Dieta planetarna – na czym polega i po co ją stosować?

Dieta planetarna ma trzy cele: osiągnięcie zrównoważonego wpływu na środowisko podczas produkcji żywności, wyżywienie globalnej populacji oraz zmniejszenie ogólnoświatowej liczby zgonów spowodowanych niewłaściwą dietą. Jest ważna nie tylko ze względów ekologicznych i ekonomicznych, ale i zdrowotnych. Jakie są jej założenia? Jak wygląda zalecany jadłospis?

Dieta planetarna to dieta przyjazna planecie i ludziom.Dieta planetarna to dieta przyjazna planecie i ludziom.
Źródło zdjęć: © adobestock

Co to jest dieta planetarna?

Dieta planetarna (Planetary health diet) to dieta przyjazna planecie, środowisku i ludziom. Jest rozwiązaniem zaproponowanym przez naukowców wchodzących w skład komisji The EAT - Lancet Commission on Food, Planet, Health. Jej celem jest zapobieganie negatywnym konsekwencjom realizowanego systemu produkcji żywności, który jest niekorzystny dla klimatu i ma katastrofalne skutki.

Planetary health diet to efekt pracy 37 ekspertów z 16 krajów specjalistów. Ich raport, w którym zaakcentowano potrzebę natychmiastowej zmiany światowego systemu produkcji żywności, ukazał się w 2019 roku w czasopiśmie „The Lancet”.

Po co stosować dietę planetarną?

Dieta planetarna jest przyjazna i konsumentom, i planecie. Ma duże znaczenie ekologiczne i ekonomiczne, ale i zdrowotne. Oznacza zdrowy i racjonalny sposób żywienia. Jest zasobna w produkty pochodzenia roślinnego, a co za tym idzie także:

  • witaminy antyoksydacyjne,
  • minerały,
  • błonnik pokarmowy,
  • polifenole,
  • karotenoidy.

Składniki te mają pozytywny wpływ na zdrowie, kondycję i samopoczucie, ale i obniżają ryzyko chorób, także dietozależnych, takich jak cukrzyca, insulinooporność, nadciśnienie, otyłość, zespół metaboliczny.

Tym samym dieta planetarna to element profilaktyki chorób sercowo-naczyniowych, neurodegeneracyjnych oraz nowotworowych. Ale to nie wszystko.

Ten sposób żywienia pozwala na osiągnięcie zrównoważonego wpływu na środowisko podczas produkcji żywności, a także ograniczenie nadmiernej konsumpcji w krajach wysoko rozwiniętych i walkę z niedożywieniem w krajach ubogich. Należy pamiętać, że na świecie żyje 150 milionów niedożywionych dzieci, a wiele z nich głoduje z powodu ograniczonego dostępu do żywności.

Założenia diety planetarnej

Dieta planetarna ma dwa główne założenia. Po pierwsze codzienna racja pokarmowa powinna składać się z różnorodnych produktów roślinnych: warzyw i owoców, nasion roślin strączkowych, ale także produktów zbożowych i orzechów.

Po drugie trzeba zdecydowanie ograniczyć spożycie czerwonego mięsa, podrobów i wędlin, a także żywności wysokoprzetworzonej oraz cukrów dodanych. Podkreśla się także potrzebę i konieczność włączenia do jadłospisu produktów lokalnych i sezonowych.

Dietę opracowano z myślą o dorosłych, młodzieży i dzieciach, które ukończyły 2. rok życia. Niemniej przy jej wprowadzaniu orz ustalaniu ilości i rodzaju produktów żywnościowych trzeba wziąć pod uwagę takie czynniki jak płeć, wiek, masę ciała, poziom aktywności fizycznej, stan fizjologiczny i choroby towarzyszące.

Dieta planetarna - jadłospis

W diecie planetarnej ujęto konkretne grupy produktów, a i zaproponowano ilości poszczególnych artykułów żywnościowych (w odniesieniu do dziennego zapotrzebowania energetycznego na poziomie 2500 kcal).

Zdrowa dieta planetarna zapewnia optymalną ilość energii, oferuje dużą różnorodność produktów pochodzenia roślinnego i jest uboga w pokarmy odzwierzęce. Co to znaczy?

Podstawę diety planetarnej stanowią pełnoziarniste produkty zbożowe, takie jak: ryż brązowy, makarony razowe, pieczywo z mąki z pełnego przemiału, grube kasze, płatki pełnoziarniste. Dozwolone jest spożycie około 230 g tych produktów dziennie.

Warzywa i owoce należy spożywać w ilości 300–600 g/dobę (przy czym powinny dominować warzywa). Warzywa skrobiowe, takie jak ziemniaki, bataty, warzywa dyniowe są dozwolone w ilości 50–100 g/dobę.

Źródłem białka w diecie planetarnej są produkty pochodzenia roślinnego, takie jak rośliny strączkowe (ciecierzyca, fasola, soja, soczewica) w ilości 75–100 g/dzień.

Dozwolone jest umiarkowane spożycie drobiu oraz jaj. Zaleca się wprowadzenie do jadłospisu ryb i owoców morza. Spożycie mleka i produktów mlecznych powinno wynosić około 250 g/dzień.

Jeśli chodzi o tłuszcze, te powinny być pochodzenia roślinnego. W diecie powinien być obecny olej rzepakowy, oliwa z oliwek, olej słonecznikowy. Ich zalecane spożycie wynosi średnio 40 g/dzień. Wskazane jest także jedzenie orzechów w ilości 50–70 g/ dziennie.

Należy przy tym znacznie ograniczać zarówno tłuszcze nasycone (nie należy przekraczać ilości 11 g/dobę), jak i mięso czerwone oraz jego przetwory.

Maksymalne zalecane spożycie tych produktów wynosi 75–100 g/tydzień. Trzeba także unikać cukrów dodanych w diecie. Najlepszym rozwiązaniem jest ich wyeliminowanie, ostatecznie ograniczenie do 31 g/dobę.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka