Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Lek. Agnieszka Barchnicka

Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna

Avatar placeholder
07.07.2014 14:54
Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna

Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna jest uzależniona od stopnia nasilenia objawów dolegliwości. Inne produkty są zalecane w okresie zaostrzeń, odmiennego jadłospisu wymaga też przewlekła postać choroby. Przestrzeganie określonego jadłospisu jest niezwykle ważne, by unikać bolesnych nawrotów dolegliwości i zaostrzania się jej objawów. Wszystkie potrawy zalecane w diecie choroby Leśniowskiego-Crohna powinny być gotowane lub duszone bez wcześniejszego obsmażania.

spis treści

1. Choroba Leśniowskiego-Crohna

Choroba Leśniowskiego-Crohna to przewlekłe, nieswoiste, pełnościenne i całościowe zapalenie przewodu pokarmowego, począwszy od jamy ustnej do odbytu. Zdarza się także, że zmiany chorobowe w przewodzie pokarmowym są miejscowe i rozdzielone zdrowymi odcinkami. Choroba Leśniowskiego-Crohna to dolegliwość ludzi młodych między 15. a 25. rokiem życia, głównie w krajach Europy Zachodniej i Ameryki Północnej. Choroba została opisana po raz pierwszy przez polskiego lekarza Antoniego Leśniowskiego w 1904 roku. Dokładniejszego rozpoznania dokonał Burrill Bernard Crohn ze współpracownikami w 1932 roku, stąd dwuczłonowa nazwa tej dolegliwości, która znana jest także jako choroba Crohna-Leśniowskiego.

2. Przyczyny i objawy choroby Leśniowskiego-Crohna

Dokładne przyczyny choroby Leśniowskiego-Crohna są nieznane. Za czynniki predysponujące do rozwinięcia się zapalenia przewodu pokarmowego uważa się:

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"
  • czynniki genetyczne (mutacja genu NOD2),
  • czynniki środowiskowe (bakterie jelitowe),
  • czynniki immunologiczne (wzrost aktywności limfocytów T).

Najbardziej charakterystyczne objawy choroby Leśniowskiego-Crohna to:

  • bóle brzucha,
  • biegunka lub zaparcia,
  • utrata masy ciała,
  • niedokrwistość,
  • owrzodzenia aftowe w jamie ustnej,
  • trudności w połykaniu,
  • owrzodzenia i ropnie okołoodbytowe,
  • gorączka.

3. Leczenie choroby Leśniowskiego-Crohna

W leczeniu zachowawczym zapalenia przewodu pokarmowego zaleca się stosowanie odpowiedniej diety, zaprzestanie palenia i unikanie niesteroidowych leków przeciwzapalnych. Zasadniczo leczenie choroby Leśniowskiego-Crohna opiera się na:

  • podawaniu glikokortykosteroidów przy zaostrzeniu choroby i sulfasalazyny (lub jej analogów) w postaciach łagodniejszych choroby,
  • antybiotykoterapii,
  • leczeniu chirurgicznym – ze względu na rozległy charakter choroby leczenie chirurgiczne stosuje się rzadko i polega ono na usunięciu tylko najbardziej zmienionych odcinków jelita,
  • nacięciu i drenowaniu – stosuje się przy zmianach w okolicach odbytu.

4. Co jeść w chorobie Leśniowskiego-Crohna?

W okresie zaostrzeń choroby stosuje się dietę płynną bez błonnika, ale nie wolno jej utrzymywać dłużej niż 3 dni. W tym czasie podaje się choremu gorzką herbatę, kisiel owocowy i rozcieńczony przecier. Na tym etapie dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna może być rozszerzona o kleiki z ryżu, kaszki pszennej i rozmoczone sucharki.

Dieta w postaci przewlekłej choroby powinna uwzględniać:

  • ilość dostarczanych kalorii od 2500 do 3000,
  • 5-6 regularnych posiłków dziennie,
  • ok. 100-120 g białka na dobę,
  • nie więcej niż 50-70 g tłuszczu dziennie.

Zalecane produkty w chorobie Leśniowskiego-Crohna:

  • białe pieczywo o niskiej zawartości błonnika (biały chleb, bułki pszenne), sucharki, makaron drobny (nitki), kaszka pszenna, ryż;
  • jaja na miękko, omlety wykonywane na parze;
  • chude mięsa – cielęcina, drób (bez skórki), chuda wołowina, króliki;
  • chude ryby – szczupak, dorsz, sandacz, leszcz, sola, płastuga, kergulena;
  • tłuszcze – masło lub margaryna kubkowa, olej słonecznikowy lub sojowy;
  • warzywa bogate w witaminę C (pomidory bez pestek i skórki, gotowane ziemniaki, kalafior) oraz beta-karoten (marchew, dynia, szpinak, sałata);
  • owoce – jabłka, brzoskwinie, morele, melony.

Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna zakłada także eliminację ostrych przypraw, takich jak pieprz, chilli, curry czy papryka oraz dodatków do potraw w postaci musztardy czy octu.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze