Przepisy w diecie na nadciśnienie
Dieta to najlepszy sposób na niefarmakologiczne leczenie nadciśnienia. Obejmuje szeroko rozumianą zmianę stylu życia. Po pierwsze, musisz walczyć z nadwagą. Już schudnięcie o 10 kilogramów obniża skurczowe ciśnienie krwi o 5-20 mm Hg. Po drugie, staraj się stosować dietę na nadciśnienie, w której powinny znaleźć się produkty zbożowe (pieczywo pełnoziarniste, kasze i ryże) oraz warzywa i owoce.
1. Dieta przy nadciśnieniu
Dieta u ludzi z tym problemem powinna dzielić wszystkie produkty spożywcze na grupy, którym przypisano liczbę porcji, jakie można zjeść jednego dnia. Dzienna wartość energetyczna powinna wynieść 2000 kalorii. Każdego dnia należy jeść: 7-8 porcji produktów zbożowych, 4-5 porcji warzyw i owoców, 2-3 porcje nabiału i 2 porcje mięsa. Orzechy i nasiona strączkowe możesz jeść 4-5 razy tygodniowo, słodycze 5 razy tygodniowo.
W walce z nadciśnieniem zredukuj używanie soli kuchennej. Pamiętaj o ograniczeniu spożycia alkoholu i niepaleniu papierosów, które uszkadzają naczynia krwionośne, powodując miażdżycę.
2. Domowe sposoby na obniżenie ciśnienia krwi
- sposób na stres – dieta oraz walka z nerwami, pomogą ci techniki relaksacyjne, joga, zdrowy sen i ćwiczenia,
- do potraw dodawaj jak najwięcej przypraw, m.in. czosnek, oregano,
- ogranicz spożycie tłuszczów roślinnych,
- spróbuj suplementacji magnezu i potasu,
- ćwicz regularnie (szybki spacer, pływanie).
3. Przykładowy jadłospis w diecie na nadciśnienie
- 1 dzień
I śniadanie 213 kcal – dwie kanapki z chleba pełnoziarnistego posmarowane niskokaloryczną margaryną z dwoma liśćmi sałaty i dwoma plasterkami szynki z indyka, szklanka herbaty z cytryną bez cukru.
II śniadanie 107 kcal – szklanka soku z marchwi.
Obiad 400 kcal – spaghetti z owocami morza, szklanka herbaty owocowej bez cukru.
Podwieczorek 89 kcal – jabłko pieczone (150 g) z łyżeczką cukru.
Kolacja 210 kcal – sałatka owocowa z sosem twarogowym, szklanka herbaty czerwonej bez cukru.
- 2 dzień
I śniadanie 258 kcal – 3 łyżki musli crunchy (naturalne) na szklance kefiru 2 -proc., szklanka kawy zbożowej bez cukru.
II śniadanie 92 kcal – szklanka soku pomidorowego, dwa sucharki.
Obiad 370 kcal – sałatka nicejska z makaronem, szklanka czerwonej herbaty bez cukru.
Podwieczorek 96 kcal – miseczka kisielu z jabłek (150 ml).
Kolacja 253 kcal – 150 g gotowanych kopytek, szklanka czerwonej herbaty bez cukru.
- 3 dzień
I śniadanie 233 kcal – omlet z jednego jajka na parze z konfiturą z róży (35 g), szklanka kawy zbożowej z mlekiem 0-proc., (100 ml) bez cukru.
II śniadanie 109 kcal – szklanka soku z buraków.
Obiad 359 kcal – kurczak w chrupiącej zalewie jogurtowej, ryż gotowany (50 g suchego), szklanka zielonej herbaty bez cukru.
Podwieczorek 88 kcal – duża pomarańcza (200 g).
Kolacja 220 kcal – krem z dyni, szklanka czerwonej herbaty bez cukru.
Dieta w nadciśnieniu to podstawa w zapobieganiu chorobom serca i układu krążenia. Zadbaj o zdrowy jasłospis, który powinien być bogaty w witaminy i mikroelementy. Skuteczna w walce z nadciśnieniem będzie dieta śródziemnomorska.