Dietetyczna pizza

Występuje w wielu wersjach: z podwójną porcją sera, z pieczarkami i bekonem, z kiełbasą i oliwkami – pizza, przysmak, który cieszy podniebienia milionów ludzi na całym świecie. Smaczna, nie zawsze znaczy zdrowa i dietetyczna. Jak przygotować pizzę w wersji „light” ciesząc się smakiem i nie martwiąc się o dodatkowe centymetry w obwodach?

Dietetyczna pizzaDietetyczna pizza
Źródło zdjęć: © Zdjęcie autorstwa&nbsp;Katrin Morenz / <a data-cke-saved-href="https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/" href="https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/" target="_blank">CC BY</a>

Z czego robi się pizzę?

Zanim pizza znalazła rzesze fanów na całym świecie i stała się jedną z najczęściej przyrządzanych potraw, jej popularność ograniczała się do regionu Włoch. W wersji podstawowej, składała się z ciasta przyrządzonego w formie rozwałkowanego placka, posmarowanego sosem pomidorowym i zapiekanego z serem mozarellą. Dodatkowo pizzę posypywano aromatyczną bazylią. Dziś, taka tradycyjna pizza widnieje w menu restauracji pod nazwą Margherita. Przypuszcza się, że pierwsza pizza została przygotowana w Neapolu, mieście położonym w południowej części Włoch, w pobliżu wulkanu – Wezuwiusza.

Dodatki do pizzy

Nie każda pizza musi być niezdrowa i tucząca. Trzeba tylko wystrzegać się bonusów w postaci dodatkowej warstwy sera, czy kolejnej porcji: boczku, tłustej kiełbasy, kebabu, pepperoni czy sera feta. Wiele restauracji kusi klientów aromatycznymi sosami. Jeśli tylko mamy szansę, zrezygnujmy z tuczącego dodatku. W ofercie najczęściej pojawiają się dwa rodzaje sosów: czosnkowy i pomidorowy. Jeśli nie wyobrażamy sobie zjedzenia pizzy bez sosu – wybierzmy ten na bazie pomidorów. Jest mniej kaloryczny od tłustego sosu czosnkowego, którego bazę często stanowi majonez.

Zdrowe dodatki do pizzy

Najlepszym dodatkiem do dietetycznej pizzy są warzywa. Mogą to być brokuły, papryka, cebula, szpinak, pomidory. Sporo kilokalorii dostarcza kukurydza, zielony groszek czy oliwki. Jeśli brakuje nam czasu na samodzielne przygotowanie sosu pomidorowego, możemy skorzystać z szerokiego asortymentu produktów oferowanych przez sklepy, ale miejmy się na baczności. Różnica w kaloryczności pomiędzy poszczególnymi słoiczkami może sięgać nawet 100 kcal/100 g. Najlepiej wybierać przeciery pomidorowe bez żadnych dodatków. Gwarantuje to, iż sami będziemy mogli nadać ulubiony smak potrawie i nie zwiększymy znacząco jej kaloryczności.

Uważaj na promocje przy kupnie pizzy

Przy zakupie jednej pizzy, druga pizza gratis - ten slogan reklamowy nie raz skusił Cię do zakupu? Nie daj się pokonać akcjom promocyjnym restauratorów. Druga pizza za darmo = dwa razy więcej kilokalorii gratis. Prawdopodobnie nie uda Ci się oprzeć drugiej pizzy, dlatego zgodnie z zasadą „czego oczy nie widzą, tego sercu nie żal” lepiej kupić tylko 1 sztukę. Lubisz się dzielić z innymi? – To świetnie. Częstując przysmakiem znajomych, czy rodzinę, zadbasz o własną linię.

Zdrowa pizza

Jeśli kupujesz pizzę w restauracji – najlepiej wybierz Margheritę, lub pizzę wegetariańską. Zawiera ona o wiele mniej kilokalorii, aniżeli ta, z tuczącymi dodatkami. Nie korzystaj z dodatków w postaci kolorowych, słodzonych napojów gazowanych. Jeśli masz taką możliwość – wybierz niegazowaną wodę mineralną. Przed pizzą warto zamówić sałatkę warzywną, dzięki temu z pewnością zjesz mniejszą ilość smacznych „trójkącików”.

Zdrowa domowa pizza

Jeśli pizzę przygotowujesz samodzielnie – unikaj tuczących dodatków. Postaraj się dodać jak najwięcej warzyw. Nie przesadzaj z ilością żółtego sera. Jest bardzo kaloryczny i tłusty, a 100 g, czyli około 3 plasterki dostarczają nawet 300-400 kcal. Jeśli skusisz się na bekon, pepperoni, czy tłuste mięso, na każde 100 g dodanego produktu, kaloryczność wzrośnie nawet o 500 kcal! Ciasto odchudzisz przyrządzając je w jak najcieńszej wersji. Warto także zamienić tradycyjną mąkę – na mąkę razową. Dzięki temu drobnemu zabiegowi, dostarczysz organizmowi dodatkowych ilości: błonnika, witamin i składników mineralnych. Co więcej, błonnik wiąże pewne ilości tłuszczu, uniemożliwiając mu wchłanianie się w przewodzie pokarmowym. Efekt? - ilość przyswojonych „kalorii” jest znacznie mniejsza.

Źródła

  1. Pitchford P. Odżywianie dla zdrowia, Galaktyka, Łódź 2008, ISBN 978-83-7579-023-8
  2. Jensen B. Poradnik dietetyczny - prawidłowa dieta receptą na zdrowie, Mada, Warszawa 2000, ISBN 83-86170-61-1
  3. Biernat J. Żywienie, żywność a zdrowie, Astrum, Wrocław 2001, ISBN 83-7249-075-9
  4. Kahlau S. 100 pomysłów na diety i smukłą sylwetkę, Muza, Warszawa 2005, ISBN 83-7079-761-X

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka