Dieta po 40 

Dieta po 40 jest to dieta skierowana do pań z nadwagą lub otyłością w okresie menopauzy. Mogą ją też stosować mężczyźni mało i średnio aktywni – nie muszą zmieniać proporcji posiłku. Jeśli jednak mężczyzna jest bardziej aktywny, powinien podwoić porcję podwieczorku. Dieta dostarcza dziennie 1200 kcal i trwa 7 dni. Dieta nie jest polecana dzieciom, młodzieży ani kobietom w ciąży lub karmiącym piersią. Proponowany system żywieniowy zawiera duże ilości fitoestrogenów, antyoksydantów, wapnia.

Dieta po 40Dieta po 40
Źródło zdjęć: © 123RF

Zasady diety po 40

Ta dieta dla kobiety dostarcza dziennie 1200 kcal i trwa 7 dni. Jej rezultaty są widoczne po dłuższym okresie jej stosowania. Nie powinno się jednak prowadzić tego sposobu żywienia dłużej niż 2-3 miesiące. Należy skontaktować się z dietetykiem, jeśli ktoś chce ją powtarzać częściej lub przez dłuższy czas. W ciągu tygodnia dieta odchudzająca pozwala schudnąć o 0,5-0,75 kg. Zaleca się, aby podczas stosowania tej diety pić 8-10 szklanek płynów niesłodzonych, najlepiej wody mineralnej. Ta skuteczna dieta odchudzająca jest szczególnie korzystna dla kobiet w wieku okołomenopauzalnym, które próbują zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Jest ona zalecana dla kobiet w tym wieku, gdyż zawiera roślinne hormony – fitoestrogeny, które pomagają poradzić sobie z trudnym okresem menopauzy.

Czytaj więcej

Jadłospis diety po 40

Dzień 1:

  • Śniadanie: Maślanka z muesli i borówkami: szklanka maślanki (250 g), 4 łyżki muesli z suszonymi owocami (40 g), filiżanka borówek amerykańskich (140 g).
  • Drugie śniadanie: Kanapki z pieczonym kurczakiem: 2 kromki pieczywa chrupkiego (20 g), 3 plasterki pieczonego kurczaka (50 g), ½ małego ogórka (50 g), 1/3 małej papryki (50 g), liście sałaty.
  • Obiad: Zapiekanka sojowa z warzywami: 1/4 szklanki suchych nasion soi (50 g – masa przed ugotowaniem), jajko ugotowane na twardo, 3 plasterki szynki drobiowej (60 g), łyżka przecieru pomidorowego (20 g), kilka łyżek bulionu, 1–2 ząbki czosnku, pół łyżeczki oliwy z oliwek, zielenina, ulubione przyprawy, 2 małe pomidory (200 g). Soję ugotuj do miękkości i odcedź. Jajko posiekaj w kostkę, a szynkę pokrój w kwadraty. Przygotowane składniki wymieszaj ze sobą, dodaj bulion, przecier, oliwę, czosnek, zieleninę, a następnie dopraw. Przygotowaną masę przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz przykrytą w temp. ok. 160 st. C mniej więcej przez 15 minut. Podawaj z kawałkami pomidorów.
  • Podwieczorek: Duża gruszka (180 g), małe jabłko (100 g).
  • Kolacja: Jogurt z warzywami: szklanka chudego jogurtu naturalnego (250 g), półmisek chrupiących warzyw: 2 średnie marchewki (200 g),pół średniej papryki (100 g), łodyga selera naciowego (50 g).

Dzień 2:

  • Śniadanie: Ryż na mleku z duszonymi jabłkami i rodzynkami, 1,5 szklanki mleka 0,5-proc. (330 g), 1/3 opakowania ryżu brązowego (35 g – masa przed ugotowaniem), jabłko (100 g), łyżka rodzynek (15 g), cynamon. Ryż ugotuj na mleku. Jabłko zetrzyj na tarce, podduś w małej ilości wody i dopraw cynamonem. Następnie dodaj je do ugotowanego ryżu. Podawaj posypane rodzynkami.
  • Drugie śniadanie: Kanapka z twarogiem i rzodkiewkami: kromka chleba razowego z soją (30 g), 1/4 kostki chudego twarogu (50 g), 5 dużych rzodkiewek (100 g), liście sałaty.
  • Obiad: Łosoś pieczony: 100 g filetu z łososia, sok z cytryny, ulubione przyprawy. Sałatka ze szpinakiem i pomidorami: pęczek świeżego szpinaku (150 g – można użyć tyle samo szpinaku mrożonego), 2 małe pomidory (200 g), łyżeczka oliwy z oliwek, przyprawy, zielenina, sok z cytryny, 1/3 opakowania kaszy gryczanej (35 g – masa przed ugotowaniem). Łososia skrop sokiem z cytryny i odstaw w chłodne miejsce na kilkanaście minut. Następnie posyp go przyprawami, zawiń w folię i piecz w temp. ok. 180–200 st. C przez ok. 20 minut. Szpinak porwij na małe kawałki, dodaj pokrojone w kostkę pomidory, oliwę, zieleninę i dopraw, jak lubisz. Danie podawaj z ugotowaną kaszą.
  • Podwieczorek: Duża pomarańcza (300 g bez skórki).
  • Kolacja: Sałatka z dwóch rodzajów fasolki i kaparów: ugotowana zielona fasolka szparagowa (150 g), pół puszki czerwonej lub białej fasolki (110 g), pół małej papryki czerwonej (75 g), 2 ogórki konserwowe (100 g), łyżeczka oliwy z oliwek, kilka kaparów, pieprz, zielenina.

Dzień 3:

  • Śniadanie: Sojowy poranek z muesli i brzoskwiniami: szklanka napoju sojowego naturalnego z wapniem (250 g), 4 łyżki muesli z rodzynkami i orzechami (40 g), duża brzoskwinia (180 g).
  • Drugie śniadanie: Kanapka z szynką: 2 kromki pieczywa chrupkiego (20 g), 2 plasterki szynki drobiowej (40 g), mały ogórek (100 g), liście sałaty.
  • Obiad: Zupa krem z pomidorów i soczewicy: 70 g suchych nasion soczewicy, 1/3 puszki pomidorów (130 g), 2 małe ziemniaki (140 g bez skórki), cebulka (50 g), łyżeczka oliwy z oliwek, 300 ml bulionu, 1–2 ząbki czosnku, zielenina, ulubione przyprawy. Cebulkę posiekaj drobno i obsmaż na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu. Do gorącego bulionu wrzuć soczewicę, kawałki ziemniaków, cebulki i gotuj do miękkości. Dodaj pomidory, czosnek, zieleninę.
  • Podwieczorek: Mały banan (100 g – masa bez skórki), 2 suszone śliwki (12 g).
  • Kolacja: Eskalopki cielęce z warzywami: 100 g chudej cielęciny, kilka łyżek bulionu, zielenina, ulubione przyprawy, duży brokuł (250 g), pół średniej papryki (100 g).

Dzień 4:

  • Śniadanie: Kasza manna na mleku z malinami: 1,5 szklanki chudego mleka 0,5-proc. (330 g), 3 płaskie łyżki kaszy manny (45 g – masa suchej), szklanka malin (160 g).
  • Drugie śniadanie: Kanapka z pastą serową: pół małej grahamki (25 g), pasta serowa: łyżka startego sera żółtego (20 g), łyżeczka serka naturalnego 3 proc. tł. (15 g), zielenina, ulubione przyprawy, 1/3 małej papryki (50 g), liście sałaty.
  • Obiad: Gulasz cielęcy: 100 g chudej cielęciny, przyprawy, pół średniej papryki (100 g), mały pomidor (100 g), mała cebula (50 g), 1/3 szklanki soku pomidorowego (80 g), łyżeczka oliwy z oliwek, zielenina. Surówka z kapusty pekińskiej: 2–3 liście kapusty pekińskiej, duży pomidor (200 g), 1/3 pora (30 g), pół małej papryki (50 g), przyprawy, pół małego jogurtu naturalnego (75 g), 1/3 opakowania kaszy jaglanej (35 g – masa suchej), czosnek, zielenina. Cielęcinę pokrój na paseczki i obsmaż na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu. Warzywa podziel na małe kawałki, dodaj do mięsa i podduś. Dodaj sok, oliwę, zieleninę i dopraw, jak lubisz. Kapustę poszatkuj, dodaj kawałki pozostałych warzyw, jogurt, zieleninę i dopraw. Danie podawaj z ugotowaną kaszą.
  • Podwieczorek: Kawałek mango (180 g – bez odpadków).
  • Kolacja: Sałatka z kiełkami sojowymi i jajkiem: kilka liści sałaty lodowej, jajko na twardo, 3 plasterki szynki drobiowej (60 g), pół średniej papryki (100 g), mały ogórek (100 g), pół małego jogurtu naturalnego (75 g), czosnek, zielenina, przyprawy.

Dzień 5:

  • Śniadanie: Twarożek z truskawkami: opakowanie lekkiego serka ziarnistego (150 g), szklanka truskawek (200 g), 6–8 sztuk migdałów (7 g), 2 łyżki zarodków pszennych (12 g), 2 kromki pieczywa chrupkiego (20 g).
  • Drugie śniadanie: Kanapka z pasztetem i ogórkiem kwaszonym: cienka kromka chleba razowego z soją (30 g), plasterek chudego pasztetu drobiowego (20 g), 2 średnie ogórki kwaszone (100 g), liście sałaty.
  • Obiad: Zsiadłe mleko z ziemniakami i koperkiem: szklanka chudego zsiadłego mleka (250 g), 2 małe ziemniaki (140 g po obraniu), koperek. Jajka sadzone z fasolką: 2 jajka, 1,5 pęczka fasolki szparagowej (220 g), duży pomidor (200 g).
  • Podwieczorek: 2 średnie jabłka (300 g).
  • Kolacja: Panga pieczona z ziołami: 100 g fileta z pangi lub innej chudej ryby, sok z cytryny, zielenina, przyprawy. Sałatka z trzech rodzajów warzyw: mała róża kalafiora i brokułu (po 100 g), pomidor (20 g), plaster sera feta light (25 g), sok z cytryny, zielenina, przyprawy. Rybę skrop sokiem z cytryny. Odstaw w chłodne miejsce na kilkanaście minut. Następnie posyp ją przyprawami, zawiń w folię i piecz w temp. ok. 180–200 st. C mniej więcej przez 25 minut. Kalafior i brokuł ugotuj na parze lub w małej ilości wody na półtwardo. Warzywa wymieszaj z kawałkami pomidora, pokruszoną fetą i dopraw tak, jak lubisz.

Dzień 6:

  • Śniadanie: Muesli z jogurtem: szklanka chudego jogurtu naturalnego (250 g), 4 łyżki musli (40 g), 2 orzechy włoskie (8 g), mandarynka (90 g).
  • Drugie śniadanie: Jajko z pieczywem i rzodkiewkami: 2 kromki pieczywa chrupkiego (20 g), jajko ugotowane na miękko, 5 dużych rzodkiewek (100 g), kilkanaście sztuk kiełków sojowych.
  • Obiad: Makaron z tuńczykiem i kaparami: 16–18 sztuk makaronu świderki lub penne (35 g – masa suchego), puszka tuńczyka w sosie własnym (130 g), 1/3 opakowania serka 3 proc. tł. (50 g), kilka sztuk kaparów, zielenina, sok z cytryny, przyprawy. Surówka z selera i marchewki: szklanka startego selera korzeniowego (160 g), średnia marchewka (100 g), 1/3 małego jogurtu naturalnego (50 g), zielenina, przyprawy, sok z cytryny.
  • Podwieczorek: 2 duże kiwi (240 g).
  • Kolacja: Sałatka z grillowanym kurczakiem i awokado: 3 liście kapusty pekińskiej, 100 g piersi kurczaka, 1/5 szklanki pokrojonego awokado (40 g), 1/2 małej papryki (75 g), mały ogórek (100 g), 1/2 opakowania jogurtu naturalnego (75 g), sok z cytryny, zielenina, ulubione przyprawy. Kurczaka posyp przyprawami, zgrilluj na złoty kolor i pokrój w kostkę. Kapustę drobno posiekaj. Warzywa podziel na mniejsze cząstki. Składniki wymieszaj, dodaj jogurt, zieleninę i dopraw.

Dzień 7

  • Śniadanie: Owsianka z jeżynami: 1,5 szklanki chudego mleka 0,5  proc. tł. (330 g), 4 łyżki płatków owsianych (40 g), filiżanka jeżyn (150 g).
  • Drugie śniadanie: Kanapka z twarożkiem i kiełkami soi: cienka kromka chleba pełnoziarnistego (30 g), plasterek chudego twarogu (30 g), pół średniej papryki (100 g), kilka sztuk kiełków soi.
  • Obiad: Papryka faszerowana ryżem i warzywami: duża papryka (250 g), 2 łyżki ryżu brązowego (30 g – masa suchego), mała cebula (50 g), kilka łyżek bulionu, oliwa z oliwek – 1 łyżeczka, 2 łyżki startego parmezanu (25 g), zielenina, ulubione przyprawy, fasolka szparagowa (220 g).
  • Podwieczorek: 6 śliwek węgierek (250 g).
  • Kolacja: Zrazy wołowe: 100 g chudej wołowiny, pół małego kwaszonego ogórka (25 g), paseczek papryki czerwonej (15 g), 1/3 małej cebuli (15 g), łyżeczka musztardy (10 g), kilka łyżek bulionu, zielenina, ulubione przyprawy, liść laurowy. Surówka z kwaszonej kapusty i marchewki: szklanka kapusty kwaszonej (250 g), 2 małe marchewki (100 g), sok z cytryny, zielenina, ulubione przyprawy. Wołowinę rozbij na cienki plaster, posyp przyprawami i posmaruj musztardą. Na końcu plastra ułóż paseczki papryki, ogórka, kawałki cebuli i zwiń ściśle. Przygotowany zraz duś do miękkości w bulionie z dodatkiem przypraw. Kapustę wymieszaj ze startą marchewką, dodaj sok z cytryny, zieleninę i dopraw.

Dieta po 40 roku życia może bardzo pomóc kobietom, które w okresie meopauzy przytyły i nie mogą sobie poradzić z nadmiarową wagą. Obniżona waga pozytywnie wpłynie na zdrowie, pod warunkiem, że ta dieta dla kobiet będzie stosowana zgodnie z zaleceniami i rozsądnie.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka