Dieta bogata w błonnik zmniejsza ryzyko chorób

Chcesz żyć dłużej i cieszyć się lepszym zdrowiem? Wprowadź do swojej diety błonnik. Nowe badania sugerują, że właśnie dzięki temu składnikowi odżywczemu możemy poprawić jakość zdrowia.

Dieta bogata w błonnik zmniejsza ryzyko choróbDieta bogata w błonnik zmniejsza ryzyko chorób
Źródło zdjęć: © 123RF
Ewa Rycerz

Nie od dziś wiadomo, że odpowiednio zbilansowana dieta jest podstawą. Aby w późnym wieku uniknąć miażdżycy, cukrzycy, nadciśnienia tętniczego, osteoporozy i innych chorób, trzeba jeść pełnowartościowe posiłki i unikać nadmiaru cukru, soli, tłuszczów trans.

Teraz naukowcy odkryli, że osoby, które w całym swoim życiu spożywały błonnik (obecny w pełnoziarnistym pieczywie, warzywach i owocach), w dużym stopniu uniknęły tych chorób. Takie wnioski płyną z badań, które trwały aż 10 lat.

Eksperci przebadali dane 1600 osób powyżej 50. roku życia pod kątem zachorowań na choroby przewlekłe i ogólnoustrojowe. Badali zależności pomiędzy spożywaniem węglowodanów a stanem zdrowia w późnej starości.

Pod uwagę brane były takie czynniki jak: spożycie węglowodanów, błonnika, cukru oraz indeks glikemiczny i zawartość kaloryczna. Okazało się, że to właśnie błonnik jest składnikiem, który odpowiada za „pomyślne starzenie się”, czyli brak niepełnosprawności spowodowanej otyłością i chorobami serca.

Okazało się, że u osób, które spożywały dania z wysoką zawartością tego składnika nie występowały zaburzenia funkcji poznawczych, układu oddechowego, choroby przewlekłe. Nie doświadczały one także chorób wieńcowych czy udarów mózgu, a nawet były mniej podatne na depresję. Rzadziej też cierpiały na nowotwory.

Oprócz tego, naukowcy sugerują, że wysokie spożycie błonnika pozytywnie wpłynęło na długość życia aż u 80 proc. badanych. Te osoby rzadziej cierpią na nadciśnienie, cukrzycę, demencję starczą czy niepełnosprawność ruchową.

Jak zaznacza kierownik prac, dr Bamini Gopinath z Instytutu Westmead w Australii, to pierwsze długoterminowe badania tego typu, a ich wynik jest na tyle istotny, że należy prowadzić dalsze prace w tym kierunku. Jeśli potwierdzą one dobroczynny wpływ błonnika na zdrowia, będzie można pokusić się o wystosowanie odpowiednich zaleceń dietetycznych dla ludzi na całym świecie.

Badania opublikowano w "The Journals of Gerontology".

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka