Trwa ładowanie...

Dieta rozdzielna - zasady, jadłospis, przepisy, zalety, wady

Dieta rozdzielna to niełączenie ze sobą niektórych produktów
Dieta rozdzielna to niełączenie ze sobą niektórych produktów (Zdjęcie autorstwa jorisamonen / CC0 1.0)

Dieta odchudzająca opierająca się na zasadzie niełączenia została ułożona przez doktora Williama Haya, który przyjął, że organizm nie może jednocześnie radzić sobie z białkiem i węglowodanami – do ich trawienia potrzebne są inne enzymy. Gdy są razem, nie są one dobrze trawione. Dlatego też nie należy ich łączyć. Według Haya, mieszanie tych grup powoduje nadmierne obciążenie układu trawiennego i jest przyczyną wielu chorób. Jako błędy żywieniowe traktuje on jedzenie zbyt małych ilości warzyw i owoców oraz słabą eliminację toksyn z organizmu. Dieta rozdzielna dostarcza organizmowi 1000 kcal dziennie. W ciągu dwóch tygodni jej stosowania można zrzucić około 2,5 kilograma.

spis treści

1. Co to jest dieta rozdzielna?

Amerykański lekarz podzielił produkty na trzy grupy:

  • neutralne, np. nasiona (słonecznik, orzechy), woda, oleje i oliwa, kawa i herbata, warzywa (wyłączając ziemniaki), soki warzywne i owocowe, miód i słodzik, wędzone na zimno mięso i ryby, zakwaszone produkty mleczne;
  • białkowe, np. owoce (bez bananów), gotowane mięso, drób, ryby, sery zawierające mniej niż 50% tłuszczu, mleko, warzywa strączkowe, wędliny;
  • węglowodanowe, np. ziemniaki, cukier, ciastka, pieczywo, makaron, ryż,kasze, suszone owoce, banany, kukurydza, muesli

W diecie rozdzielnej nie można więc jeść mięsa z ziemniakami ani ryżem, jedynie z warzywami, ani też pieczywa z mięsem. Można natomiast jeść ryż z warzywami, płatki z owocami itp. Możemy łączyć: białka z tłuszczami, a tłuszcze z węglowodanami.

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

Czytaj więcej

2. Zasady diety rozdzielnej

  • jeść należy 5 posiłków w ciągu dnia – przy czym drugie śniadanie i podwieczorek muszą mieć mniej niż 100 kcal,
  • owoce wskazane są na pusty żołądek lub jako przekąska,
  • zakazane jest łączenie białek z węglowodanami,
  • zarówno węglowodany, jak i białka można podawać tylko z produktami neutralnymi,
  • pomiędzy posiłkami białkowymi i skrobiowymi powinno być 4 godziny przerwy;
  • potrawy smażone i ostro przyprawione powinny być wyeliminowane, tak samo jak ciasta z owocami i kremami,
  • każdy obiad i kolacja muszą zawierać przynajmniej jeden spalacz tłuszczu. Może to być karnityna, witamina C, żelazo, magnez, wapń, chrom lub jod,
  • z jadłospisu należy wyłączyć: cukier, mocną herbatę, napoje gazowane, kawę, czekoladę, sól, białe pieczywo, wędliny, czerwone mięso, ciasta, alkohol pod każdą postacią, dania typu fast food, produkty w proszku.

3. Przykładowy jadłospis

  • Dzień 1

Śniadanie: dwie duże łyżki serka wiejskiego, jajecznica na szynce z wiosenną sałatką, kabanos i sok z marchwi.

Drugie śniadanie: 150 g malin.

Obiad: naleśniki ze szpinakiem.

Podwieczorek: 1/4 arbuza.

Kolacja: dwa banany, garść suszonych śliwek.

  • Dzień 2

Śniadanie: kabanos, dwie duże łyżki serka wiejskiego, sok z marchwi.

Drugie śniadanie: 1/4 melona.

Obiad: pierogi z jagodami.

Podwieczorek: 1 grejpfrut.

