Desery w depresji

Borykając się z depresją bardzo często szukamy sposobów na złagodzenia obniżonego nastroju. Świat słodkości mruga do nas wtedy oczkiem, a my nie potrafimy się oprzeć. Dotyczy to nie tylko osób zmagających się objawami depresji, ale również tych, którzy są chwilowo przygnębieni, smutni, zestresowani. Wielu z nas mając gorszy humor sięga po słodycze - i bardzo dobrze!

Desery w depresjiDesery w depresji

Terapeutyczna moc słodkości?

Istnieją takie słodkości, które oprócz wspaniałego smaku, niosą ze sobą cenne wartości odżywcze, o których nie zawsze się wspomina. Kiedy delektujemy się jedzeniem i sprawia nam to przyjemność, w organizmie wydziela się serotonina, która ułatwia zasypianie, uspokaja i zmniejsza wrażliwość na ból. Jest ona nazywana hormonem dobrego samopoczucia. Warto wiedzieć, że leki przeciwdepresyjne zwiększają wydzielanie właśnie serotoniny w organizmie.

Innym ważnym składnikiem naszej "diety na smutki" powinien być tryptofan - aminokwas, który bezpośrednio w mózgu zostaje przekształcony w serotoninę. Dobrymi źródłami tego związku są pestki dyni, nasiona słonecznika czy orzechy. Te ostatnie zawierają także duże ilości kwasów omega-3 i szczególnie dobrze będą na nas wpływały w połączeniu z miodem.

Niektóre słodycze (głównie czekolada) dostarcza fenyloetyloaminy, która szybko poprawia nastrój, zwiększa wytrzymałość i odporność organizmu na ból, a także wpływa korzystnie na libido.

Depresja - przyczyny

Warto wiedzieć, że również węglowodany powodują natychmiastowe uwalnianie serotoniny. Nie można z nimi przesadzać, ale są produkty, które bezpiecznie przeniosą nas w świat błogiego odpoczynku i przyjemności oraz osłodzą trudne chwile.

 

Co wybrać?

Depresja jest chorobą dającą wiele różnych objawów. Często wydaje nam się, że jedynym wyjściem z sytuacji jest wzięcie tabletki. Możemy jednak starać się poradzić sobie z niektórymi symptomami sięgając po ogólnodostępne produkty spożywcze na różne dolegliwości. Oto one:

 

  • obniżenie nastroju – czekolada, miód, orzechy,
  • utrata zainteresowań i anhedonia (brak lub utrata zdolności odczuwania przyjemności) – świeże i suszone owoce, czekolada,
  • mniejsza energia lub zmęczenie – świeże owoce, miód,
  • trudności w skupieniu uwagi – czekolada, orzechy, świeże i suszone owoce,
  • problemy ze snem – mleko z miodem,
  • brak apetytu – miód, chałwa, sezamki.

Dlaczego akurat te produkty? Zacznijmy od początku.

Miód zawiera w swoim składzie dużą ilość związków czynnych - głównie enzymów i substancji przeciwbakteryjnych. Oprócz tego posiada niewielkie ilości składników mineralnych oraz witamin z grupy B. Możemy sobie pozwolić na 1-2 łyżki miodu dziennie, np. do herbaty (napój nie może być jednak gorący, ponieważ miód w temperaturze powyżej 40 stopni Celsjusza traci zdrowotne właściwości).

Chałwa i sezamki to produkty wyrabiane z sezamu, dzięki czemu obfitują w kwasy tłuszczowe omega-3, witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, K), lecytynę (poprawia pamięć i ogólną sprawność umysłową), a także magnez, cynk, potas, fosfor oraz żelazo. W ciągu dnia możemy zjeść opakowanie sezamków (trzy sztuki) lub pół batonika chałwowego bez obaw o obwód talii.

 

Z kolei suszone owoce regulują pracę jelit - to zasługa błonnika. Są też bogate w składniki mineralne, takie jak potas, miedź, żelazo czy mangan. Zawierają dużą ilość przeciwutleniaczy - witaminy A i C - dzięki czemu zapobiegają rozwijaniu się nowotworów oraz przedwczesnemu starzeniu się komórek organizmu. Możemy ich zjeść nie więcej niż garść dziennie, ze względu na ich wysoką kaloryczność.

Ulubiony produkt wszystkich pogrążonych w smutku, czyli czekolada. Warto pamiętać, że im wyższa procentowa zawartość kakao, tym lepiej. Świetnie relaksuje i uspokaja. Jest bogata w magnez i teobrominę, która obniża ciśnienie tętnicze, działa przeciwzapalnie i moczopędnie. Stymuluje wydzielanie endorfin w organizmie. Możemy zjeść maksymalnie cztery kostki w ciągu dnia, najlepiej na pół godziny przed większym posiłkiem.

Chociaż świeże owoce nie do końca utożsamiane są ze słodyczami, mogą je godnie zastąpić. Pomimo słodkiego smaku są produktami niskokalorycznymi, o dużej wartości odżywczej. Są bogate w witaminy, składniki mineralne, wodę oraz błonnik pokarmowy. Jedzmy ich około dwóch szklanek dziennie.

Należy jednak pamiętać, że z niczym nie można przesadzać, a w szczególności ze słodyczami. Jeśli będziemy je spożywać w dużych ilościach, spowoduje to wzrost masy ciała. Może to też doprowadzić do rozwoju chorób metabolicznych.

Suszone owoce i orzechy będą dobrym dodatkiem do owsianki na śniadanie. Na drugie śniadanie wygodnie będzie wziąć ze sobą do pracy czy szkoły świeże owoce wraz z jogurtem naturalnym lub maślanką. Pół godziny przed obiadem możemy sobie pozwolić na kilka kostek czekolady, która oprócz pozytywnego wpływu na nastrój spowoduję, że zjemy także mniejszą porcję obiadową. W efekcie czekolada pomoże nam utrzymać prawidłową masę ciała. Na kolację dobrym wyborem będzie letnie mleko z dodatkiem miodu. Taki napój ukoi nerwy i pomoże nam spokojnie zasnąć.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka