Dieta lecznicza

Dieta lecznicza, zgodnie z wymaganiami odpowiednich Komisji FAO i WHO, może być czynnikiem leczniczym, a więc zawierać dany składnik w dużo mniejszej lub większej ilości, lub też zawierać dodatkowy składnik, który będzie pełnił funkcję leczniczą. W zależności od rodzaju schorzenia, stosuje się różne diety lecznicze. Najpopularniejsze to: dieta lekkostrawna, dieta eliminacyjna czy dieta bogatoresztkowa.

Dieta leczniczaDieta lecznicza
Źródło zdjęć: © 123RF

Rodzaje diet leczniczych

W celu odróżnienia żywienia prawidłowego od żywienia dostosowanego do specyficznych warunków fizjologicznych i patologicznych, używa się pojęcia diety specjalne. Należą do nich m.in.: dieta łatwostrawna; dieta łatwostrawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego (dieta oszczędzająca) lub z ograniczeniem tłuszczu; diety z modyfikacjami konsystencji (papkowata, płynna, płynna wzmocniona); dieta bogato- i ubogobiałkowa; diety z modyfikacjami składników mineralnych (niskosodowa, bogatowapniowa, bogatopotasowa, bogatożelazowa, niskofosforowa); dieta bogatoresztkowa; dieta ubogoenergetyczna; diety eliminacyjne.

Prawidłowa dieta lecznicza

Dieta specjalna powinna:

  • oszczędzać chory narząd,
  • pokrywać zwiększone zapotrzebowanie na te składniki, które na skutek choroby organizm utracił,
  • pomagać w wyzdrowieniu,
  • być pozbawiona składników, których przemiana w organizmie jest upośledzona,
  • nie zawierać składników, na które chory jest uczulony.

Aby oszczędzać chory narząd, można zastosować różne metody, np. stosując dietę pozbawioną ostrych przypraw lub dietę o zmienionej konsystencji – płynną lub papkowatą. W ten sposób chronimy śluzówkę przewodu pokarmowego przed podrażnieniem (np. choroba wrzodowa). Z kolei dieta ze zmniejszoną ilością białka oszczędza pracę narządu, najczęściej nerek lub wątroby w przypadku ich niewydolności.

W jakim celu stosuje się dietę leczniczą?

W przypadku konieczności dostarczenia zwiększonych ilości składników pokarmowych stosuje się np. diety bogatobiałkowe lub diety wzbogacone w witaminy i składniki mineralne przez odpowiedni dobór produktów będących dobrym źródłem tych składników. Tego rodzaju diety stosowane są w zespole nerczycowym, w przypadkach wyniszczenia organizmu, w niedokrwistości, a także w chorobach z niedoborów pokarmowych. Każda dieta ma pomagać w wyzdrowieniu. W tym celu stosuje się diety, w których zwiększenie bądź zmniejszenie ilości jakiegoś składnika ma pomóc organizmowi w zwalczaniu objawów choroby. Dla przykładu, dieta o zmniejszonej ilości sodu znajduje zastosowanie w zapobieganiu, a także leczeniu obrzęków występujących w nadciśnieniu tętniczym. Do chorób metabolicznych wrodzonych, w których modyfikacja diety polega na ograniczeniu składnika, którego przemiana w organizmie jest upośledzona, należą m.in.:

  • choroba trzewna (celiakia), charakteryzująca się uczuleniem na białko zbóż – gluten występujący np. w pszenicy, życie i jęczmieniu; w chorobie tej ogranicza się lub całkowicie wyklucza z diety produkty zawierające gluten;
  • fenyloketonuria – występująca z powodu braku enzymu odpowiedzialnego za przemianę fenyloalaniny do tyrozyny; leczenie dietą polega na podawaniu produktów białkowych z bardzo małą ilością fenyloalaniny;
  • galaktozemia – będąca następstwem braku enzymu niezbędnego do przemiany galaktozy w glukozę; w tym przypadku mleko w diecie zastępuje się substytutami mleka pozbawionymi laktozy, która jest najpoważniejszym źródłem galaktozy w naszej diecie.

Wykluczenie alergenu pokarmowego ma miejsce w przypadku uczulenia na jeden lub kilka produktów spożywczych. Objawy alergiczne może wywoływać wiele produktów, ale najczęściej występują one po mleku, jajach, rybach morskich, miodzie, cytrusach. Skutecznym postępowaniem jest wykluczenie z diety pokarmów wywołujących uczulenie.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka