Dieta dla klepsydry
Typ figury „klepsydra” to idealna kobieca sylwetka. Proporcje pomiędzy ramionami a biodrami są zachowane, talia jest wyraźnie zaznaczona. Ramiona i biust są pełne, a pupa ładnie zaokrąglona. Nogi są przeważnie długie. Tłuszczyk rozkłada się równomiernie. Większość pań z tą sylwetką ma skłonność do nadwagi, ale jeśli klepsydra dba o siebie, odrobina tłuszczyku zwykle dodaje jej uroku. Gdy nie panuje nad apetytem, tkanka tłuszczowa gromadzi się głównie w okolicach bioder i na udach. Bywa też, że u klepsydry znacznie powiększają się biust i ramiona.
1. Co powinna jeść „klepsydra”?
- Produkty o niskim i średnim indeksie glikemicznym, co osłabi chęć na słodycze.
- Białko, które powinno pochodzić z ryb i białego mięsa kurzego.
- Nabiał powinien być spożywany w rozsądnych ilościach.
Figura „klepsydra” powinna unikać cukru, żywności przetworzonej, białego chleba, ziemniaków, makaronu pszennego i białego ryżu.
Czytaj więcej
2. Jadłospis dla „klepsydry”
- Dzień 1
Śniadanie: 30 g płatków kukurydzianych lub muesli z filiżanką chudego mleka, sok z dwóch pomarańczy.
Obiad: 150 g pieczonego morszczuka, 200 g sałatki z kapusty pekińskiej, czerwonej papryki, kiszonego ogórka i łyżeczki oliwy, ugotowany ziemniak.
Podwieczorek: 150 g jogurtu.
Kolacja: 40 g chudej, wędzonej szynki, 100 g niskotłuszczowego twarożku, mały pomidor ze szczypiorem, grahamka.
- Dzień 2
Śniadanie: jajko na miękko, bułeczka gruboziarnista, herbata z chudym mlekiem.
Obiad: 200 g pieczonej piersi z kury, 200 g surówki z marchewki i jabłka doprawionej sokiem z cytryny, ugotowany ziemniak.
Podwieczorek: szklanka soku pomidorowego.
Kolacja: 40 g sera mozzarella, 250 g gotowanych brokułów (na zimno), bułeczka grahamka.
- Dzień 3
Śniadanie: 100 g chudego twarożku, kromka razowego chleba, herbata z chudym mlekiem.
Obiad: 150 g chudej pieczeni, 200 g gotowanych ziemniaków posypanych natką pietruszki.
Podwieczorek: duży grejpfrut z dwoma łyżeczkami cukru.
Kolacja: 150 g sałatki z kukurydzy i tuńczyka w sosie własnym, grahamka, gruszka.
- Dzień 4
Śniadanie: grahamka, 2 łyżeczki niskosłodzonego dżemu, 150 g jogurtu, kawa z mlekiem.
Obiad: 150 g duszonego dorsza przyprawionego czosnkiem i natką zielonej pietruszki, 100 g czerwonej sałaty, 2 ziemniaki w mundurkach.
Podwieczorek: 200 g melona.
Kolacja: 200 g gotowanych na parze warzyw (brokułów, marchewki, brukselki), grahamka.
- Dzień 5
Śniadanie: grahamka, 2 łyżeczki miodu, 150 g jogurtu naturalnego.
Obiad: mała pizza margerita, 200 g surówki z kwaszonej kapusty i marchewki.
Podwieczorek: 2 biszkopty, sok z dwóch pomarańczy.
Kolacja: 150 g sałatki z fasoli (z puszki), tuńczyka w sosie własnym i świeżej papryki, doprawionej łyżeczką oliwy i czosnkiem, kromka chleba razowego.
- Dzień 6
Śniadanie: 30 g muesli albo płatków kukurydzianych z filiżanką chudego mleka, duże jabłko.
Obiad: 200 g spaghetti z sosem pomidorowym, 200 g surówki z tartej marchewki.
Podwieczorek: szklanka koktajlu z chudego mleka i mrożonych owoców.
Kolacja: 60 g chudej pieczeni (na zimno), 200 g surówki z kapusty pekińskiej, pomidora, kwaszonego ogórka, doprawionej łyżeczką oliwy.
- Dzień 7
Śniadanie: 2 sucharki, 2 łyżeczki dżemu, kawa cappuccino.
Obiad: omlet z dwóch jajek ze szpinakiem.
Podwieczorek: szklanka kisielu albo galaretki z mrożonych owoców posłodzonych słodzikiem.
Kolacja: 200 g ryby po grecku, grahamka, sok z dwóch grejpfrutów.