Kolacja: kromka pełnoziarnistego chleba z dżemem (z jak najmniejszą zawartością cukru).

  • Dzień 3

Śniadanie: twarożek z rzodkiewkami.

Drugie śniadanie: 2 mandarynki.

Obiad: pieczona pierś kurczaka, gotowane na parze kalafior i brokuł.

Podwieczorek: 2 mandarynki.

Kolacja: cykoria z pastą rybną (70 g wędzonej makreli lub pstrąga) wymieszaj z 50 g chudego twarogu, 1 łyżką posiekanego szczypiorku, solą i pieprzem. Zrobioną pastą wypełnij liście małej główki cykorii.

  • Dzień 4

Śniadanie: grahamka z pomidorem.

Drugie śniadanie: 3 plastry ananasa z puszki.

Obiad: makaron z sosem z oliwy z oliwek, bazylii, czosnku i orzeszków ziemnych lub pesto.

Podwieczorek: mała kiść winogron Kolacja: 1 porcja kurczaka z fenkułem.

  • Dzień 5

Śniadanie: twarożek z pomidorem.

Drugie śniadanie: 2 jabłka.

Obiad: sałatka ziemniaczana.

Podwieczorek: 2 kiwi.

Kolacja: fasolka szparagowa polana odrobiną roztopionego masła.

  • Dzień 6

Śniadanie: grzanki z pełnoziarnistego pieczywa z twarożkiem i miodem.

Drugie śniadanie: 1 pomarańcza.

Obiad: papryka nadziewana mięsem z marchewką i cebulą. Podwieczorek: morela.

Kolacja: sałatka śledziowa (jabłko, cebula, śmietana, śledzie).

  • Dzień 7

Śniadanie: owsianka z bananami i miodem.

Drugie śniadanie: 1 brzoskwinia.

Obiad: ryż z warzywami.

Podwieczorek: pomarańcza.

Kolacja: pełnoziarniste spaghetti w sosie z brokułów.

4. Przepisy na zdrowe posiłki

4.1. Cykoria z pastą rybną

Składniki: Mała główka cykorii, 50 g chudego twarogu, 70 g wędzonej makreli lub pstrąga, 1 łyżka posiekanego szczypiorku, sól, pieprz.

Przygotowanie: Makrelę wymieszać z twarogiem, posiekanym szczypiorkiem, solą i pieprzem. Pastą wypełnić liście cykorii.

4.2. Kurczak z fenkułem

Składniki: 2 piersi kurczaka ze skrzydełkami, 1 bulwa fenkułu, 1 łyżeczka ziaren kopru włoskiego (fenkuł), 1 roztarty ząbek czosnku, 1 łyżka posiekanego świeżego oregano, świeżo zmielony czarny pieprz,, sól, 2 łyżeczki oliwy z oliwek (10 ml).

Przygotowanie: Nasiona fenkułu utłuc, wymieszać z czosnkiem, oregano, solą i pieprzem. Mieszanką natrzeć mięso z kurczaka, ułożyć w brytfannie. Bulwę fenkułu oczyścić i podzielić na 8 cząstek. Posmarować oliwą i dołożyć do mięsa. Piec 5 minut w 220 st.

5. Zalety i wady takiej diety

Zalety diety rozdzielnej:

  • to, ile zjemy, zależy od nas,
  • jest dobrze zbilansowana,
  • można stosować przegryzki,
  • dieta pozwala na zauważalny spadek wagi.

Wady diety rozdzielnej:

  • dieta nie ma uzasadnienia naukowego,
  • pojawiają się w niej sprzeczności, np. w niektórych pokarmach jest zarówno białko, jak i skrobia,
  • nie jest łatwo stosować ją przez dłuższy czas,
  • trzeba pamiętać o prawidłowym łączeniu potraw.

Dieta rozdzielna to dość skuteczny sposób na odchudzanie. Jest to dość skomplikowana dieta odchudzająca, ale warto ją wypróbować, gdyż może rzeczywiście wspomóc odchudzanie.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze