Dieta przy anemii
Anemia spowodowana niedoborem żelaza jest najczęściej diagnozowanym rodzajem anemii. W leczeniu, oprócz syntetycznych preparatów, może pomóc specjalna dieta. W takim przypadku należy wzbogacić swój jadłospis w produkty bogate w żelazo. Najlepiej spożywać mięso, ponieważ jest ono źródłem łatwo przyswajalnego żelaza hemowego, z kolei żelazo niehemowe znajdziemy w warzywach. Co zatem jeść, by podnieść poziom żelaza i hemoglobiny we krwi?
Permanentne zmęczenie, zaburzenia koncentracji, rozdrażnienie, szybkie męczenie się – to tylko niektóre z objawów anemii, która zbiera prawdziwe żniwo w dzisiejszym, pełnym pośpiechu świecie.
Wymogi codziennego życia sprawiły, iż nie mamy czasu zadbać o prawidłowy skład posiłków. Jemy w pośpiechu byle co, nie bacząc na wartość odżywczą spożywanych pokarmów. Brak w diecie składników takich jak: żelazo, kwas foliowy czy witamina B12 może doprowadzić do wystąpienia niedokrwistości na tle niedoborowym.
Organizm może manifestować wystąpienie anemii na wiele sposobów. Mogą pojawić się: zawroty głowy, osłabienie, problemy z pamięcią, ospałość. Wiele osób, których dotykają niedobory żelaza, skarży się na brak energii niezbędnej do zmagania się z trudami codziennego życia.
Charakterystyczne jest także szybkie wystąpienie zmęczenia, nawet przy podjęciu niewielkiej aktywności fizycznej. U kobiet mogą wystąpić zaburzenia miesiączkowania. U części osób widoczne są zajady w okolicy ust. W przypadku niedoborów witaminy B12 charakterystyczne są: biegunki, nękające nudności, pieczenie języka, który przyjmuje barwę ciemnoczerwoną. Podobne objawy obserwuje się w przypadku niedoborów kwasu foliowego.
Dietetycy alarmują – podstawą żywienia powinna być urozmaicona dieta, gdyż tylko taka może zapewnić realizację zapotrzebowania na wszystkie niezbędne składniki, w tym: żelazo, kwas foliowy czy witaminę B12. Dieta monotonna zwiększa ryzyko niedoborów pokarmowych. Niezadowoleni będą z pewnością miłośnicy herbaty, gdyż mamy dla nich złą wiadomość – taniny zawarte w herbacie przyczyniają się do pogorszenia wchłaniania żelaza w przewodzie pokarmowym. Osoby ze skłonnością do anemii powinny także unikać produktów obfitujących w szczawiany. Wśród źródeł pokarmowych szczawianów wymienia się: szczaw, rabarbar, czekoladę, kawę, herbatę czy buraki. Do produktów niezalecanych zaliczają się również: wędliny o wysokim stopniu przetworzenia, żywność typu instant, napoje typu cola. Zawarte w nich fosforany także zmniejszają przyswajalność żelaza.
Duże straty składników odżywczych związane są z nieprawidłową obróbką kulinarną. Produkty zbyt długo przechowywane, które poddano działaniu wysokich temperatur, łatwo tracą cenny kwas foliowy.
Lista produktów
Żelazo | Witamina B12 | Kwas foliowy |
---|---|---|
wątróbka, nerki, serce, kaszanka, krwiste befsztyki, drób, ryby, produkty pełnoziarniste, kakao, orzechy | wątróbka, mięso, żółtko, mleko | sałata, szpinak, brokuły, groszek zielony, suche nasiona roślin strączkowych, cytrusy |
Informacje zawarte w artykule nie zastąpią konsultacji lekarskiej. |