Dlaczego białko jest tak ważne dla chorych onkologicznie i gdzie go szukać?

Białka są podstawowymi składnikami każdej komórki ciała człowieka. Budują mięśnie i skórę, tworzą enzymy i hormony, transportują tlen, a także umożliwiają działanie układu odpornościowego. Ich znaczenie dodatkowo rośnie, kiedy organizm zmaga się z chorobą, zwłaszcza tak poważną jak onkologiczna. Poznaj ich ogromną rolę w chorobie nowotworowej i produkty zawierające białko!

Dlaczego białko jest tak ważne dla chorych onkologicznie i gdzie go szukać?Dlaczego białko jest tak ważne dla chorych onkologicznie i gdzie go szukać?

Choroba nowotworowa powoduje, że zapotrzebowanie na białko może znacznie wzrosnąć. Organizm potrzebuje większej ilości tego składnika, ponieważ umożliwia on odnowę uszkodzonych w trakcie chemio- i radioterapii tkanek, gojenie się ran pooperacyjnych, a także funkcjonowanie układu odpornościowego pracującego na najwyższych obrotach. Ponadto u chorych na nowotwór występują zaburzenia metabolizmu skutkujące m.in. większym zużyciem białka, które powinno być równoważone zwiększonym spożyciem białka z żywności.

Ile białka potrzebuje chory?

To zależy od wielu czynników, m.in. od wieku, masy ciała, płci, stanu zaawansowania choroby, rodzaju leczenia i wykonywanych zabiegów chirurgicznych. Zgodnie z aktualnymi zaleceniami osoby cierpiące z powodu nowotworu powinny z codzienną dietą dostarczać sobie więcej niż 1 g białka na każdy kilogram masy ciała, a jeśli to możliwe, najlepiej 1,5 g. Jeśli przyjmiemy, że chory waży 70 kg, to optymalne zapotrzebowanie na białko w jego przypadku wyniesie około 105 g1 na dobę.

Różne źródła białka

Białko trafia do organizmu człowieka zarówno z produktami roślinnymi, jak i zwierzęcymi. Białko jednak białku nierówne. Dlaczego? Każde białko składa się z różnego rodzaju aminokwasów, czyli "cegiełek", które je budują, połączonych ze sobą w różnych proporcjach.

Obraz

Białka zwierzęce nazywane są pełnowartościowymi, ponieważ zawierają wszystkie niezbędne człowiekowi aminokwasy w takich proporcjach, dzięki którym mogą być najlepiej wykorzystane przez organizm. To właśnie z produktów zwierzęcych chory onkologicznie powinien dostarczać sobie ok. 70 proc. białka, którego potrzebuje każdego dnia.

Produkty roślinne bogate w białko są również cennym elementem jadłospisu, ale trzeba łączyć różne ich rodzaje ze sobą, by odnieść z ich jedzenia większe korzyści. Jeśli jadłospis chorego oparty jest wyłącznie na produktach roślinnych, w okresie choroby różnorodność wykorzystywanych do przygotowania posiłków składników nabiera szczególnego znaczenia i należy zwrócić na nią szczególną uwagę.

Dieta bogata w białko

Zwierzęce produkty bogate w białko to przede wszystkim jaja, mleko i produkty mleczne, chude mięso, a także ryby i owoce morza. Roślinne zaś to fasola, groch, soczewica, ciecierzyca, a także inne nasiona roślin strączkowych oraz produkty zbożowe, zwłaszcza kasze i orzechy. Zawartość białka w 100 g poszczególnych produktów może być różna (produkty bogate w białko – tabela).

Jeśli istnieją obawy, że jadłospis osoby cierpiącej na nowotwór może nie zawierać odpowiedniej ilości białka, warto skonsultować z lekarzem możliwość wprowadzenia do diety także doustnych preparatów odżywczych. Mogą mieć one formę wysokobiałkowych, płynnych produktów do picia o różnych smakach (np. Resource Protein) lub białka w proszku o neutralnym smaku, które można dodawać do przygotowanych posiłków (np. Resource Instant Protein).

Dlaczego wsparcie żywieniowe może okazać się konieczne?

Dostarczenie odpowiedniej ilości białka u osób zdrowych najczęściej nie przysparza większych trudności, jednak może być sporym wyzwaniem u chorych onkologicznie. Dlaczego? Ponieważ podczas choroby dochodzi do osłabienia apetytu, pojawiają się nudności, wymioty, uczucie suchości w ustach, biegunki czy zaparcie.

Wszystkie te dolegliwości zniechęcają chorego do jedzenia. Zmniejszenie ilości przyjmowanego pokarmu potęgują dodatkowo pojawiające się podczas leczenia zmiany w odczuwaniu smaków. W ich wyniku znane i lubiane produkty mogą nagle zyskać gorzki lub metaliczny smak. Często dzieje się tak w przypadku mięsa.

Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Stosować pod kontrolą lekarza. Resource Protein: Do postępowania dietetycznego w stanach niedożywienia i/lub w przypadku ryzyka niedożywienia, któremu może towarzyszyć zwiększone zapotrzebowanie na białko. Resource Instant Protein: Do postępowania dietetycznego u pacjentów w stanach niedożywienia lub w przypadku ryzyka niedożywienia, u których może występować zwiększone zapotrzebowanie na białko.

Materiał sponsorowany

Źródła

  1. 1. Arends, J.; Bachmann, P.; Baracos, V. ESPEN guidelines on nutrition in cancer patients. Clin Nutr. 2017; 36(1): 11-48, doi: 10.1016/j.clnu.2016.07.015.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka