Dlaczego powinniśmy namaczać orzechy przed jedzeniem? (WIDEO)

Orzechy warto namoczyć przed spożyciemOrzechy warto namoczyć przed spożyciem
Źródło zdjęć: © 123rf
Magdalena Bury

Orzechy to źródło tłuszczów, białka oraz błonnika. Zawierają bogactwo witamin i składników mineralnych. Jest jednak coś, co możemy zrobić, by jeszcze bardziej wzmocnić ich wartość odżywczą.

O co chodzi? O tym dowiesz się z wideo. Dlaczego powinniśmy namaczać orzechy przed jedzeniem? Orzechy to źródło tłuszczów, białka oraz błonnika.

Do tego zawierają moc witamin i składników mineralnych. Orzechy to źródło tłuszczów, białka oraz błonnika. Do tego zawierają moc witamin i składników mineralnych.

Dlaczego powinniśmy namaczać orzechy przed jedzeniem?

Jest jednak coś, co możemy zrobić, by jeszcze bardziej wzmocnić ich wartość odżywczą. Jest jednak coś, co możemy zrobić, by jeszcze bardziej wzmocnić ich wartość odżywczą.

Przed jedzeniem wrzuć je do wody. W orzechach znajdują się inhibitory enzymów. Są to substancje spowalniające ich działanie. Są to substancje spowalniające ich działanie.

Chronią one roślinę przed wczesnym kiełkowaniem, a w organizmie blokują enzymy trawienne. W rezultacie wchłaniamy tylko część wartości odżywczych z orzechów.

Wystarczy namoczyć orzechy przed spożyciem. Woda nie tylko usunie wszelkie zanieczyszczenia i ułatwi późniejszą obróbkę. Dzięki temu organizm przyswoi wszystkie witaminy oraz składniki mineralne.

Dodatkowo neutralizacji ulega kwas fitynowy, który również zmniejsza wchłanialność wapnia, magnezu, żelaza i cynku.

Moczenie usunie też goitrogeny - substancje zaburzające pracę tarczycy. Orzechy zalewamy wodą w stosunku jeden do dwóch.

Warto dodać do niej sól, sok z cytryny lub krople octu jabłkowego. Substancje przyspieszają cały proces. W pojemniku trzymamy je całą noc.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka