Dieta vs rak – poznaj produkty, które są sprzymierzeńcami w walce z nowotworem
Czy wiesz, że istnieją produkty, które w naturalny sposób chronią przed nowotworami? Większość z nich jest łatwo dostępna w ciągu całego roku. Dowiedz się, co warto jeść, aby cieszyć się dobrym zdrowiem!
Brokuły
Do produktów, które pomagają walczyć z nowotworami, należą brokuły, a właściwie ich kiełki. Znajdujący się w nich sulforafan – antyoksydant – pomaga zaktywizować produkcję antyutleniaczy w organizmie. Kiełki brokuła mają o wiele więcej substancji antyrakowych niż dojrzałe rośliny. Chronią przed rakiem skóry, żołądka, piersi, prostaty, pęcherza, wątroby i płuc.
Jabłka
Jabłka zawierają kwasy elagowy oraz chlorogenowy, które mają właściwości antyrakowe. Badania laboratoryjne wykazały, że związki zawarte w jabłkach – oligosacharydy – zabijają do 46 proc. komórek raka jelita grubego, co przewyższa skuteczność wszystkich najczęściej stosowanych leków w chemioterapii. Ponadto, w przeciwieństwie do toksycznych leków, oligosacharydy są naturalne i nie osłabiają odporności.
Pomidory
Pomidor zawiera substancje odżywcze, które mają właściwości przeciwrakowe. Chodzi tu przede wszystkim o likopen, który ma działanie przeciwutleniajace. Jest silnym sprzymierzeńcem zwłaszcza w walce z rakiem prostaty. W 1995 roku na Harwardzie przeprowadzono badania, które wykazały, że wśród mężczyzn, którzy spożywają dużo pomidorów, występuje mniejsza zapadalność na raka prostaty.
Oliwa z oliwek i czosnek
Oliwa jest przeciwutleniaczem, zapobiega rakowi jelita grubego oraz odbytnicy. Olej chroni tętnice i pomaga w utrzymaniu ich elastyczności. Poprawia krążenie krwi, dotlenia tkanki, pozytywnie wpływa na kwasy żółciowe, obniża cholesterol oraz poziom cukru we krwi. Warto wzbogacać różne potrawy oliwą z oliwek i dodawać ją do sałatek czy mięsa.
Z kolei czosnek zawiera allicynę, związek chemiczny bogaty w siarkę, który pomaga pozbyć się toksyn z organizmu. To dzięki niej czosnek ma antybiotykowe właściwości oraz korzystnie działa w walce z komórkami nowotworowymi. Ząbek świeżego, zgniecionego czosnku dziennie znacznie zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego, raka żołądka, przełyku i piersi.
Orzechy
Wszelkie odmiany orzechów – włoskie, laskowe, migdały – są bogate w witaminy E i B. Są również niedocenianym źródłem magnezu, selenu, cynku oraz antyoksydantów. Badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Marshalla wykazały, że ryzyko raka piersi znacznie spada, kiedy regularnie spożywane są niewielkie ilości orzechów włoskich.
Owoce leśne
Wszystkie fioletowe owoce, jak np. jeżyny, porzeczki, jagody i borówki, to doskonałe źródło witaminy A i C. Natomiast dzięki antocyjanom mają silne działanie antyoksydacyjne, ponieważ związki te wyłapują wolne rodniki. Badania, które przeprowadzono w 2008 roku na Uniwersytecie Cornell wykazały, że na szczycie listy owoców bogatych w przeciwutleniacze znajdują się jeżyny, maliny, borówki, jagody oraz granaty.
Aby przeciwdziałać nowotworom, istotne jest prowadzenie zdrowego trybu życia, stosowanie zbilansowanej diety oraz unikanie używek. Dzięki badaniom naukowców, mamy coraz większą wiedzę na temat diety antyrakowej, co sprawia, że możemy w naturalny sposób chronić nasz organizm przed wyniszczającymi go drobnoustrojami.