Dieta oczyszczająca – tydzień czwarty
1. Poniedziałek
Śniadanie: jajko na miękko, pół papryki czerwonej.
Drugie śniadanie: 2 brzoskwinie.
Obiad: ratatouille – 4 duże łyżki.
Przepis:
- dwie małe cukinie;
- jeden mały bakłażan;
- dwie nieduże papryki (mogą być różnokolorowe);
- kilka pomidorów;
- jedna mała cebula;
- trzy ząbki czosnku;
- oliwa z oliwek – kilka łyżek;
- tymianek i mieszanka ziół prowansalskich;
- sól i pieprz do smaku.
Wykonanie:
Wszystkie warzywa pokroić w niezbyt dużą kostkę. Pomidory najlepiej wcześniej sparzyć i obrać, a następnie pozbawić gniazd nasiennych. Jeżeli nie lubisz warzyw ze skórą, możesz obrać również cukinię i bakłażana.
W garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę i podsmażyć po kolei warzywa, zaczynając od najtwardszego – najpierw w garnku ląduje papryka.
Po kilku minutach dodać cebulę i czosnek. Kiedy cebula się zeszkli, dodać cukinię, pomidory, bakłażana oraz przyprawy: dwie łyżki ziół prowansalskich, łyżeczkę tymianku, a także sól i pieprz do smaku.
Wymieszać dokładnie, a następnie przykryć garnek i dusić na wolnym ogniu przez 15-20 minut do czasu, aż warzywa będą miękkie.
Podwieczorek: 5 surowych średniej wielkości marchewek.
Kolacja: pół grahamki, pół makreli wędzonej (ok. 125 g), papryka czerwona (połowa).
2. Wtorek
Śniadanie: kubek kakao, pół grahamki, plasterek żółtego sera, pomidor.
Drugie śniadanie: jabłko, 5 śliwek.
Obiad: połowa ugotowanej piersi z kurczaka, pół szklanki ugotowanego pełnoziarnistego makaronu z sosem pomidorowym.
Sos: pokroić 3 pomidory, wrzucić je na patelnię z łyżką oleju z cebulką, poczekać, aż wyparuje woda i sos się zredukuje, dorzucić zioła. Można dodać także zieloną paprykę.
Podwieczorek: jogurt naturalny 150 g.
Kolacja: 3 łyżki sałatki jarzynowej, pół grahamki.
3. Środa
Śniadanie: 200 ml kaszy jaglanej na mleku, pół banana.
Drugie śniadanie: pół banana, 5 śliwek, kostka gorzkiej czekolady.
Obiad: 3 pierogi z kapustą i grzybami.
Podwieczorek: sałatka (ogórek zielony gruntowy, pół jajka na twardo, łyżeczka natki pietruszki, łyżka fasoli czerwonej; wymieszać wszystkie składniki i doprawić ulubionymi przyprawami).
Kolacja: grahamka, plaster wędliny, pół jajka, pół papryki.
4. Czwartek
Śniadanie: omlet z jednego jaja z garścią szpinaku.
Drugie śniadanie: jogurt naturalny 180 g, 2 nektarynki.
Obiad: 200 g spaghetti.
Podwieczorek: obrać małą cukinię, dodać sól i pieprz, obtoczyć w jajku i bułce tartej z sezamem, smażyć 2-3 minuty z każdej strony.
Kolacja: grahamka, 2 śledzie z pomidorami.
5. Piątek
Śniadanie: 4 łyżki owsianki ze śliwkami, 200 ml mleka roślinnego.
Drugie śniadanie: drożdżówka ze sprawdzonej piekarni, gruszka.
Obiad: pieczona w ziołach i śmietanie ryba 150 g, pół szklanki ugotowanej kaszy gryczanej, surówka z pora 100 g.
Podwieczorek: pół brokuła z bułką tartą.
Kolacja: grahamka, plaster wędliny, 3 ogórki świeże.
6. Sobota
Śniadanie: omlet z dwóch jaj z miodem.
Drugie śniadanie: jabłko, gruszka, brzoskwinia.
Obiad: 250 g fasolki po bretońsku.
Podwieczorek: jogurt naturalny 180 g, pół kalarepy.
Kolacja: grahamka, plaster sera żółtego, pół kalarepy.
7. Niedziela
Śniadanie: 200 ml kawy zbożowej z mlekiem, pół grahamki z jajkiem gotowanym na twardo, pół papryki czerwonej.
Drugie śniadanie: jogurt naturalny 100 g, mały banan.
Obiad: 2 gotowane podudzia z kurczaka, 2 ziemniaki, 5 łyżek buraków gotowanych, tartych.
Podwieczorek: 4 świeże ogórki.
Kolacja: pół grahamki, 2 śledzie z octu.