Dlaczego po obiedzie mamy ochotę na słodycze?

Zupa, drugie danie i deser. Ten ostatni musi być koniecznie słodki, z dużą ilością bitej śmietany, lodów i czekoladowej posypki. Bądźmy ze sobą szczerzy, większość z nas tak ma. Ale skąd w nas ta ochota, skoro ledwo zmieściliśmy w siebie ostatnią porcję mięsa i ziemniaków?

- Chęć na "coś" słodkiego po obiedzie wynika zazwyczaj z kilku powodów. Pierwszy to przyzwyczajenie organizmu. To pewien nawyk, który zazwyczaj dłuższy czas praktykowaliśmy - mówi dla abcZdrowie Joanna Stachowicz-Skałecka, dietetyczka, autorka strony "Trenerka Zdrowej Diety".

Skąd w nas ta ochota na słodycze? Czytajcie dalej.

Zobacz też: Sprawdź, co się dzieje z twoją wątrobą, gdy pijesz alkohol

Ochota na słodycze po posiłku dotyka wielu z nasOchota na słodycze po posiłku dotyka wielu z nas
Źródło zdjęć: © 123rf
Magdalena Bury

/ 4Nieregularne posiłki

Rano wstajemy za późno, wypijając tylko na szybko mocną kawę. Potem odwozimy dzieci do szkoły i spóźnieni przychodzimy na zebranie w pracy. W rezultacie śniadanie jemy o godz. 12. Obiad? Raczej późny i ciężkostrawny. A potem kanapki, kilka ciastek i ostatnia porcja lodów z zamrażalnika. Też tak masz?

- Chęć na słodycze spowodowana jest nadmiernym wytworzeniem insuliny przez trzustkę. Obniża to poziom cukru we krwi, a dalej zaostrza apetyt na słodkie. Do takiej sytuacji dochodzi zazwyczaj, gdy np. nie jemy cały dzień, a po dłuższej przerwie wygłodniali "pochłaniamy" na szybko posiłek – mówi dietetyczka.

Nieregularne jedzenie, nadmiar węglowodanów, niedobór błonnika i długotrwałe przerwy między posiłkami powodują skoki cukru w naszym organizmie. A to z kolei budzi w nas apetyt na słodycze.

/ 4Posiłki o wysokim indeksie glikemicznym

Współczesny świat pędzi. Nie mamy czasu na przygotowywanie posiłków. Ma być smacznie, ale przede wszystkim – szybko. W rezultacie to, co jemy nie jest przez nas do końca przemyślane.

- Jemy co popadnie, dostarczając tym samym do organizmu zbyt wiele węglowodanów. Zazwyczaj to właśnie na nie mamy największą ochotę – komentuje ekspertka.

Posiłki o wysokim indeksie glikemicznym działają tak samo jak te spożywane nieregularnie. Powodują szybki wzrost, a następnie spadek poziomu glukozy we krwi. Rezultatem jest apetyt na coś słodkiego.

/ 4Brak węglowodanów złożonych w diecie

Jesteś na diecie? Zamiast liści sałaty, sięgnij po makaron pełnoziarnisty bądź kaszę gryczaną. Tylko zbilansowane posiłki dostarczą potrzebnej ilości węglowodanów złożonych. A jeżeli organizm poczuje ich brak, będzie wysyłał inne sygnały. Jednym z nich jest wzmożony apetyt na "coś słodkiego".

- Najprostszą zasadą, od której powinniśmy zacząć naszą walkę ze spożywaniem słodyczy, wcale nie jest ich drastyczne cięcie. Takie zachowanie skazane jest raczej na pewne niepowodzenie. Nasz organizm potrzebuje aż trzech miesięcy na odzwyczajenie się od słodkiego - wymienia dietetyczka.

Zobacz też: Ceny leków wzrosły nawet o tysiąc złotych. Pacjenci po przeszczepach są załamani

/ 4Zmiana nawyków

Jak walczyć z chęcią na słodycze po zjedzeniu posiłku? Postawmy na regularne jedzenie – najlepiej w małych porcjach co 3-4 godziny.

- Ważna jest też odpowiednio zbilansowana dieta oparta o produkty z niskim i średnim indeksem glikemicznym oraz odpowiednia ilość błonnika. W walce z apetytem na słodkie pomogą nam również cynamon, kardamon, ostre przyprawy, jak papryczka chili czy też herbata z morwy białej – komentuje dietetyczka.

Zobacz też: Wiemy, która godzina jest najlepsza na uprawianie seksu. Zdziwiony?

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka