Dieta vs rak – poznaj produkty, które są sprzymierzeńcami w walce z nowotworem

Czy wiesz, że istnieją produkty, które w naturalny sposób chronią przed nowotworami? Większość z nich jest łatwo dostępna w ciągu całego roku. Dowiedz się, co warto jeść, aby cieszyć się dobrym zdrowiem!

Obraz
Źródło zdjęć: © Zdjęcie brokuła / Shutterstock
Kornelia Ramusiewicz-Osypowicz

/ 6Brokuły

Do produktów, które pomagają walczyć z nowotworami, należą brokuły, a właściwie ich kiełki. Znajdujący się w nich sulforafan – antyoksydant – pomaga zaktywizować produkcję antyutleniaczy w organizmie. Kiełki brokuła mają o wiele więcej substancji antyrakowych niż dojrzałe rośliny. Chronią przed rakiem skóry, żołądka, piersi, prostaty, pęcherza, wątroby i płuc.

/ 6Jabłka

Obraz
© Zdjęcie jabłek / Shutterstock

Jabłka zawierają kwasy elagowy oraz chlorogenowy, które mają właściwości antyrakowe. Badania laboratoryjne wykazały, że związki zawarte w jabłkach – oligosacharydy – zabijają do 46 proc. komórek raka jelita grubego, co przewyższa skuteczność wszystkich najczęściej stosowanych leków w chemioterapii. Ponadto, w przeciwieństwie do toksycznych leków, oligosacharydy są naturalne i nie osłabiają odporności.

/ 6Pomidory

Pomidor zawiera substancje odżywcze, które mają właściwości przeciwrakowe. Chodzi tu przede wszystkim o likopen, który ma działanie przeciwutleniajace. Jest silnym sprzymierzeńcem zwłaszcza w walce z rakiem prostaty. W 1995 roku na Harwardzie przeprowadzono badania, które wykazały, że wśród mężczyzn, którzy spożywają dużo pomidorów, występuje mniejsza zapadalność na raka prostaty.

/ 6Oliwa z oliwek i czosnek

Obraz
© Zdjęcie oliwy / Shutterstock

Oliwa jest przeciwutleniaczem, zapobiega rakowi jelita grubego oraz odbytnicy. Olej chroni tętnice i pomaga w utrzymaniu ich elastyczności. Poprawia krążenie krwi, dotlenia tkanki, pozytywnie wpływa na kwasy żółciowe, obniża cholesterol oraz poziom cukru we krwi. Warto wzbogacać różne potrawy oliwą z oliwek i dodawać ją do sałatek czy mięsa.

Z kolei czosnek zawiera allicynę, związek chemiczny bogaty w siarkę, który pomaga pozbyć się toksyn z organizmu. To dzięki niej czosnek ma antybiotykowe właściwości oraz korzystnie działa w walce z komórkami nowotworowymi. Ząbek świeżego, zgniecionego czosnku dziennie znacznie zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego, raka żołądka, przełyku i piersi.

/ 6Orzechy

Obraz
© Zdjęcie orzechów / Shutterstock

Wszelkie odmiany orzechów – włoskie, laskowe, migdały – są bogate w witaminy E i B. Są również niedocenianym źródłem magnezu, selenu, cynku oraz antyoksydantów. Badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Marshalla wykazały, że ryzyko raka piersi znacznie spada, kiedy regularnie spożywane są niewielkie ilości orzechów włoskich.

/ 6Owoce leśne

Obraz
© Zdjęcie owoców leśnych / Shuttestock

Wszystkie fioletowe owoce, jak np. jeżyny, porzeczki, jagody i borówki, to doskonałe źródło witaminy A i C. Natomiast dzięki antocyjanom mają silne działanie antyoksydacyjne, ponieważ związki te wyłapują wolne rodniki. Badania, które przeprowadzono w 2008 roku na Uniwersytecie Cornell wykazały, że na szczycie listy owoców bogatych w przeciwutleniacze znajdują się jeżyny, maliny, borówki, jagody oraz granaty.
Aby przeciwdziałać nowotworom, istotne jest prowadzenie zdrowego trybu życia, stosowanie zbilansowanej diety oraz unikanie używek. Dzięki badaniom naukowców, mamy coraz większą wiedzę na temat diety antyrakowej, co sprawia, że możemy w naturalny sposób chronić nasz organizm przed wyniszczającymi go drobnoustrojami.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka