Dieta bananowa
Dieta bananowa to bardzo prosty sposób na odchudzanie. W przeciwieństwie do innych diet, nie wymaga liczenia kalorii i przestrzegania skomplikowanych zasad. Jej podstawą jest proste danie, które dostarcza organizmowi niezbędnych składników odżywczych, mineralnych i witamin, reguluje perystaltykę jelit, zaspokaja głód, a przy tym nie zawiera sztucznych barwników i konserwantów oraz nadmiaru tłuszczu i cukrów prostych. Dietę bananową stosuję się przez krótki czas, po czym można cieszyć się z utraty zbędnych kilogramów.
1. Zasady diety bananowej
Podstawa diety bananowej to:
- 1,5 banana,
- 9 łyżek płatków owsianych,
- niesłodzony sok owocowy,
- 2 małe jabłka,
- 3 łyżeczki miodu.
Podane ilości produktów wystarczą na jeden dzień diety. Na śniadanie, obiad i kolację je się to samo danie, na które składają się: 3 łyżki płatków owsianych, połowa banana, szklanka soku owocowego i łyżeczka miodu. Ze składników tych przyrządza się smaczne i zdrowe muesli. Na drugie śniadanie i podwieczorek zjada się po jabłku, a w ciągu dnia wypija co najmniej 1,5 litra mineralnej wody niegazowanej. Dietę bananową można stosować maksymalnie siedem dni. Taka metoda odchudzania pozwala zrzucić kilka zbędnych kilogramów i działa oczyszczająco na organizm, który pozbywa się toksyn.
Czytaj więcej
2. Składniki diety bananowej
Jak sama nazwa wskazuje, podstawą diety bananowej są banany. Zaraz po brokułach i awokado, owoce te zawierają największą ilość potasu – 100 g bananów dostarcza organizmowi aż 370 g tego pierwiastka. Głównym zadaniem potasu w organizmie jest dostarczanie wody do komórek. Ponadto uczestniczy w przenoszeniu impulsów nerwowych, a także poprawia samopoczucie człowieka. Aby pokryć dzienne zapotrzebowanie organizmu na ten pierwiastek, wystarczy zjeść dwa banany. Oprócz potasu owoce te zawierają żelazo, miedź, magnez, cynk, selen, jod, fluor i mangan. Dlatego warto jeść banany w każdej diecie, mimo że są stosunkowo kaloryczne. W 100 g produktu jest od 90 do 103 kalorii. Z drugiej jednak strony, jedzone powoli zaspokajają głód na długi czas. Banany dostarczają również witamin z grupy B oraz niacynę.
Kolejnym ważnym składnikiem diety bananowej są płatki owsiane. Dzięki dużej zawartości błonnika oczyszczają organizm z toksyn. Ponadto zawierają beta-glukany, które w trakcie gotowania zamieniają się w kleik chroniący śluzówkę jelit. Powinny je spożywać osoby z problemami układu pokarmowego. Płatki owsiane, podobnie jak banany, są sycące. Owies ma około 2-3 razy więcej tłuszczu niż inne zboża. Jest on również polecany osobom starszym, gdyż zawiera około 40 proc. kwasu linolowego, który przeciwdziała rozwojowi miażdżycy. Owies to również źródło krzemu, który korzystnie wpływa na stan włosów, skóry i paznokci.
Dieta bananowa zawiera również miód, który wzmacnia organizm. Już jedna jego łyżka (około 20 g) wspomaga rekonwalescencję, wzmacnia serce, łagodzi skutki palenia papierosów i picia alkoholu, poprawia pracę wątroby. Miód pszczeli powszechnie zalecany jest przy przeziębieniach, katarze i grypie, gdyż działa bakteriobójczo i odkażająco.
Największą wadą diety bananowej jest brak urozmaicenia jadłospisu. Biorąc jednak pod uwagę fakt, że stosuje się ją tylko przez tydzień, monotonia nie jest aż tak uciążliwa. Bananowe odchudzanie warto wprowadzić, gdy organizm jest zmęczony niezdrową dietą oraz jako początek zdrowego odżywiania.