Wzmocnienie odporności organizmu
Jedzenie a zdrowie – czy jest między nimi zależność? Oczywiście, że tak. Zdrowa żywność wzmacnia odporność organizmu oraz poprawia nasze samopoczucie. Wraz z dietą, organizm powinien regularnie otrzymywać naturalne witaminy i składniki mineralne. Nasza odporność jest ściśle związana z naszym nastrojem. Jeśli odczuwamy długotrwały stres, zmęczenie czy spadek witalności, to cierpi na tym układ immunologiczny. Zimą, kiedy naturalne witaminy i minerały są dostarczane w mniejszych ilościach, organizm produkuje mniejszą ilość przeciwciał i nasza odporność jest niezwykle słaba. Zatem, jaka dieta jest najlepsza na poprawę odporności organizmu?
1. Wpływ diety na odporność
Codzienna dieta powinna być bogata w naturalne witaminy i minerały. To korzystnie wpływa na układ immunologiczny, tym samym na naszą odporność. Wstrzymajmy się zatem z zażywaniem tabletek i pigułek zapobiegających chorobom. Istnieją bowiem domowe sposoby zwalczające przeziębienie.
Warto zapoznać się z tym, co jeść, żeby być zdrowym. Późną jesienią oraz zimą, ze wzgledu na sezonowość warzyw i owoców, nasza dieta jest uboga w naturalne witaminy i składniki mnineralne. Kiedy dokładnie przeanalizujemy, jakie wartości odżywcze mają spożywane przez nas dania, może się okazać, że nie dostarczają one w odpowiedniej ilości składników odżywczych. Warto przestrzegać regularności spożywania posiłków. Jeść należy co 3-4 godziny lub pięć razy dziennie. W ten sposób organizm dostanie odpowiednie dawki pożywienia do produkcji ciepła. Kiedy za oknem panuje mróz, dobrze jest spożywać przynajmniej dwa ciepłe posiłki (obiad, kolacja), które nas rozgrzeją. Podstawę naszej diety powinny stanowić węglowodany, które dostarczają energię oraz produkty bogate w witaminę C, która wzmacnia odporność. Zadbajmy również o to, aby codziennie jeść choć odrobinę czosnku, kminku czy goździków. Sok z cebuli czy natka pietruszki również posiadają lecznicze właściwości.
2. Co jeść, żeby być zdrowym?
To drugie jest zależne od pierwszego. Dlatego warto zainwestować w domowe sposoby na przeziębienie. Sok z cebuli to idealny sposób na wzmocnienie odporności. Cebulę wystarczy drobno posiekać, wsypać do zamykanego pojemnika i odstawić na jakiś czas. Można go delikatnie posłodzić. To polepszy jego smak.
Natka pietruszki ma zdrowotne właściwości. Jest bogata w witaminę C, która wpływa na wzmocnienie odporności. Poza tym ma działanie antyoksydacyjne. Natka pietruszki może służyć jako dodatek do kanapek, zup i sosów. Inne źródła witaminy C, to: syrop z pigwy, brokuły, kalafior, papryka czerwona, pomidory, kiszona kapusta, mandarynki.
Nasza dieta powinna być również bogata w produkty zawierające witaminę B, cynk i selen. Witamina B znajduje się w mleku, przetworach mlecznych, orzechach, jajach, zielonych warzywach liściastych. Pomaga zwalczyć zimową chandrę. Produkty bogate w cynk to: mięso, mleko, produkty zbożowe, nasiona strączkowe i jaja. Selen znajdziemy w produktach zbożowych, rybach morskich, otrębach i kiełkach. Selen i cynk zwiększają odporność organizmu. Dzięki nim organizm jest w stanie zwalczyć infekcje o połowę szybciej.
Dieta ma ogromny wpływ na nasze zdrowie. Każdy wie, że poprzez zdrowe odżywianie się kształtujemy naszą sylwetkę i zapobiegamy otyłości i chorobom, z jakimi ona się wiąże. Warto jednak pamiętać, że to, co jemy, może nam również pomóc w walce z innymi chorobami, poprzez wzmacnianie naszej naturalnej odporności.