Dieta wrzodowa - zasady, produkty zalecane, produkty zabronione
Dieta wrzodowa to dieta w chorobie wrzodowej, która wspomaga proces leczenia oraz zmniejsza dolegliwości związane z trawieniem pokarmów. Odpowiednia dieta wrzodowa powinna być ustalona przez wykwalifikowanego dietetyka lub lekarza. Produkty spożywcze wykorzystywane do przygotowania posiłków powinny być lekkostrawne oraz świeże. W diecie stosowanej w chorobie wrzodowej ogranicza się przede wszystkim spożycie tłustych i kwaśnych potraw.
1. Dieta wrzodowa - zasady
Dieta w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy polega na niespożywaniu pokarmów pobudzających wydzielanie soków żołądkowych. Bardzo ważna w diecie wrzodowej jest regularność spożywania posiłków, które powinny być małe objętościowo. W przeciwnym razie zalegają w żołądku, powodując zwiększanie wydzielania soków trawiennych, które uszkadzają błonę śluzową żołądka, a tym samym zaostrzają przebieg choroby. Potrawy w diecie wrzodowej powinny być rozdrobnione oraz łatwostrawne, ponieważ nie można obciążać żołądka składnikami, które długo w nim zalegają. Początkowo, pokarmy podawane choremu mają postać płynną lub papkowatą, następnie powoli wprowadza się pokarmy stałe. Podstawowe produkty, które stanowią składniki dań, to: jaja gotowane na miękko, chudy twaróg, ryby, mięsa gotowane w wodzie lub na parze, kasze, masło, cukier, miód, budynie, kisiele oraz świeże, surowe soki owocowe i warzywne.
Chory na wrzody żołądka od początku leczenia musi ściśle stosować się do zasad żywienia według ilości i sposobu przyrządzanych posiłków przewidzianych na każdy dzień. Dieta wrzodowa jest schematyczna i nie zawsze uwzględnia indywidualne stany chorych, dlatego należy kierować się głównie zaleceniami lekarzy lub dietetyka.
2. Dieta wrzodowa - produkty zalecane
Dieta wrzodowa jest dietą ochronną, ponieważ wyklucza lub ogranicza produkty, które mogą przyczynić się do zwiększenia ilości soków trawiennych. U osób, które mają wrzody, musi być ona „lekka”, nie powinno się w niej znajdować zbyt dużo tłustych i smażonych potraw. Wrzodowcy nie powinni jeść zbyt kwaśnych lub pikantnych potraw. Objawy choroby wrzodowej nasilają również kawa i alkohol.
Dieta wrzodowa powinna zawierać:
- jasne, czerstwe pszenne pieczywo,
- jasną, pszenną mąkę, kaszę mannę, sago, ryż, płatki owsiane, drobny makaron, kaszę jęczmienną,
- słodkie mleko,
- ser śmietankowy,
- jajka gotowane na twardo,
- ryby, takie jak leszcz lub panga,
- chude mięsa,
- oliwę, masło, margarynę i śmietanę, ale w ograniczonych ilościach,
- gotowane warzywa (ziemniaki, marchew, fasolka szparagowa itp.),
- gotowane dojrzałe owoce,
- kleiki.
Co do napojów zaleca się picie co najmniej 2,5 litrów w ciągu dnia. Najlepiej, kiedy sięgniemy po:
- zieloną herbatę,
- kawę zbożową z mlekiem,
- słabą herbatę z mlekiem,
- herbatki ziołowe,
- herbatki owocowe.
Przy wrzodach żołądka dozwolone są następujące przyprawy:
- sól,
- pieprz ziołowy,
- cukier,
- cynamon,
- goździki,
- wanilia,
- ziele angielskie,
- bazylia,
- estragon,
- koperek,
- natka pietruszki.
3. Dieta wrzodowa - produkty zabronione
Dieta wrzodowa wyklucza spożywanie produktów, takich jak:
- pieczywo razowe bądź żytnie,
- mąka razowa i grube kasze i makarony,
- naleśniki,
- zsiadłe mleko, jogurty i kefiry,
- żółte sery,
- majonez,
- tłuste mięsa,
- smażone ziemniaki,
- suszone owoce,
- kapusta, groch, soczewica, fasola,
- słodycze: chałwa, czekolada,
- ocet, pieprz, musztarda,
- ciasta z kremem,
- napoje gazowane, alkohol.
Dla wielu osób dieta wrzodowa jest restrykcyjna, ponieważ zabrania spożywania ulubionych potraw. Jednak wszystko tak naprawdę jest kwestią przyzwyczajenia i po krótkim czasie wiele osób nie chce zmieniać sposobu żywienia. Kiedy bóle ustąpią, należy stopniowo wprowadzać nowe produkty do swojej diety. Najlepiej owoce i warzywa. Dieta wrzodowa powinna być bogata w białko. Spożywane produkty muszą być (na ile to możliwe) – rozdrobnione, przez co łatwiej trawi je żołądek. Przy diecie wrzodowej należy jeść często, a mało, najlepiej co 3 godziny. Wrzody żołądka są uciążliwą dolegliwością. Odpowiednie menu i rozsądek pozwolą uniknąć nam tej przykrej dolegliwości.