jak żelazo, wapń, fosfor, jod, potas oraz magnez. Dodatkowo owoce tej rośliny są bogatym źródłem flawanoidów – tych samych związków, które występują w czerwonym winie i dobroczynnie wpływają na pracę naszego serca. Cenne właściwości żurawiny możesz wykorzystać na wiele sposobów.
Żurawinowe kosmetyki
Żurawina znalazła swoje miejsce również w przemyśle kosmetycznym – zwłaszcza dzięki ogromnej zawartości przeciwutleniaczy, które skutecznie zwalczają wolne rodniki odpowiedzialne za procesy starzenia się skóry. Antocyjany znajdujące się w żurawinie poprawiają wygląd włosów i paznokci. Cenione są przez kobiety zwłaszcza za to, że uszczelniają ściany naczyń krwionośnych i pobudzają produkcję kolagenu.
Żurawina w kosmetykach powinna zostać doceniona zwłaszcza przez kobiety dojrzałe – ujędrnia i nawilża skórę, dlatego często wchodzi w skład kosmetyków stosowanych podczas zabiegów odmładzających. Cenną informacją jest również to, że zawartość żurawiny w kremach do twarzy pomaga złagodzić objawy trądziku. Kosmetyki z jej dodatkiem polecane są również kobietom, których cera jest zniszczona lub przesuszona np. po długim przebywaniu na słońcu.
Niezbędna w kuchni
Czerwone owoce żurawiny – zarówno te świeże, jak i suszone – są znakomitym dodatkiem do potraw tradycyjnej kuchni staropolskiej. Świetnie smakuje jako aromatyczny dodatek do sosów w towarzystwie pieczonej kaczki czy dzika. Żurawinę warto dodawać do ulubionych sałatek, ciast czy po prostu do jogurtu greckiego, urozmaicając smak naszych ulubionych, zdrowych przekąsek. Wyjątkowe połączenie stanowi żurawina z serem pleśniowym, pierogami oraz grillowanymi potrawami.
Na nadchodzące, chłodne wieczory warto przygotować np. domowy kisiel żurawinowy – potrawę tradycyjnie podawaną podczas wigilii na terenie Białorusi. Przygotowanie jej jest prostsze, niż ci się wydaje, a jest prawdziwą bombą witaminową, która wzmocni i rozgrzeje organizm. Owoce żurawiny chronią układ pokarmowy – zapobiegają rozwojowi bakterii wywołujących chorobę wrzodową żołądka typu B, pomagają zwalczyć biegunki i zatrucia pokarmowe.
Sok żurawinowy
Zaledwie jedna szklanka świeżych owoców żurawiny dostarcza 3,2 g błonnika, 30 mg witaminy C, witaminę A, B1 oraz B2. To również porcja pełna flawonoidów, soli mineralnych i kwasów: cytrynowego, chinowego, jabłkowego i benzoesowego. Soki, herbaty, napary i napoje żurawinowe powinny włączyć do swojej diety osoby z problemami sercowymi. Dodatkowo zapobiegają powstawaniu zakrzepów krwi. To jednak nie wszystko! Sok żurawinowy jest polecany pacjentom przechodzącym okres rekonwalescencji po zawale.
Naukowcy z University of Massachusetts Dartmouth udowodnili, że regularne picie soku z żurawiny podnosi dwukrotnie poziom przeciwutleniaczy w organizmie, dzięki czemu wykazuje również właściwości antyrakowe. Jest również polecane osobom dbającym o higienę jamy ustnej, które chcą utrzymać piękny, biały uśmiech. Jeśli wciąż męczysz się z przetłuszczającą się cerą, zacznij dodawać sok z żurawiny do domowych maseczek. Specyfik ten leczy również jaskrę.
Same zalety?
Podczas stosowania żurawiny warto pamiętać, żeby nie przesadzić z jej ilością lub stosować w połączeniu z odpowiednimi artykułami spożywczymi. Żurawina zawiera dużą ilość kwasu szczawiowego. Aby zmniejszyć jego wchłanianie, warto spożywać ją w towarzystwie produktów bogatych w wapń, takich jak sery czy przetwory mleczne.
Należy również pamiętać, że suszona żurawina dostępna w sklepach jest często mocno dosładzana. Czytaj etykiety, sprawdzaj skład, wybieraj ekologiczne owoce, bo tylko wtedy będziesz mieć pewność, że kupujesz właściwy produkt, a twoje zdrowie i uroda są pod właściwą opieką.