Desery z mascarpone - czym jest mascarpone, tiramisu, karmelowy deser z serkiem mascarpone
Desery z mascarpone cieszą się ogromną popularnością na całym świecie. Oprócz gęstego, białego, słodkiego serka, znajdziemy w nich składniki takie jak maliny, truskawki, czekolada, mięta czy kakao. Jak przyrządzić popularne włoskie tiramisu? Czy tego typu desery są zdrowe?
1. Co to jest mascarpone?
Mascarpone jest miękkim, białym serem wytwarzanym według tradycyjnej włoskiej receptury. Ponieważ charakteryzuje się delikatnym, śmietankowym i słodkim smakiem oraz aksamitną konsystencją, doskonale pasuje do deserów i wyrobów cukierniczych. Mascarpone może stanowić również składnik sosów, dań wytrawnych, mięsnych, rybnych lub warzywnych.
W składzie tego produktu żywnościowego znajdziemy różnego rodzaju minerały takie jak cynk, magnez, potas, fosfor, sód, wapń. Produkt nabiałowy obfituje również z witaminy z grupy B, witaminę A, witaminę E, witaminę D.
2. Desery z mascarpone
Desery z mascarpone dostępne są w ofercie wielu lokali gastronomicznych. Wyglądają niezwykle apetycznie, a przy tym smakują wyśmienicie. Oprócz bazowego składnika – masy mascarpone, mogą zawierać dodatki takie jak: czekolada deserowa, słodki biszkopt, bita śmietana, truskawki, maliny, jagody, brzoskwinie, czereśnie, poziomki, granat, ananas. Jednym z najpopularniejszych deserów z mascarpone jest tiramisu.
2.1. Tiramisu
Tiramisu to najbardziej popularny włoski deser. Zawiera w swoim składzie nie tylko gęsty, słodki i aksamitny biały serek, ale również podłużne biszkopty nasączone mocną kawą esperro, żółtka jaj, cukier, kakao lub grubo zmielone płatki gorzkiej czekolady.
Czego potrzebujemy do przyrządzenia tiramisu? Sześciu żółtek, trzech białek, stu sześćdziesięciu gramów cukru, pięciuset gramów serka mascarpone, dwustu gramów podłużnych biszkoptów, trzystu mililitrów mocnej kawy, sześćdziesięciu mililitrów wina Marsala. Do posypania deseru przyda się również kakao.
Sposób przyrządzenia:
Do zimnej, mocnej kawy dodaj sześćdziesiąt mililitrów wina Marsala, a następnie dokładnie wymieszaj. Całość przelej do głębokiej, ale niezbyt dużej miski.
Wyparz jaja kurze przy użyciu ugotowanej wcześniej wody. Ubij białka na sztywną pianę, a w międzyczasie dodaj do nich około pięćdziesięciu gramów cukru.
W osobnej misce połącz żółtka z cukrem. Ucieraj całość mikserem do uzyskania jednolitej, puszystej masy. Po kilku minutach ubijania, przełóż do naczynia mascarpone. Łącz składniki powoli, zamiast robota kuchennego, używaj w tym wypadku drewnianej łyżki. Wykonuj koliste ruchy, od dna naczynia. Po połączeniu masa powinna być dalej gęsta i puszysta.
Masę żółtkowo-serową połącz z ubitymi wcześniej białkami. Tę czynność wykonuj delikatnie. Zalecamy użycie drewnianej łyżki. Konsystencja kremu powinna być gęsta. Biszkopty zanurzaj pojedynczo w kawie. Czynność ta nie powinna trwać dłużej niż dwie sekundy, w przeciwnym razie ciasta będą zbyt mokre.
Przełóż ciastka do szklanego, prostokątnego naczynia w taki sposób, by każde ciastko leżało obok siebie.
Na biszkopty nałóż połowę gęstej masy. Dokładnie ją wyrównaj. Ułóż kolejną warstwę lekko wilgotnych ciastek. Pozostałą część masy wyłóż na biszkopty. Odstaw deser do lodówki na co najmniej pięć godzin.
Wierzch tiramisu posyp dużą ilością kakao. Smacznego!
2.2. Karmelowy deser z serkiem mascarpone
Karmelowy deser z serkiem mascarpone smakuje obłędnie i jest niezwykle prosty w przygotowaniu. Oto składniki, które są niezbędne do jego przyrządzenia.
- osiemdziesiąt gramów preparowanego ryżu
- jedna puszka masy kajmakowej
- jedno małe opakowanie serka mascarpone
- szklanka śmietanki trzydziestoprocentowej
- pół łyżeczki morskiej soli
- sto gramów migdałów w płatkach.
Sposób przyrządzenia:
Upraż płatki migdałów na patelni (powinny być przyrumienione).
Wymieszaj pół opakowania ryżu preparowanego z pięćdziesięcioma gramami prażonych migdałów. Dodaj do wyżej wymienionych składników połowę zawartości puszki z masą kajmakową. Dokładnie wszystko wymieszaj. Przełóż do pucharków lodowych.
Ubij śmietankę, dodaj do niej pół łyżeczki soli oraz resztę masy kajmakowej. Połącz to z serkiem mascarpone i dokładnie wymieszaj. Przygotowaną masę połóż na ryży preparowanym. Odstaw deser do lodówki na godzinę.
Pyszną przekąskę możesz udekorować ryżem preparowanym, gorzką czekoladą, truskawkami, jagodami lub miętą.
3. Czy desery z mascarpone są zdrowe?
Desery z mascarpone, w zależności od sposobu przygotowania i użytych składników, mogą różnić się kalorycznością. Sto gramów gęstego, śmietankowego sera zawiera aż trzysta dziewięćdziesiąt kalorii, a także czterdzieści gramów tłuszczu. To dość dużo, biorąc pod uwagę, że do ciast czy wyrobów cukierniczych dodajemy również inne składniki takie jak owoce, cukier, słodkie sosy, czekoladę czy miód. Spożywanie tego typu deserów może bardzo negatywnie odbić się na naszym zdrowiu, a w konsekwencji doprowadzić do: nadwagi lub otyłości, miażdżycy, wysokiego poziomu cholesterolu, chorób układu sercowo-naczyniowego, cukrzycy.