Dlaczego trzeba myć mandarynki? (WIDEO)
Mandarynki to szczególnie popularne owoce w okresie zimowym. Są smaczne, aromatyczne i pełne witamin. Mają wiele odmian. Niestety powinniśmy uważać podczas ich spożywania. Zanim je zjemy, powinniśmy je umyć. Dlaczego? W tym celu warto obejrzeć film.
Mandarynki przyjeżdżają do Polski z Hiszpanii lub Portugalii. Bardzo często zdarza się, że owoce te dojrzewają w skrzyniach na ciężarówkach. W takich warunkach istnieje duże ryzyko, że mandarynki by się zepsuły, więc są odpowiednio konserwowane. Używa się do tego celu nieszkodliwego wosku pszczelego, wosku carnauba oraz szelaku.
Warto pamiętać, że wosk carnauba i szelak to substancje, które mogą wywołać reakcje alergiczne. Na skórze mogą wystąpić także podrażnienia i niewielkie stany zapalne. To jednak nie wszystko.
Mandarynki są bowiem pryskane substancjami grzybobójczymi. Najbardziej szkodliwe dla zdrowia są imazalil, tiabendazol oraz ort-fenylofenolan sodu. Imazalil jest silnie toksyczny. Może działać rakotwórczo, uszkadzać układ nerwoy i powodować bezpłodność. Tiabendazol jest kwalifikowany jako substancja prawdopodobnie rakotwórcza. Na szczęście nie zauważono żadnych efektów ubocznych przy dopuszczalnej dziennej dawce.
Warto więc pamiętać, by zawsze myć mandarynki przed zjedzeniem. Najlepiej robić to pod bieżącą, gorącą wodą przy pomocy szczoteczki. Warto zastosować również płyn do naczyń.
Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej na temat powodów, dla których powinniśmy zawsze myć mandarynki przed zjedzeniem, zapraszamy do obejrzenia załączonego materiału wideo. Teraz już dwa razy zastanowicie się zanim zjecie mandarynkę bez jej umycia.