Nukleotyd – czym jest i jakie są jego funkcje? Rola nukleotydów w diecie

Nukleotydy w prawidłowych warunkach organizm wytwarza samodzielnie. Jednak w momentach zwiększonego zapotrzebowania na nie (np. niedożywienie, osłabienie), może nie być już w stanie pozyskiwać ich w wystarczającej ilości. W takich stanach wskazane jest dostarczanie ich „z zewnątrz”. W jakich produktach jest najwięcej nukleotydów?

Nukleotydy w pożywieniu znaleźć można w mięsie zwierzęcymNukleotydy w pożywieniu znaleźć można w mięsie zwierzęcym
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Katarzyna Kurek

Co to jest nukleotyd?

Nukleotydy definiowane są jako organiczne związki chemiczne z grupy estrów fosforanowych, tworzące kwasy nukleinowe, czyli DNA i RNA. Są również składnikiem innych polinukleotydów. Stanowią podstawę efektywnego wytwarzania nowych komórek, pełnią także inne ważne funkcje.

Organizm może pozyskiwać nukleotydy drogą endogenną (wewnątrz organizmu), ale i egzogenną (z zewnątrz). W drugim przypadku nukleotydy są dostarczane wraz z pożywieniem lub suplementacją.

Nukleotyd – budowa i funkcje

Kwasy nukleinowe to organiczne związki, występujące w żywych komórkach. Przechowują one informację genetyczną, a także pośredniczą w produkcji białek. Ich podstawowym elementem budulcowym są właśnie nukleotydy.

Słabe kości wegan. Naukowcy biją na alarm

Z czego się składa nukleotyd? Każdy nukleotyd składa się z trzech części – zasady azotowej, grupy fosforanowej (jednej lub kilku) oraz reszty cukrowej z pięcioma atomami węgla w cząsteczce (pentozy – w DNA deoksyryboza, w RNA ryboza).

Nukleotydy są ważne dla wielu procesów fizjologicznych w organizmie. Podstawową funkcją nukleotydów jest synteza i wytwarzanie DNA i RNA. Biorą też udział w różnych procesach komórkowych, są istotne dla przekazywania energii, syntezy białek i glutationu, a także dla utrzymania zdrowia komórek i tkanek.

Czym są nukleotydy dietetyczne?

W prawidłowych warunkach organizm sam potrafi wytwarzać niezbędną ilość nukleotydów. Jednak w niektórych sytuacjach potrzeby metaboliczne przewyższają wydajność ich syntezy. W takich przypadkach wskazane może być dostarczenie nukleotydów egzogennie.

Nukleotydy dietetyczne to te, które są dostarczane do organizmu drogą pokarmową. Mogą pochodzić bezpośrednio z diety, wówczas ich źródłem są określone produkty spożywcze. Ich podstawą mogą być także doustne suplementy, wspierające prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

Nukleotydy w pożywieniu

Nukleotydy z pokarmu przyjmowane są w postaci nukleoprotein. Zawierają je zarówno produkty pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego.

Dobrym źródłem nukleotydów są m.in.:

Nukleotydy zawarte są także w mleku matki. Biorą udział w tworzeniu przeciwciał, zwiększają aktywność komórek walczących z drobnoustrojami. Odgrywają też istotną rolę w metabolizmie lipidów.

Kiedy suplementować nukleotydy?

Zwiększone zapotrzebowanie na nukleotydy występuje głównie w stanach przeciążenia, osłabienia i regeneracji organizmu oraz w trakcie budowania odporności.

Wskazaniem do suplementacji nukleotydami mogą być:

Przed rozpoczęciem suplementacji nukleotydami zaleca się zasięgnąć porady lekarza, który najlepiej oceni, czy rzeczywiście jest ona konieczna.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka