Trwa ładowanie...

Dlaczego warto filtrować wodę?

 Agnieszka Gotówka
27.11.2018 11:04
Woda filtrowana gwarantuje, że nie znajdziemy w niej groźnych dla zdrowia składników
Woda filtrowana gwarantuje, że nie znajdziemy w niej groźnych dla zdrowia składników

Woda jest czymś powszechnym i jednocześnie koniecznym. Gasi pragnienie, pozwala na przygotowanie posiłków i napojów. Najczęściej sięgamy po tę butelkowaną, dostępną w sklepach. Są jednak i tacy, którzy piją wodę bezpośrednio z kranu. Woda pitna wypływająca z wodociągów musi spełniać mnóstwo wymagań bakteriologicznych, radiologicznych i organoleptycznych. Jej jakość podlega ścisłym i rygorystycznym normom.

Mimo to wielu Polaków nie jest przekonanych do spożywania wody bezpośrednio z kranu. Dotyczy to zwłaszcza mieszkańców dużych miast. Najczęściej przeszkadza im jej smak oraz zapach, który nie zawsze jest przyjemny. Są jednak sposoby, by zneutralizować te aspekty, czerpiąc z czystej wody wszystko, co najlepsze.

Proces filtracji odbywa się na zasadzie grawitacji. Woda kranowa przepływa z góry na dół przez wkład zawierający wymiennik jonowy oraz węgiel aktywowany. Dzięki nim woda zostaje oczyszczona z substancji, które negatywnie wpływają na smak, zapach oraz przejrzystość wody. Zmniejszeniu ulega zawartość ołowiu, miedzi i chloru. Zredukowana zostaje również twardość wody, co sprawia, że na naczyniach wolniej będzie osadzać się kamień. Większość Polaków pije kawę i herbatę codziennie. Dlaczego więc nie zadbać o ich lepszy smak i aromat filtrując wodę chociażby za pomocą dzbanka z filtrem?

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

1. Woda w diecie człowieka

Nie ma zdrowszego i lepszego dla organizmu płynu od wody. Jest pozbawiona kalorii, nie zawiera cukrów prostych i warunkuje odpowiednie nawodnienie. Stanowi podstawę zdrowego żywienia i pozwala uzupełnić niedobry składników mineralnych w diecie. Specjaliści zalecają, by każdego dnia spożywać co najmniej 1,5 l płynów. Ilość ta ulega podwojeniu w czasie upałów lub choroby przebiegającej z gorączką. Nic zatem dziwnego, że wybór odpowiedniej wody nie powinien być przypadkowy.

Niestety, wody butelkowane, które najczęściej kupujemy, mają kilka wad. Są ciężkie i mało ekologiczne. Kupowanie po jednej nie ma większego sensu – szczególnie w upały, kiedy to powinniśmy wypijać najwięcej wody. Z kolei zakup całej zgrzewki lub 5-litrowej butelki wymaga transportu samochodem, a dostarczenie do domu lub do mieszkania na piętrze – ogromnej siły. Dźwiganie przeciąża kręgosłup, co w wielu przypadkach kończy się naderwaniem mięśni, może spowodować ból pleców czy nawet choroby zwyrodnieniowe kręgosłupa, szczególnie u osób starszych.

2. Woda filtrowana – smaczna i ekologiczna

Woda z kranu poddana procesowi filtracji jest smaczniejsza i czystsza. Zostaje pozbawiona drobinek piasku oraz innych zanieczyszczeń (m.in. rdzy z rur wodociągowych). Ma neutralny zapach, gdyż nie jest wyczuwalny w niej chlor. Filtrowanie zmniejsza ponadto problem twardości, dzięki czemu w czajniku nie osadza się kamień. Wreszcie możemy cieszyć się prawdziwym smakiem wody!

Filtrowanie wody jest przyjazne dla środowiska, a do tego jest to rozwiązanie najbardziej efektywne pod względem ekonomicznym i praktycznym. Redukuje problem dźwigania ciężkich zgrzewek, za co wdzięczny jest nasz kręgosłup. Przecież wodę mamy pod ręką, płynie w naszych kranach! Czy naprawdę musimy ją nosić ze sklepu do domu? Dlaczego płacimy za coś, co jest ogólnodostępne?

Zauważmy również, że mniej kupionych butelek plastikowych znacząco zmniejsza negatywny wpływ ich utylizacji na środowisko naturalne. Wystarczy zastanowić się, ile litrów wody butelkowanej kupujemy w ciągu roku. Jedną zgrzewkę na tydzień? Dwie? Wynik końcowy może nas zszokować, jeśli uzmysłowimy sobie, że jedna butelka potrzebuje kilkuset lat, by doszło do jej całkowitego rozkładu.

Woda powinna być obecna w diecie każdego z nas – osób dorosłych, dzieci i seniorów. Warto więc zadbać o to, by dostarczyć sobie i swoim bliskim wodę najwyżej jakości, a przy tym czystą i smaczną.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze