Wystarczy dodać do soku. Wiąże i usuwa z organizmu szkodliwe substancje

Korzenie zainteresowania chlorellą, słodkowodną algą znaną powszechnie jako "superfood", sięgają okresu powojennego, w którym to naukowcy poszukiwali sposobów na walkę z głodem na świecie. Chociaż eksperymenty nie zakończyły się sukcesem, potwierdzono, że chlorella może być istotnym uzupełnieniem naszej codziennej diety.

Wspomaga układ odpornościowy i poprawia trawienie. Dodaj ją do sokuWspomaga układ odpornościowy i poprawia trawienie. Dodaj ją do soku
Źródło zdjęć: © Getty Images

Właściwości chlorelli

Chlorella podawana jest w tabletkach (jako element suplementacji) lub w formie zielonego proszku, którym można zabarwić dania i napoje.

Do jej głównych zalet należą:

  • zawartość składników odżywczych - chlorella to bomba witamin i przeciwutleniaczy, a przy okazji źródło białka,
  • detoksykacja - wiąże i usuwa z organizmu szkodliwe substancje np. toksyny, metale ciężkie, pestycydy i chemikalia,
  • wsparcie dla odporności - poprzez stymulację produkcji leukocytów, wspiera układ odpornościowy,
  • dobroczynny wpływ na układ trawienny - usprawnia procesy trawienne, wspiera kontrolę wagi, może również pomóc w niwelowaniu zaparć, wzdęć czy gazów,
  • redukcja nieświeżego oddechu.

Jak spożywać chlorellę?

Choć smak chlorelli ma swoich miłośników, większość z nas nie będzie prawdopodobnie jej koneserami. Powszechnie uważa się, że chlorella zarówno pachnie, jak i smakuje jak trawa.

Warto dodawać ją w niewielkich ilościach do warzywno-owocowych soków i koktajli (będzie ledwo wyczuwalna) oraz deserów i śniadań na słodko (urozmaici ich smak). Świetnie sprawdzi się jako naturalny, zielony barwnik np. do omletu.

Chlorellę można również wypić po rozpuszczeniu w wodzie, ale nie poleca się tego sposobu na pierwszy raz. Łatwo można się zniechęcić.

Skutki uboczne chlorelli

Chlorella zazwyczaj jest dobrze tolerowana przez organizm, ale zdarzają się przypadki reakcji alergicznych, nadwrażliwości skóry na światło, wzdęć, biegunek czy uczucia "ciężkości". Rzadziej może także dojść do nasilenia zmian trądzikowych. Zwykle ten efekt zrzuca się na karb detoksykujących właściwości chlorelli, jednak w takiej sytuacji zawsze warto skonsultować się z dermatologiem.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka