Dieta ziemniaczana
Wbrew pozorom, ziemniaki mogą pomóc w skutecznym odchudzaniu. Dieta odchudzająca, której są głównym składnikiem, będzie skuteczna, jeśli ziemniaki będą znajdować się przynajmniej w dwóch posiłkach. Ziemniaki mogą być pieczone w piekarniku lub gotowane w mundurkach na parze. Te warzywa zawierają duże ilości skrobi, fosforu, potasu, węglowodanów, magnezu, witamin A, B1, B2, B6, PP, C oraz śladowe ilości żelaza, jodu, sodu, siarki. Zdrowa dieta działa oczyszczająco na organizm, wzmacnia włosy i paznokcie, łagodzi dolegliwości żołądkowe, reguluje trawienie.
- 1. Jadłospis w diecie ziemniaczanej
- 2. Przepisy diety ziemniaczanej
- 2.1. Pieczone ziemniaki
- 2.2. Tost ziemniaczany
- 2.3. Przysmażone ziemniaki (2 porcje)
- 2.4. Zapiekanka z ziemniakami
- 2.5. Zapiekanka ziemniaczana z jabłkami
- 2.6. Ziemniaki w śmietanie (4 porcje)
- 2.7. Ziemniaki z ziołami (4 porcje)
- 2.8. Ziemniaki faszerowane
- 2.9. Sałatka ziemniaczana
- 2.10. Kartoflany kotlet
- 2.11. Kule ziemniaczane (4 porcje)
- 3. Zalety i wady diety z ziemniaków
1. Jadłospis w diecie ziemniaczanej
- Dzień 1
Śniadanie: szklanka jogurtu naturalnego z płatkami zbożowymi, 2 łyżki tartego jabłka.
Drugie śniadanie: herbatka ziołowa, kromka razowego chleba z białym serem.
Obiad: pieczone ziemniaki.
Kolacja: tost ziemniaczany, pomarańcza.
- Dzień 2
Śniadanie: chudy twarożek z maślanką, pokrojonymi, świeżymi owocami (truskawki, banan, maliny) i 4 łyżkami chrupek kukurydzianych.
Obiad: porcja przysmażonych ziemniaków, 1/2 grejpfruta, kawa lub herbata.
Kolacja: ugotowane ziemniaki, 2 plasterki szynki i kawałek cebulki usmażone na 1 łyżce oleju; do tego małe opakowanie kefiru.
Czytaj więcej
- Dzień 3
Śniadanie: sałatka z pomidorów i cebuli, szklanka soku owocowego.
Drugie śniadanie: kromka razowego chleba z białym serem, herbatka ziołowa.
Obiad: zapiekanka ziemniaczana.
Kolacja: szklanka kefiru, zapiekanka ziemniaczana z jabłkami.
- Dzień 4
Śniadanie: 2 kromki ciemnego pieczywa posmarowane margaryną, 1 pomidor, 2 plasterki sera edamskiego, 1/2 szklanki soku pomarańczowego.
Obiad: 1 porcja ziemniaków w śmietanie.
Kolacja: porcja ziemniaków z ziołami, opakowanie jogurtu naturalnego.
- Dzień 5
Śniadanie: 2 kromki pełnoziarnistego chleba z 4 łyżkami twarożku z ziołami.
Drugie śniadanie: winogrona, woda, szklanka soku wielowarzywnego.
Obiad: ziemniaki faszerowane, szklanka jogurtu z owocami.
Kolacja: sałatka ziemniaczana.
- Dzień 6
Śniadanie: 2 kromki chrupkiego pieczywa posmarowane masłem, 1 łyżeczka miodu, 2 łyżki chudego twarożku, 1 mały chudy jogurt z owocami.
Obiad: kartoflany kotlet, herbata owocowa.
Kolacja: ugotowane ziemniaki, 1 jabłko, 1/2 cebuli, 2 ogórki kwaszone, 1 łyżka natki pietruszki, 1 gotowane jajo z sosem z 2 łyżek jogurtu, 1 łyżeczki musztardy, soku z cytryny, soli i pieprzu.
- Dzień 7
Śniadanie: 1 grahamka, 1 ogórek konserwowy, 1 pomidor, 2 plasterki szynki wołowej, kawa lub herbata.
Obiad: purée z ziemniaków, maślanka i odrobina masła z dodatkiem pieczarek usmażonych na maśle, zieloną sałatą i sosem sałatkowym.
Kolacja: 1 porcja kul ziemniaczanych, sałatka z 1 pomidora i 1 cebuli.
2. Przepisy diety ziemniaczanej
2.1. Pieczone ziemniaki
Składniki: 4 ziemniaki, bazylia, olej.
Przygotowanie: Ziemniaki umyć, a następnie wraz z łupinką pokroić w plastry, posypać świeżą bazylią, ułożyć na wysmarowanej olejem blasze. Piec 40 min w 220°C, by były złociste i chrupiące.
2.2. Tost ziemniaczany
Składniki: 2 kromki ciemnego pieczywa, 2 ziemniaki średniej wielkości, 2 plastry szynki, plaster żółtego sera, jogurt.
Przygotowanie: Ziemniaki ugotować i pokroić w plastry. Na blasze ułożyć pieczywo, na nim ziemniaki, a na wierzchu szynkę i ser. Całość polać niewielką ilością jogurtu i zapiekać przez kilka minut. Zjeść z sałatą polaną sosem jogurtowo-cytrynowym.
2.3. Przysmażone ziemniaki (2 porcje)
Składniki: 2 duże pokrojone w kostkę ziemniaki, 2 łyżeczki margaryny, 1 cebula, sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 1/2 łyżeczki papryki w proszku, sos do potraw z grilla.
Przygotowanie: Ziemniaki gotować przez 5 min we wrzątku. Odsączyć. Cebulę posiekać i podsmażyć na margarynie. Dorzucić do niej ziemniaki, paprykę oraz odrobinę soli i pieprzu. Smażyć na mocnym ogniu, dociskając i obracając.
2.4. Zapiekanka z ziemniakami
Składniki: 4 ziemniaki, 2 pieczarki, szynka, por, olej, sól, pieprz.
Przygotowanie: Ugotowane w mundurkach ziemniaki obrać i pokroić w plastry, pora w talarki, a pieczarki w grube plastry. Szynkę pokroić w paski. Każde z warzyw oddzielnie podsmażyć. Następnie wymieszać je, posolić, popieprzyć i posypać paskami szynki. Podawać z zieloną sałatą.
2.5. Zapiekanka ziemniaczana z jabłkami
Składniki: 4 ziemniaki, 1 cebula, oliwa, 100 ml rosołu, 2 jabłka, tymianek.
Przygotowanie: Ziemniaki obrać i obgotować w osolonej wodzie przez 8 min. Ostudzone pokroić w plastry. Cebulę zrumienić na odrobinie oliwy, dolać 100 ml rosołu, przyprawić tymiankiem i zagotować. Jabłka obrać i pokroić w plastry. W natłuszczonej formie układać na przemian plastry ziemniaków i jabłek. Piec 20 min w 200°C.
2.6. Ziemniaki w śmietanie (4 porcje)
Składniki: 1 kg ziemniaków, szczypta gałki muszkatołowej, 1 i 1/2 szklanki śmietany kremówki, 2 łyżeczki soli, świeżo zmielony czarny pieprz. Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w plasterki grubości 5 mm. Opierając jeden o drugi, ułożyć je w naczyniu żaroodpornym. Posolić, popieprzyć i zalać śmietaną wymieszaną z gałką. Piec ok. 1 godziny w 200 st. Ziemniaki powinny być miękkie i ładnie zrumienione z wierzchu.
2.7. Ziemniaki z ziołami (4 porcje)
Składniki: 450 g obranych ziemniaków, 2 łyżeczki posiekanego tymianku, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 2 łyżeczki posiekanej mięty, 1 łyżka margaryny.
Przygotowanie: Ziemniaki gotować w osolonej wodzie 10-15 min, w zależności od wielkości. Odcedzić i ułożyć na ogrzanym półmisku. Dodać margarynę, natkę pietruszki, tymianek i miętę. Dokładnie wymieszać. Podawać od razu.
2.8. Ziemniaki faszerowane
Składniki: 2 ziemniaki, pieprz, papryka, gałka muszkatołowa, bazylia, wędzony łosoś, żółty ser.
Przygotowanie: Ziemniaki ugotować, przekroić wzdłuż i wydrążyć. Masę ziemniaczaną przyprawić pieprzem, papryką, gałką muszkatołową i bazylią, dołożyć plasterki wędzonego łososia. Następnie wypełnić nią łupiny. Zetrzeć ser i posypać nim ziemniaki. Zapiec w piekarniku.
2.9. Sałatka ziemniaczana
Składniki: ogórek kwaszony, 4 ziemniaki, cebula, marchewka, łyżeczka dietetycznego majonezu lub jogurtu naturalnego.
Przygotowanie: Ziemniaki ugotować w łupinkach. Cebulę i marchewkę pokroić w plasterki. W misce połączyć warzywa razem z pokrojonym ogórkiem i ziemniakami, dodając majonez lub jogurt.
2.10. Kartoflany kotlet
Składniki: 25 dag ziemniaków, kawałek cebuli, 1 jajo, sól, pieprz, bułka tarta, olej, natka pietruszki. Przygotowanie: Ugotowane ziemniaki zmielić, wymieszać z posiekaną i zrumienioną cebulą, natką, jajem i przyprawami. Uformować kotlety, usmażyć i podawać z sosem pieczarkowym i surówką.
2.11. Kule ziemniaczane (4 porcje)
Składniki: 450 g ziemniaków, 1 przekrojony na ćwiartki ząbek czosnku, 2 łyżki margaryny, gałązki pietruszki.
Przygotowanie: Ziemniaki wydrążyć za pomocą łyżeczki do melona, dzięki czemu utworzą się kuleczki z miąższu. Następnie osuszyć je. Roztopić tłuszcz i obtoczyć w nim kulki. Dorzucić ćwiartki czosnku. Piec ok. 45 minut w 200 st., aż się zrumienią, przewracając co jakiś czas. Czosnek wyrzucić, a ziemniaki osączyć na papierowym ręczniku. Udekorować gałązkami pietruszki i podawać.
3. Zalety i wady diety z ziemniaków
Zalety diety ziemniaczanej:
- uzupełnia niedobory potasu,
- korzystnie wpływa na ciśnienie krwi i pracę serca,
- zmniejsza obrzęki.
Wady diety ziemniaczanej:
- dieta w podstawowej wersji zakłada jedzenie ziemniaków w ramach każdego posiłku,
- ziemniaki dostarczają organizmowi magnez, ale nie są najcenniejszym jego źródłem.
Odchudzająca dieta ziemniaczana powinna trwać 2 tygodnie. Dzięki niej można stracić ok. 3 kilogramów. Chociaż w diecie są trzy posiłki, można pomiędzy nimi chrupać przekąski, np. marchew, świeże owoce, ogórka, paprykę. Podczas korzystania z tej diety odchudzającej należy przyjmować dużo płynów. To sposób na odchudzanie dla osób, które lubią ziemniaki.