Dlaczego jedzenie marchewki i słodkich ziemniaków zwiększa zdolności poznawcze u osób starszych?

Jak sugerują nowe badania, jedzenie marchwi i słodkich ziemniaków może zapobiec demencji u osób starszych. Okazuje się bowiem, że spożywanie karotenoidów, które nadają warzywom intensywny kolor, może wzmocnić funkcjonowanie mózgu u seniorów.

Dlaczego jedzenie marchewki i słodkich ziemniaków zwiększa zdolności poznawcze u osób starszych?Dlaczego jedzenie marchewki i słodkich ziemniaków zwiększa zdolności poznawcze u osób starszych?

Naukowcy z Uniwersytetu Georgia wykorzystali technologię funkcjonalnego rezonansu magnetycznego w celu zbadania, jak poziom karotenoidów wpływa na aktywność mózgu.

Oceniono aktywność mózgu u ponad 40 osób w wieku 65-86 lat, podczas gdy usiłowali oni przypomnieć sobie wcześniej zapamiętane słowa. Naukowcy odkryli, że osoby z wyższymi poziomami luteiny i zeaksantyny (należących do karotenoidów) nie potrzebowali dużej aktywności mózgu, aby wykonać zadanie.

„Pogorszenie funkcji mózgu wraz z wiekiem jest naturalnym procesem. Jednak mózg jest narządem, który potrafi sobie z tym radzić” – mówi główny autor badania, Cutter Lindbergh.

Wyższy poziom karotenoidów wzmacnia zdolności poznawcze u osób starszych
Wyższy poziom karotenoidów wzmacnia zdolności poznawcze u osób starszych © 123rf

Jednym z najskuteczniejszych sposobów na utrzymanie sprawności umysłowej w podeszłym wieku jest częste podejmowanie wysiłku umysłowego. Teraz okazuje się, że w celu uniknięcia problemów z pamięcią warto również zadbać o odpowiednie produkty w diecie, w szczególności te zawierające luteinę i zeaksantyny.

Naukowcy nie znaleźli związku pomiędzy poziomami wspomnianych związków w organizmie a liczbą słów, które mogli sobie przypomnieć uczestnicy badania.

„Na pierwszy rzut oka wydawało się, że wszyscy przypominają sobie tyle samo słów bez względu na pozom tych związków w organizmie. Jednak później, po porównaniu rzeczywistego funkcjonowania mózgów tych osób, zauważyliśmy znaczne różnice związane z zawartością karotenoidów” – mówi badacz.

Badanie zostało opublikowane w czasopiśmie „Journal of International Society”.

Przeczytaj koniecznie

Teraz naukowcy chcieliby sprawdzić, czy wprowadzenie do diety większej ilości warzyw, w tym tych zawierających karotenoidy, mogłoby poprawić funkcje poznawcze.

Poprzednie badania wykazały, że ze względu na zawartość karotenu, jedzenie marchewki może zmniejszyć ryzyko trudnego do leczenia raka piersi nawet o 60 procent.

Tymczasem inne badania wykazały, że luteina i zeaksantyna wpływają korzystnie na zdrowie oczu.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka