Trwa ładowanie...

Dewastuje jelita, powoduje zapalenie okrężnicy. Wiele państw już dawno jej zakazało

 Katarzyna Wąś-Zaniuk
03.03.2023 11:05
Dwa najbardziej szkodliwe barwniki spożywcze. Znajdziesz je w popularnych produktach
Dwa najbardziej szkodliwe barwniki spożywcze. Znajdziesz je w popularnych produktach (Getty Images)

Barwniki spożywcze stanowią popularny składnik wielu produktów żywnościowych. Dodaje się je między innymi do cukierków, jogurtów czy pisaków cukrowych do dekorowania ciast i pierników. Warto zdawać sobie sprawę, że niektóre chemiczne dodatki do żywności mogą wykazywać negatywny wpływ na zdrowie człowieka. Za jeden z najbardziej szkodliwych barwników specjaliści uznają E129, czyli tzw. czerwień allura.

spis treści

1. Co to jest czerwień allura?

Czerwień allura, oznaczana symbolem E129 jest organicznym barwnikiem pochodzenia syntetycznego. Producenci żywności dodają ten ciemnoczerwony barwnik do napojów gazowanych i niegazowanych, herbat, galaretek, wyrobów cukierniczych, płatków śniadaniowych, herbatników czekoladowych czy żelków.

W branży kosmetycznej E129 służy jako składnik kolorowych pomadek. Składnik ten jest także z powodzeniem używany przez producentów pigmentów do tatuaży.

2. Szkodliwość barwnika E129

W latach 70. ubiegłego wieku pediatra ze Stanów Zjednoczonych, Benjamin F. Feingold, zwrócił uwagę na zależność pomiędzy występowaniem ADHD u najmłodszych pacjentów, a spożywaniem produktów zawierających barwnik E129.

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"
Benjamin F. Feingold już dawno ostrzegał przed tym szkodliwym składnikiem
Benjamin F. Feingold już dawno ostrzegał przed tym szkodliwym składnikiem

Naukowiec był przekonany o tym, że spożycie czerwieni allura wiąże się ze spadkiem apetytu, dolegliwościami bólowymi głowy, wahaniami nastroju, a także zwiększoną zachorowalnością na astmę oraz alergie skórne.

Niedawno opublikowane zostały wyniki badań profesora Waliula Khana z McMaster University w Kanadzie, które ukazują szkodliwy wpływ barwnika E129 na kondycję jelit. Czerwień allura działa destrukcyjnie na barierę chroniącą jelito przed wpływem szkodliwych czynników, co w rezultacie prowadzi do zapalenia okrężnicy. E129 zwiększa produkcję serotoniny w obrębie jelit, co skutkuje zmianą składu mikroflory.

Dysbioza jelitowa może skutkować poważnymi problemami zdrowotnymi np. niedoborami odporności, biegunkami, zaparciami, nadmiernym oddawaniem gazów czy zwiększeniem masy ciała. Dodawanie czerwieni allura obecnie zakazane jest w takich krajach jak Belgia, Szwecja, Szwajcaria, Francja, Dania.

3. Inne szkodliwe barwniki spożywcze

Innym, równie szkodliwym co czerwień allura barwnikiem spożywczym jest biel tytanowa (dwutlenek tytanu). Barwnik oznaczany symbolem E171 został wycofany przez Unię Europejską z przemysłu spożywczego w 2022 roku.

Opublikowane w 2017 roku badania amerykańskich specjalistów z Uniwersytetu Binghamton wykazały, że dwutlenek tytanu – popularny składnik lodów, majonezów, produktów nabiałowych czy gum do żucia, wykazuje szkodliwy wpływ na zdrowie kosmków jelitowych.

Palczaste wypustki pokrywające całą wewnętrzną powierzchnię błony śluzowej jelita cienkiego pełnią niezwykle ważną funkcję w ludzkim ciele, ponieważ przechwytują substancje odżywcze, a następnie wprowadzają je do krwiobiegu. Nieprawidłowe działanie kosmków jelitowych może powodować zaburzenia wchłaniania, niedobory składników odżywczych w organizmie, niedożywienie.

Katarzyna Wąś-Zaniuk, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze