- mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Artykuł zweryfikowany przez eksperta
Dieta po 50. roku życia – tych błędów nie popełniaj
Menopauza to ciężki okres w życiu każdej kobiety. Organizm przechodzi poważne zmiany, które rzutują na niemal każdy aspekt życia codziennego. Co gorsza zmianom wewnętrznym bardzo często towarzyszą te zewnętrzne – chodzi oczywiście o przyrost wagi. Na szczęście z tym ostatnim nie musimy się godzić, ponieważ powoduje go nie tylko zmniejszenie natężenia estrogenu i wolniejszy metabolizm, lecz również dieta, na którą mamy wpływ. Dr Bethany Barone Gibbs, epidemiolog z University of Pittsburgh, przestrzega przed błędami żywieniowymi, które w połączeniu z menopauzą, wpływają niekorzystnie na wagę. Oto pięć z nich.
Lampka wina do kolacji
Lampka wina to pojęcie względne. Zgodnie z panującym przekonaniem właśnie taka dzienna dawka ma korzystny wpływ na zdrowie. Gdybyśmy jednak chcieli posłużyć się jednostką bardziej precyzyjną, sugerowana ilość wynosi około 120 gramów, co stanowi około połowę pojemności naczynia.
Nadmierna ilość cukru
Cukier jest szkodliwy dla zdrowia niezależnie od wieku. Hormonalne wahania towarzyszące menopauzie pogarszają sprawę jeszcze bardziej, gdyż ciało nie radzi sobie już tak dobrze z utrzymaniem stabilnego poziomu cukru we krwi. Jednak nie jest konieczne całkowite wyłączenie cukrów z diety, co mogłoby być bardzo trudne. Najlepiej zastąpić go fruktozą, której doskonałym źródłem są owoce.
Nadmiar wapnia
Łączenie zdrowej diety z dużą ilością suplementów zawierających wapń jest często popełnianym błędem. Działanie to ma na celu uzupełnienie brakującego pierwiastka, gdyż po menopauzie zmniejsza się gęstość kości. Przedawkowanie wapnia może jednak wiązać się z problemami zdrowotnymi, np. zatwardzeniem czy kamieniami nerkowymi.
Zbyt częste lub rzadkie posiłki
Nie ma uniwersalnej zasady co do preferowanej częstości spożywania posiłków w okresie po menopauzie. W niektórych przypadkach sprawdza się większa liczba niewielkich posiłków w ciągu dnia, w innych trzy główne dania zdają egzamin. Najważniejsze jest jednak trzymanie się wybranych ustaleń z dnia na dzień, co wspomoże przyswajanie pożywienia.
Niedobór wody
Odpowiednie nawadnianie organizmu jest kluczowe również w okresie po menopauzie. Zalecana dawka wynosi około 2 l dzienne. Woda jest niezwykle ważna do prawidłowej przemiany materii. Jeśli zatem zlekceważysz ten aspekt diety, najprawdopodobniej uzupełnisz braki sięgając po przekąski, czego skutki są łatwe do przewidzenia.