Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr Katarzyna Mazowska

Dieta przy anemii

Avatar placeholder
27.11.2018 13:33
Dieta przy anemii
Dieta przy anemii

Anemia spowodowana niedoborem żelaza jest najczęściej diagnozowanym rodzajem anemii. W leczeniu, oprócz syntetycznych preparatów, może pomóc specjalna dieta. W takim przypadku należy wzbogacić swój jadłospis w produkty bogate w żelazo. Najlepiej spożywać mięso, ponieważ jest ono źródłem łatwo przyswajalnego żelaza hemowego, z kolei żelazo niehemowe znajdziemy w warzywach. Co zatem jeść, by podnieść poziom żelaza i hemoglobiny we krwi?

Permanentne zmęczenie, zaburzenia koncentracji, rozdrażnienie, szybkie męczenie się – to tylko niektóre z objawów anemii, która zbiera prawdziwe żniwo w dzisiejszym, pełnym pośpiechu świecie.

Wymogi codziennego życia sprawiły, iż nie mamy czasu zadbać o prawidłowy skład posiłków. Jemy w pośpiechu byle co, nie bacząc na wartość odżywczą spożywanych pokarmów. Brak w diecie składników takich jak: żelazo, kwas foliowy czy witamina B12 może doprowadzić do wystąpienia niedokrwistości na tle niedoborowym.

Organizm może manifestować wystąpienie anemii na wiele sposobów. Mogą pojawić się: zawroty głowy, osłabienie, problemy z pamięcią, ospałość. Wiele osób, których dotykają niedobory żelaza, skarży się na brak energii niezbędnej do zmagania się z trudami codziennego życia.

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

Charakterystyczne jest także szybkie wystąpienie zmęczenia, nawet przy podjęciu niewielkiej aktywności fizycznej. U kobiet mogą wystąpić zaburzenia miesiączkowania. U części osób widoczne są zajady w okolicy ust. W przypadku niedoborów witaminy B12 charakterystyczne są: biegunki, nękające nudności, pieczenie języka, który przyjmuje barwę ciemnoczerwoną. Podobne objawy obserwuje się w przypadku niedoborów kwasu foliowego.

Dietetycy alarmują – podstawą żywienia powinna być urozmaicona dieta, gdyż tylko taka może zapewnić realizację zapotrzebowania na wszystkie niezbędne składniki, w tym: żelazo, kwas foliowy czy witaminę B12. Dieta monotonna zwiększa ryzyko niedoborów pokarmowych. Niezadowoleni będą z pewnością miłośnicy herbaty, gdyż mamy dla nich złą wiadomość – taniny zawarte w herbacie przyczyniają się do pogorszenia wchłaniania żelaza w przewodzie pokarmowym. Osoby ze skłonnością do anemii powinny także unikać produktów obfitujących w szczawiany. Wśród źródeł pokarmowych szczawianów wymienia się: szczaw, rabarbar, czekoladę, kawę, herbatę czy buraki. Do produktów niezalecanych zaliczają się również: wędliny o wysokim stopniu przetworzenia, żywność typu instant, napoje typu cola. Zawarte w nich fosforany także zmniejszają przyswajalność żelaza.

Duże straty składników odżywczych związane są z nieprawidłową obróbką kulinarną. Produkty zbyt długo przechowywane, które poddano działaniu wysokich temperatur, łatwo tracą cenny kwas foliowy.

Lista produktów

ŻelazoWitamina B12Kwas foliowy
wątróbka, nerki, serce, kaszanka, krwiste befsztyki, drób, ryby, produkty pełnoziarniste, kakao, orzechywątróbka, mięso, żółtko, mlekosałata, szpinak, brokuły, groszek zielony, suche nasiona roślin strączkowych, cytrusy
Informacje zawarte w artykule nie zastąpią konsultacji lekarskiej.
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze