Produkty niewskazane w diecie na trądzik
Wielu lekarzy twierdzi, że nie istnieje coś takiego, jak dieta na trądzik. Zależność między spożywanymi produktami, a pojawieniem się trądziku poddawana jest w wątpliwość. Chociaż nie ma dowodów na to, że dana żywność powoduje trądzik, wiele osób cierpiących na tę dolegliwość potwierdza, że pewne produkty pogarszają stan ich cery. Co więcej, u większości osób są to te same potrawy.
1. Przyczyny powstawania trądziku
Obecnie nie ma już wątpliwości, że to hormony są główną przyczyną trądziku. Najpowszechniejszy typ trądziku, czyli trądzik młodzieńczy, spowodowany jest burzą hormonów, towarzyszącą dojrzewaniu. To właśnie hormony sprawiają, że skóra nastolatka staje się tłusta, a zatkane pory przeradzają się w pryszcze. Wynika to z faktu, iż gruczoły wytwarzają więcej łoju, który gromadzi się w skórze.
2. Leczenie trądziku
Sposoby na trądzik to przede wszystkim przestrzeganie zasad higieny, stosowanie kosmetyków do pielęgnacji cery trądzikowej, specjalne maści i kremy, a w ostrzejszych przypadkach również środki farmakologiczne. Istnieje również dieta antytrądzikowa, która jest niczym innym, jak zdrową, naturalną i bogatą w witaminy dietą, z której wykluczamy produkty pogarszające objawy trądziku.
3. Produkty zalecane i niewskazane przy trądziku
Wiele osób cierpiących na trądzik zauważa, że ich cera wygląda gorzej po zjedzeniu takich produktów, jak:
- nabiał;
- dania fast food;
- produkty zawierające dużo konserwantów;
- orzechy (często powodują alergie, które dotykają naszą cerę);
- skorupiaki;
- zboża zawierające gluten;
- jodowana sól;
- czekolada;
- przetworzone mięso;
- słodycze.
Z kolei dieta na trądzik powinna zawierać:
- szpinak;
- sok jabłkowy;
- miętę;
- arbuzy;
- marchewki;
- ogórki;
- gotowaną kapustę;
- gotowanego selera;
- mango;
- awokado.
Powyższe produkty wspomagają proces oczyszczania cery.
3.1. Alkohol a trądzik
Alkohol negatywnie wpływa na trądzik na wiele sposobów. Przede wszystkim picie alkoholu zwiększa ilość hormonów, które powodują trądzik. Co więcej, działa niekorzystnie na wątrobę, odpowiedzialną za usuwanie toksyn. Z tego względu toksyny zawarte w alkoholu zostają wydalane przez pory, które mogą się zatkać. Alkohol zwiększa również poziom stresu, a jak wiadomo jest to czynnik wywołujący problemy trądzikowe. Poza tym picie alkoholu prowadzi do odwodnienia, a wtedy nasza skóra się wysusza i jest bardziej wrażliwa i podatna na trądzik.
Dieta na trądzik wzbudza wiele kontrowersji. Niektórzy twierdzą, że to, co jemy nie ma żadnego wpływu na objawy trądzikowe. Nie szkodzi jednak spróbować – być może wyeliminujemy z naszej diety to, co działa niekorzystnie na naszą cerę.