Dieta na zaparcia

Dieta na zaparcia jest niezwykle skuteczna w zwalczaniu tej nieprzyjemnej dolegliwości. Dieta przy zaparciach nie jest szczególnie wymagająca – wystarczy wprowadzić kilka zmian do swojego sposobu odżywiania, by jelita zaczęły lepiej pracować. Jeśli często cierpisz na zaparcia, zadbaj o to, by w twojej diecie nie zabrakło błonnika. Ogranicz także spożycie wysoko przetworzonych produktów spożywczych. Dieta w zaparciach będzie jeszcze efektywniejsza, jeśli zmianom w jadłospisie będzie towarzyszyła wzmożona aktywność fizyczna.

Dieta na zaparciaDieta na zaparcia
Źródło zdjęć: © 123RF

Przyczyny zaparć

Najczęstsze przyczyny zaparć:

  • zbyt mała ilość błonnika w diecie,
  • brak ruchu,
  • przyjmowanie niektórych leków (np. leków przeciwbólowych, leków zobojętniających kwasy żołądkowe, zawierających glin i wapń, leków na nadciśnienie, leków na chorobę Parkinsona, leków przeciwskurczowych, antydepresantów, preparatów żelaza, leków moczopędnych),
  • spożywanie dużej ilości mleka,
  • zespół jelita drażliwego,
  • zmiany w stylu życia wynikające z ciąży, starzenia się, częstych podróży,
  • nadużywanie środków przeczyszczających,
  • częste powstrzymywanie oddawania stolca,
  • odwodnienie organizmu,
  • problemy z jelitem grubym lub odbytnicą,
  • niektóre schorzenia (np. udar).

Zalecenia dietetyczne przy zaparciach

Treść pokarmowa przesuwa się przez jelito cienkie i grube dzięki ruchom perystaltycznym, które mogą stać się mniej intensywne, co powoduje powstawanie zaparć. Receptą na poprawę perystaltyki jest błonnik pokarmowy, czyli włókno, które mimo iż nie jest wchłaniane przez nasz organizm, w jelitach wchłania wodę. Niedobór błonnika w diecie jest najczęstszą przyczyną zaparć. Problem ten często towarzyszy dietom bogatym w tłuszcze, mięso i nabiał. Dzienne spożycie błonnika powinno wynosić od 20 do 40 g, podczas gdy przeciętny Polak spożywa go w ilości około 10 g. Źródłem błonnika są warzywa, owoce i produkty pełnoziarniste – pieczywo graham, żytnie, ryż brązowy, płatki owsiane, otręby.

Produkty na zdrowe jelita

Kolejnym skutecznym sposobem na pozbycie się zaparć jest nawadnianie organizmu. Sucha treść pokarmowa nie jest wydajnie przesuwana, dlatego warto jak najczęściej sięgać po wodę mineralną lub inne napoje (herbatka owocowa, ziołowa, soki owocowe lub warzywne). Z kolei duże ilości kawy, napojów typu cola czy alkoholu prowadzą do odwodnienia organizmu, co pogarsza problem zaparć.

Przy zaparciach warto zwiększać spożycie takich produktów, jak:

  • warzywa – brokuły, kapusta, papryka, warzywa strączkowe, brukselka, szparagi, marchewka i wiele innych;
  • owoce – między innymi jabłka, gruszki, winogrona, świeże jagody, truskawki, maliny, jeżyny;
  • produkty pełnoziarniste – brązowy ryż, ciemne pieczywo, kasza gryczana, kasza jęczmienna, ciemne makarony, płatki owsiane.

Dieta bogata w powyższe produkty nie tylko wyleczy z zaparć, ale pomoże również w zapobieganiu im. Z kolei unikać należy takich produktów, jak:

  • tłuste mięso – wieprzowina, kaczka,
  • tłuste i wędzone ryby,
  • produkty garmażeryjne,
  • białe pieczywo,
  • ser żółty,
  • kakao,
  • makaron pszenny,
  • czekolada,
  • słodycze,
  • biały ryż,
  • potrawy smażone,
  • typu fast food.

Sposoby na zaparcia

Istnieją pewne domowe sposoby na zaparcia, które mogą stać się alternatywą dla preparatów farmakologicznych. Polegają one na spożywaniu:

  • siemienia lnianego – na zaparcia polecane są zmielone ziarna, które chłoną wodę i tworzą luźną masę - należy codziennie przed snem wypijać napar z ziarenek siemienia lnianego wraz z ziarenkami przez okres około dwóch tygodni;
  • oleju rycynowego – może powodować podrażnienie i przekrwienie jelita grubego, dlatego obecnie jest rzadko stosowany;
  • otrębów – mogą być dodawane jako składnik wielu potraw, między innymi deserów;
  • suszonych śliwek, fig, rodzynek i moreli – są dobrym sposobem na zaparcia, zawierają duże ilości witamin i minerałów, są doskonałą przekąską, którą należy spożywać w ciągu dnia;
  • jogurtów naturalnych zawierających bakterie probiotyczne, których aktywność w jelitach zwiększa perystaltykę jelit;
  • surówek i sałatek z dodatkiem nasion słonecznika, w ilości około 4 łyżek stołowych;
  • wypijać na czczo pół szklanki wody z łyżką miodu, wówczas w jelitach rozpocznie się proces fermentacyjny, który ułatwia wypróżnianie.

Jeśli zaparcia pojawiają się podczas wyjazdów do rodzinny lub na wakacje, warto na kilka dni przed oraz w trakcie wyjazdu przyjmować preparaty zawierające żywe kultury bakterii, które dostępne są w aptece.

Leczenie zaparć nie jest łatwe, nie powinno się również nadużywać preparatów farmakologicznych (tabletek przeczyszczających), gdyż wywołują one "rozleniwienie" się jelit, co powoduje przyjmowanie coraz to większych dawek tych preparatów. Skuteczność w walce zaparciami dają stosowanie odpowiedniej diety oraz zwiększenie aktywności fizycznej.

Źródła

  1. National Center for Health Statistics. Dietary Intake of Macronutrients, Micronutrients and Other Dietary Constituents: United States, 1988–94, Vital and Health Statistics, Series 11, Number 245, July 2002.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka