Zakazane w czasie grypy. Pięć produktów, które odradza dietetyk

Mamy skuteczny lek na grypę, na gorączkę, a także sposoby leczenia kataru czy kaszlu. A co z dietą? Niewiele osób wie, że także ona może wpływać na to, jak szybko wrócimy do zdrowia. Niektóre produkty z codziennej diety mogą skutecznie utrudniać rekonwalescencję.

Mogą obciążać układ pokarmowy, nasilać stan zapalny i spowalniać powrót do zdrowiaMogą obciążać układ pokarmowy, nasilać stan zapalny i spowalniać powrót do zdrowia
Źródło zdjęć: © Getty Images
Karolina Rozmus

Masz grypę? Te produkty lepiej odstaw

Bóle mięśniowe i bóle głowy, osłabienie, kaszel, dreszcze i gorączka, katar, niekiedy problemy jelitowe. Wirusy, w tym wirusy grypy, które odpowiadają za wzmożoną liczbę zachorowań na infekcje dróg oddechowych, zaatakowały w drugiej połowie ubiegłego roku wyjątkowo wcześnie.

Medycyna ma rozwiązanie na większość dolegliwości infekcyjnych – lek zawierający oseltamivir hamuje namnażanie się wirusów grypy, leki przeciwkaszlowe dostępne są w tabletkach, syropach czy płynach do inhalacji, mamy leki przeciwgorączkowe i przeciwbólowe, przeciwbiegunkowe, a także łagodzące dolegliwości w uporczywym katarze.

A co na infekcję stosują dietetycy? Nie mają wątpliwości, że to, co jemy, może przyspieszać rekonwalescencję albo znacząco ją opóźniać.

Dieta po koronawirusie. Tych produktów szczególnie unikaj

Smażone, wysokoprzetworzone produkty nasilają stany zapalne w organizmie
Smażone, wysokoprzetworzone produkty nasilają stany zapalne w organizmie © Pixabay

Dlatego też o niektórych produktach lepiej zapomnieć w czasie choroby. Są to:

  • fast food, słone przekąski, produkty garmażeryjne,

- Nie powinniśmy jeść żywności wysokoprzetworzonej zbyt często, a zwłaszcza w tracie infekcji. To źródło cukrów prostych i tłuszczów nasyconych. Mogą one przyczyniać się do stanów zapalnych w organizmie, nasilać je i tym samym wpływać negatywnie na układ odpornościowy – mówi w rozmowie z WP abcZdrowie dr n. o zdr. Agnieszka Chruścikowska, dietetyk kliniczny i psychodietetyk. Dodaje, że to zalecenie dotyczy także osób zdrowych, bo żywność wysokoprzetworzona może "zwiększać w przyszłości podatność na infekcje".

  • soki owocowe z umiarem – to przede wszystkim źródło fruktozy, cukru prostego, który obecny jest także w słodyczach; może wpływać negatywnie na białe krwinki, istotny element układu odpornościowego,

- Jeśli jesteśmy chorzy i bierzemy przepisane przez lekarza farmaceutyki, to często wydaje nam się, że najlepszym wyborem będzie popijanie ich sokiem owocowym. W końcu to źródło minerałów i witaminy, zwłaszcza witaminy C. Ale mogą one wchodzić w interakcje z lekami i zmieniać czy osłabiać ich działanie. Należy do nich sok z grejpfruta, na który lepiej uważać w czasie leczenia – dodaje ekspertka.

  • alkohol – podrażnia błony śluzowe organizmu i hamuje odpowiedź immunologiczną,

- O alkoholu mówi się często, że jest pierwszym ratunkiem, gdy nas bierze infekcja, bo może działać rozgrzewająco. Nie jest to prawda i nie powinien być spożywany w czasie infekcji, a już na pewno nie wtedy, kiedy bierzemy jakiekolwiek leki. Poza tym, że może zaburzać ich działanie i obciążać wątrobę, to na pewno nie przyczyni się do szybszego ozdrowienia – ostrzega dr Chruścikowska.

  • kofeina – dr Chruścikowska przyznaje, że kawa jest bogata w antyoksydanty, więc niewielkie ilości w czasie infekcji nie zaszkodzą.

  • - Natomiast nadmiar kofeiny pod postacią kawy czy herbaty działa odwadniająco. Mocna kawa, mocna herbata w połączeniu z gorączką czy towarzyszącymi czasem infekcjom problem jelitowym mogą sprzyjać odwodnieniu organizmu – tłumaczy.

  • smażone potrawy,

- To produkty ciężkostrawne, które przyczyniają się do gorszego samopoczucia ogólnego i osłabienia organizmu. Zalegają godzinami w układzie pokarmowym i mogą potęgować przykre dolegliwości w czasie choroby – mówi dr Chruścikowska.

Co jeść w czasie infekcji?

Ekspertka rozprawia się też z powszechnym mitem, że nabiał może wpływać na produkcję śluzu w organizmie i zaflegmiać go.

- Nabiał jest przeciwwskazany wyłącznie dla osób z alergią na białka krowiego czy nietolerancję laktozy. Zdrowym osobom niewielkie ilości nabiału nie zaszkodzą, zwłaszcza że jest to źródło białka i witamin oraz minerałów – tłumaczy i dodaje, że zdecydowanie należy spożywać te produkty mleczne, które zawierają bakterie probiotyczne.

Warto sięgać także po rozgrzewające zupy, które nie tylko są źródłem błonnika, witamin i minerałów pochodzących z warzyw, a także białka pochodzącego z mięsa, ale też dodatkowo nawadniają i chronią przed utratą elektrolitów.

Co jeszcze powinno być w diecie wspierającej odporność i powrót do zdrowia? Zdaniem dr n. o zdrowiu Hanny Stolińskiej takich produktów jest całkiem sporo.

- Zielone warzywa liściaste z uwagi na chlorofil, witaminę C i działanie przeciwzapalne, oraz fioletowe owoce, które zawierają polifenole. Zalecam też pełnoziarniste produkty zbożowe z uwagi na błonnik, tłuste ryby morskie lub orzechy włoskie czy olej rzepakowy i lniany. To ze względu na kwasy omega-3. Myślę, że wymieniłabym tu także przyprawy o działaniu przeciwzapalnym – oregano, tymianek, imbir, kurkuma, cynamon, chili – mówi dietetyk kliniczny w rozmowie z WP abcZdrowie.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka