Dieta rozdzielna - zasady, jadłospis, przepisy, zalety, wady
Dieta odchudzająca opierająca się na zasadzie niełączenia została ułożona przez doktora Williama Haya, który przyjął, że organizm nie może jednocześnie radzić sobie z białkiem i węglowodanami – do ich trawienia potrzebne są inne enzymy. Gdy są razem, nie są one dobrze trawione. Dlatego też nie należy ich łączyć. Według Haya, mieszanie tych grup powoduje nadmierne obciążenie układu trawiennego i jest przyczyną wielu chorób. Jako błędy żywieniowe traktuje on jedzenie zbyt małych ilości warzyw i owoców oraz słabą eliminację toksyn z organizmu. Dieta rozdzielna dostarcza organizmowi 1000 kcal dziennie. W ciągu dwóch tygodni jej stosowania można zrzucić około 2,5 kilograma.
1. Co to jest dieta rozdzielna?
Amerykański lekarz podzielił produkty na trzy grupy:
- neutralne, np. nasiona (słonecznik, orzechy), woda, oleje i oliwa, kawa i herbata, warzywa (wyłączając ziemniaki), soki warzywne i owocowe, miód i słodzik, wędzone na zimno mięso i ryby, zakwaszone produkty mleczne;
- białkowe, np. owoce (bez bananów), gotowane mięso, drób, ryby, sery zawierające mniej niż 50% tłuszczu, mleko, warzywa strączkowe, wędliny;
- węglowodanowe, np. ziemniaki, cukier, ciastka, pieczywo, makaron, ryż,kasze, suszone owoce, banany, kukurydza, muesli
W diecie rozdzielnej nie można więc jeść mięsa z ziemniakami ani ryżem, jedynie z warzywami, ani też pieczywa z mięsem. Można natomiast jeść ryż z warzywami, płatki z owocami itp. Możemy łączyć: białka z tłuszczami, a tłuszcze z węglowodanami.
Czytaj więcej
2. Zasady diety rozdzielnej
- jeść należy 5 posiłków w ciągu dnia – przy czym drugie śniadanie i podwieczorek muszą mieć mniej niż 100 kcal,
- owoce wskazane są na pusty żołądek lub jako przekąska,
- zakazane jest łączenie białek z węglowodanami,
- zarówno węglowodany, jak i białka można podawać tylko z produktami neutralnymi,
- pomiędzy posiłkami białkowymi i skrobiowymi powinno być 4 godziny przerwy;
- potrawy smażone i ostro przyprawione powinny być wyeliminowane, tak samo jak ciasta z owocami i kremami,
- każdy obiad i kolacja muszą zawierać przynajmniej jeden spalacz tłuszczu. Może to być karnityna, witamina C, żelazo, magnez, wapń, chrom lub jod,
- z jadłospisu należy wyłączyć: cukier, mocną herbatę, napoje gazowane, kawę, czekoladę, sól, białe pieczywo, wędliny, czerwone mięso, ciasta, alkohol pod każdą postacią, dania typu fast food, produkty w proszku.
3. Przykładowy jadłospis
- Dzień 1
Śniadanie: dwie duże łyżki serka wiejskiego, jajecznica na szynce z wiosenną sałatką, kabanos i sok z marchwi.
Drugie śniadanie: 150 g malin.
Obiad: naleśniki ze szpinakiem.
Podwieczorek: 1/4 arbuza.
Kolacja: dwa banany, garść suszonych śliwek.
- Dzień 2
Śniadanie: kabanos, dwie duże łyżki serka wiejskiego, sok z marchwi.
Drugie śniadanie: 1/4 melona.
Obiad: pierogi z jagodami.
Podwieczorek: 1 grejpfrut.
Kolacja: kromka pełnoziarnistego chleba z dżemem (z jak najmniejszą zawartością cukru).
- Dzień 3
Śniadanie: twarożek z rzodkiewkami.
Drugie śniadanie: 2 mandarynki.
Obiad: pieczona pierś kurczaka, gotowane na parze kalafior i brokuł.
Podwieczorek: 2 mandarynki.
Kolacja: cykoria z pastą rybną (70 g wędzonej makreli lub pstrąga) wymieszaj z 50 g chudego twarogu, 1 łyżką posiekanego szczypiorku, solą i pieprzem. Zrobioną pastą wypełnij liście małej główki cykorii.
- Dzień 4
Śniadanie: grahamka z pomidorem.
Drugie śniadanie: 3 plastry ananasa z puszki.
Obiad: makaron z sosem z oliwy z oliwek, bazylii, czosnku i orzeszków ziemnych lub pesto.
Podwieczorek: mała kiść winogron Kolacja: 1 porcja kurczaka z fenkułem.
- Dzień 5
Śniadanie: twarożek z pomidorem.
Drugie śniadanie: 2 jabłka.
Obiad: sałatka ziemniaczana.
Podwieczorek: 2 kiwi.
Kolacja: fasolka szparagowa polana odrobiną roztopionego masła.
- Dzień 6
Śniadanie: grzanki z pełnoziarnistego pieczywa z twarożkiem i miodem.
Drugie śniadanie: 1 pomarańcza.
Obiad: papryka nadziewana mięsem z marchewką i cebulą. Podwieczorek: morela.
Kolacja: sałatka śledziowa (jabłko, cebula, śmietana, śledzie).
- Dzień 7
Śniadanie: owsianka z bananami i miodem.
Drugie śniadanie: 1 brzoskwinia.
Obiad: ryż z warzywami.
Podwieczorek: pomarańcza.
Kolacja: pełnoziarniste spaghetti w sosie z brokułów.
4. Przepisy na zdrowe posiłki
4.1. Cykoria z pastą rybną
Składniki: Mała główka cykorii, 50 g chudego twarogu, 70 g wędzonej makreli lub pstrąga, 1 łyżka posiekanego szczypiorku, sól, pieprz.
Przygotowanie: Makrelę wymieszać z twarogiem, posiekanym szczypiorkiem, solą i pieprzem. Pastą wypełnić liście cykorii.
4.2. Kurczak z fenkułem
Składniki: 2 piersi kurczaka ze skrzydełkami, 1 bulwa fenkułu, 1 łyżeczka ziaren kopru włoskiego (fenkuł), 1 roztarty ząbek czosnku, 1 łyżka posiekanego świeżego oregano, świeżo zmielony czarny pieprz,, sól, 2 łyżeczki oliwy z oliwek (10 ml).
Przygotowanie: Nasiona fenkułu utłuc, wymieszać z czosnkiem, oregano, solą i pieprzem. Mieszanką natrzeć mięso z kurczaka, ułożyć w brytfannie. Bulwę fenkułu oczyścić i podzielić na 8 cząstek. Posmarować oliwą i dołożyć do mięsa. Piec 5 minut w 220 st.
5. Zalety i wady takiej diety
Zalety diety rozdzielnej:
- to, ile zjemy, zależy od nas,
- jest dobrze zbilansowana,
- można stosować przegryzki,
- dieta pozwala na zauważalny spadek wagi.
Wady diety rozdzielnej:
- dieta nie ma uzasadnienia naukowego,
- pojawiają się w niej sprzeczności, np. w niektórych pokarmach jest zarówno białko, jak i skrobia,
- nie jest łatwo stosować ją przez dłuższy czas,
- trzeba pamiętać o prawidłowym łączeniu potraw.
Dieta rozdzielna to dość skuteczny sposób na odchudzanie. Jest to dość skomplikowana dieta odchudzająca, ale warto ją wypróbować, gdyż może rzeczywiście wspomóc odchudzanie.